ATOMIKELLOTETTU SDR-IQ


10.8.2010

Törmättyäni Internetissä G4HUP:n rakennussarjaan jolla 10 MHz taajuusreferenssistä muodostetaan SDR-IQ:n alkuperäisen oskillaattorin korvaava 66.666 MHz injektiotaajuus päätin tilata sarjan ja ryhtyä kyhäämään laitteistoa jossa on koko paketti samassa 3U:n kotelossa sisältäen sekä GPSDO:n että rubidiumstandardin.
Tuo kahden referenssin käyttö perustuu ajatukseen kuuntelusta paikassa jossa ei ole mahdollisuutta GPS-signaaliin.

Tästä projektista on hyvin kattava valikoima videoita YouTubessa (n.10 minuutin videopätkiä on kaikkineen tästä hommasta kymmeniä) koskien niin eri yksiköiden kokoonpanoa kuin myös lopputestausta. Laitteen kotelointi, johdotus jne. alkavat tästä. Videoissa on esiteltu myös paljon muuta kuten laiterakenteluun liittyviä metallitöitä, johdotusta yms. yleisemmälläkin tasolla.

Laitteisto koostuu SDR-IQ:n lisäksi kolmesta yksiköstä: GPSDO jossa sisällä liittimiltään modattu Trimble Thunderbolt-kortti, Rubidium sisätäen Datum LPRO-101 rerefenssin ja DFS jossa G4HUP:n yksikkö varustettuna pulssinmuokkaimella ja koaksiaalireleellä GPSDO/Rubidium vaihtoa varten. Luonnollisesti laitteessa on myös yksiköiden jännitesyöttöä varten virtalähteet.Esittelin laitetta Suomen DX-liiton kesäkokouksessa Haapavedellä 7.8.1010 ja sopivasti se valmistui koska lopulliseen testaukseen pääsin elokuun 1. päivä...
Tässä videossa on mukana loppuosaa esityksestäni jossa Tarmo Kontro myös esittelee SpectraVue ohjelman ominaisuuksia.
Toiminta oli jokseenkin kelvollista vaikka satelliitteja ei mikrofonijalkaan kiinnitystä GPS-antennista kattojen varjossa löytynytkään kuin 2-3 kpl ja demonstraatiossa käytin laitteen rubidiumia ulkoisen kalibraattorin referenssinä.

Huomio kiinnitynee laite-etulevyssä olevaan DFS:n taajuuteen 66.667 MHz jonka viimeinen numero on eri kuin aiemmin mainitsin. Tämä johtuu siitä, että G4HUP:n artikkeli kertoo tästä taajuudesta ja myöhemmin testeissä huomasin, että SpectraVue ohjelmassa pitää arvo muuttaa 66.666666:si jotta ollaan oikealla taajuudella! Tästä löytyi myös K9IQY:n asiaa käsittelevältä sivulta juttua, mutta hänen selostuksessaan puhutaan taajuudesta 66.666000 MHz ja taas lohkokaaviossa on tuo 66.666666 MHz.....
Laitteita rakentaessani en ennen testejä kiinnittänyt asiaan huomiota.

Seuraavassa muutama kuva homman touteuksesta sieltä sun täältä. Tarkemmin asiat löytyvät videoilta kuten aiemmin mainitsin.

Jotta SDR-IQ toimisi ulkopuolisella injektiolla pitää sen oma oskillaattori saattaa pois toiminnasta ja johdottaa ulkopuolinen. Piirilevyllä on onneksi ajateltu asiaa ja liitinpaikka on valmiina samoin kuin hyppylankojen paikat (merkitty kuvassa 1 ja 2) joista toinen yhdistää liittimen ja toinen disabloi kortilla olevan oskillaattorin.

Ensimmäisessä kuvassa kortti modaamattomana ja tarvittavat osat.Sitten hyppylankojen asennuspaikat.Tässä koko kortti modattuna ilman liitosjohtoa:Ja lopuksi myös koaksiaali johdotettuna takalevyyn:Homman rakentelu alkoi huhtikuulla 2010 ja loppusuoralle pääsin heinäkuun lopussa rakennellen värkkiä viimeiset viikot hien valuessa kun sekä ulkona että sisällä oli lämpötila +30 asteen yläpuolella useimmiten...

Vuorossa muutama kuva DFS:n rakentelusta. Runsaasti videoita tästäkin löytyy ja kokoonpano alkaa tästä. Ekaksi rakennussarja vielä kasaamatta. Kuvassa osia, kotelo ja vielä tyhjä piirilevyDFS-yksikkö klassisesti ajatellen "komponenttipuolelta" koottuna:DFS-yksikkö klassisesti ajatellen "foliopuolelta" - jossa kuitenkin on suurin osa komponenteista SMD-osista johtuen...Sitten näkymä pistoyksikön etupuolelta katsoen koko DFS-purkista kun johdotus on meneillään . Yksikössä vasemmalla G4HUP DFS, keskellä koaksiaalirele ja oikealla harmaassa valukotelossa pulssinmuokkain:Rubidium- ja GPSDO-yksiköistä en tässä esitä kuvia vaan niitä voi katsella videoista. Niiden sisuskaluista löytyy tietoa myös taajuusreferenssisivultani.

Lopuksi kuva kun kuuntelussa on taajuus 963 kHz...SDXL:n kesäkokouksessa Antti Ylikoski tutkiskelee laitteita: