AIS - ANTENNIN LIITINVAIHTO25.4.2010

AIS-vastaanottoa varten sain meri-VHF suunta-antennin joka oli uusi, mutta kuulemma ollut 30v. paketissa. Antenni on aika järeän tekoinen kaupallinen tuote - liekö valmistaja Aerial?
Näin iäkkäissä antenneissa tuntuu valitettavasti olevan tapana näinkin korkeilla taajuuksilla tuo parjaamani UHF-liitin.

Niinpä se sitten piti vaihtaa ja siitä on seuraava kuvasarja.

Ensimmäisessä kuvassa on UHF-liitin kiinnitysruuvit irroitettuna.Jotta liittimen keskipiikin pääsi juottamaan piti liittimen vastapuolelta irrottaa PG13.5-kierteellinen suojatulppa. Sen uran muodon ja kierrelukitteen käytön takia piti käyttäytyä vähän väkivaltaisesti ja porasin rivin reikiä josta sitten isolla uraruuvimeisselillä pystyi tulpan vääntämään auki. Tässä antennimallissa liitäntään tuli RG213-tapaisen koaksiaalin keskijohdin.Seuraavassa kuvassa vanhat ja uudet tarvikkeet. Uusi suojatulppa on Telesten kaapeli-TV-purkeissa ollut tulppa joka sopi hyvin paikkaansa. Laitoin liittimelle myös tiivisteen ja hammasaluslevyt uusille haponkestäville ruuveille. Kondenssivesi pääsee antennissa poistumaan muuta reittiä kuin liittimen alta....Tässä on nyt sitten N-liitin paikoillaan.Ja vielä kuva jossa näkyy myös liittimen vastapuolen suojatulppa paikoillaan.Kuvista huomaa, etteivät alumiinin hitsaukset ole niitä kauniimman näköisiä vaikkakin lujasti osat ovat kiinni. Kokonaisuudessa hämmästytti myös vähän sekalainen tarvikevalikoima kun pienemmät pultit ovat haponkestäviä, isommat kuumasinkittyjä - mikä on normaalia ja toimii ihan hyvin pitkäaikaisessakin käytössä, mutta sarjassa mukana olleet siipimutterit sähkösinkittyjä - mikä tarkoittaa, että ne ruostuvat aika pian....

No, tässä pitäisi sitten lähiaikoina saada tuo putkeen kiinni ja testata näkyykö laivoja kauempaa kuin tähän asti puolitoista vuotta käytössä olleella ARP-dipolilla jonka sitten voi vapauttaa takaisin 2 m käyttöön.