48V JÄRJESTELMÄ ASCOMIN LAITTEILLA


10.1.2004

Vuosi sitten alkoi poistotavaran joukossa näkyä Ascomin tekemiä 48V virransyötön laitteita.
Poweriyksiköitä on useita teholuokkia ja niitä voi kytkeä rinnan tarvittavan määrän.
Järjestelmä koostuu ohjausyksiköstä PSC1000, kehikosta,jossa on liityntäkortti, virranmittauksen shuntit ja järjestelmän automaattisulakkeet sekä poweriyksiköiden kehikosta.
Tästä löytyy laitteiston AMS48/600 spesifikaatiot.

Laitteistoon kuuluvan ohjainyksikön avulla voidaan systeemiä käyttää ja mittailla erittäin monipuolisesti. Siinä on mahdollisuus lämpötilan seurantaan ja kompensointiin, akustotestiin jne.

Järjestelmät oli rakennettu kaappiin, joka ei ole 19" standardia joten kasasin itselleni tulevat osat uudelleen kahteen 6U:n kehikkoon.
Allaolevassa kuvassa on systeemin yläpuolella Fiskarsin 48/230V 800W invertteri.Tämän entisen Autonet-räkin alaosassa ovat vanhemmassa systeemissäni aiemmin olleet 4 kpl 12V 42Ah hyytelöakkua, jotka sopivat kuin nenä päähän laitekaapin pohjimmaisiksi. Jouduin sitten ostamaan uuden neljän akun satsin tuohon toiseen järjestelmään (autonakkuja), koska kumpaisellekin systeemille oli mukamas tarve. Eli tämä uudempi syöttää radiolaitteita ja vanhempi kompuuttereja ja mittalaitteita. Todellinen syy oli enemmänkin se, ettei viitsinyt purkaa aiemmin vaivalla ja hyvin rakennettua järjestelmää sekä se, että voi huoltotöiden aikana syöttää virtaa katkeamattomana jommasta kummasta järjestelmästä.Ascomin järjestelmän ohjauspuoli hoituu yläpuolella näkyvän liitäntäkortiin kytketyn sarjaväylän kautta. Poweriyksiköt on lenkitetty siten, että yhden powerin voi vaihtaa "lennossa" liitynnän katkeamatta. Tähän liitäntäkorttiin kytketään PSC1000:lle menevä lattakaapeli, shunteilta tulevat johtimet ,lämpötila-anturi jne.

Seuraavassa kuvassa on sisänäkymä kehikosta jossa koko ohjauspuoli, mittaus ja jakelun sulakkeet sijaitsevat.Tässä kuvassa on kasaamani kehikko ovi suljettuna.Ja sitten vielä lähikuva powerikehikosta. Katsoin, että 3 kpl 600 wattisia riittää. Kehikkoon sopi sen johdosta hyvin 48 voltista +-12V ja 5V alentava hakkuri.Hyvällä tuurilla löytyi laitteistosta sen verran dokumentaatiota, että sen saattoi kasata käyttökuntoon. Varsinkin ohjausyksikkö PSC1000 sisältää kuitenkin sen verran toimintoja, että olisi ainakin meikäläisellä mennyt sormi suuhun. Ja lisäksi täytyy kiittää aiemmin asiaan perehtynyttä Viliä, OH5GEV, saamastani avusta.


TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !