TEKNILLISTEN ALOJEN AMMATTISANASTOA


31.10.2011

Internetistä olen löytänyt jonkin verran erilaisia ammattislangin sanoja ja yksi täydellisempikin esitys löytyy Sähkömiesten ammattislangia Turussa 2000.
Joitain itselleni tuttuja sanoja kun en löytänyt Internetistä lainkaan niin päätin tehdä jotain pientä koostetta. Jos sanoja kertyy enemmänkin niin pitänee ne jotenkin aakkostaa.
Laitan alkuun enemmän sähkö- ja elektroniikka-alan termejä sekä työkalujen nimiä ja välillä muitakin mitä mieleen juolahtaa.
Pyrin myös laittamaan kuvia selventämään asiaa.
Abiko-liitin - puristettava lattaliitin - turkulaiset tarkoittavat ilmeisesti samaa "amppi-liittimellä" ja Finnparttia Oy "ampi-liittimellä".


Jeesuksen leuat - Yleispihdit - Vammaskosken Tehtailla käytetty nimitys - myös "Papukaijapihdit" ja "Miljoonapihdit" sekä "Pokstongit".


Koiran mulkku - puristettava pyöröliitin - ainakin Vammalassa Vammaskosken tehtailla sai näitä varastosta tällä nimellä.


Kukkopilli - lampunkantaan ruuvattava välikanta jossa kaksi liitäntää pistotulpille. Tätä nimitystä käytettiin ainakin Hämeen ja Satakunnan alueilla.
Tästä värkistä on yleisesti käytetty myös nimitystä "Eerikssonni".


Kätilö - ulosvetäjä - aika monta sähkömoottoria on korjattua tullut ja usein niissä tarvittiin kätilöä.


Sammakko - vetopuristin - harusvaijerin tai ilmajohdon kiristyksessä tällä tartutaan kiristettävään vaijeriin.Valikoima uudempia ja vanhempia sammakoita
Sivarit - sivuleikkurit - eikä mitään siviilipalvelumiehiä - näistä käytetään myös nimeä "piittarit".Sivarit riviin järjestäytyneinä
Simari - vetojousi - Tätä nimitystä käytettiin ainakin Mouhijärvellä. Tykkäsin silloin ja nytkin aina enemmän nailonisesta kuin teräksisestä.Pari eriväristä nailonsimariaSimari johdon vedossa. Kun johtoa tuli riittävästi toiseen päähän huusi vetäjä johtoa syöttävälle: "3,14 saa" eli "pii-saa"
Nahkapaska revolveritongit - Revolverimaisella vaihtopäällä varustetut pihdit nahan tms. reijittämiseen
Vinka - liimauspuristin - sitä en tiedä mistä nimi johtuu... Samanniminen kotimainen lentokonekin on ollut


Ysi, ysin jatko - sähköputkien koot olivat vanhaan hyvään aikaan muoviputkissa 9,11,16,19,21,27,36 jne. Ja muuttuivat seuraavaksi millimittoihin ilman, että putken kokoa muutettiin:
9 = 12,6, 11 = 15,8 jne. Myöhemmin ne muutetettiin nykyään käytettäviin tasalukemiin. Ysistä käytettiin Jyväskylässä myös nimitystä "ysiläinen"