BSR-450 TUKIASEMARADION MODIFIOINTI 70 CM:LLE19.3.2000

Tämä on selvitys vielä täysin alustavasta kokeilusta ja jatkoa seuraa.....

Autonet verkon alasajon jälkeen on amatööripiireihin kertynyt tukiasemia, joissa on käytetty Kyodon tukiasemaradioita,jotka Nokia on ristinnyt tyypiltään BSR-450:si. Tämä lähetinvastaanotin on varsin pienin muutoksin valmis 70 cm bandille. Laitteen takaseinästä löytyy 37-napainen liitin, jossa on lähes kaikki tarvittavat kytkennät tranceiverin ohjaukseen ja lisäksi 9-napainen liitin, jossa on kytkettynä vain ptt . Kummassakin on lisäksi muutamia kytkemättömiä napoja joihin voi johdottaa tarvittavia lisäkytkentöjä.

Koska varsinaisista mikrofoniliitäntää ei ko. liittimiin ollut johdotettu (liitäntä löytyy vahvistimineen ja säätöineen radion piirikortilta) niin johdotin sen ptt:n kaveriksi suojatulla johdolla 9-napaisen liittimen vapaisiin piikeihin.37-napaisesta liittimestä löytyvät puolestaan äänenvoimakkuus- ja kohinasalpapotikoiden (10k) ja s-mittarin liitännät.

Ptt:n liitäntä on 9-napaisessa D-liittimessä pinni 5, gnd on piikeissä 7 ja 8 , +13,6V on 1:ssä ja vapaita piikejä mikrofonia varten ovat piikit 2 ja 6.

37-napaisen D-liittimen ja Finlandia Interface SR904520-powerin (takaa katsottuna) kytkennät löytyvät allaolevasta kuvasta:

Vastaanottimen 455kHz välitaajuudella olevan Muratan CFG455G(N) - suotimen vaihdoin muista mopperadioista löytyviin CFW455D - suotimiin, koska alkuperäinen on turhan kapea.

Ohjelmoin lähettimen ja vastaanottimen syntikoiden EPROMmit siten, että ekaan kanavan osoitteeseen tuli haluttu taajuus, jolloin ei välttämättä tarvita lainkaan kanavaosoitteille mitään ohjausta, koska laite menee tällöin suoraan tälle kanavalle. Tämän jälkeen olikin sitten vuorossa rx:n ja tx:n vco:itten säätö siten, että ulostulojännite on testipisteestä 3V. Seuraavaksi vastaanottimen etupiirien viritys signaalin maksimiin sopivaa testisignaalia (generaattori) hyväksi käyttäen.

Seuraavaksi lienee syytä tarkistaa tx:n lähtötehoksi PA:lle 200mW irottamalla välikaapeli ja ajamalla tehomittarin kautta tx:ää 50 ohmin keinokuormaan. Mikäli kaikki toimii ok. voi värkkiä koittaa bandilla ja säädellä deviaation raporttien mukaan sopivaksi.

Tässä vaiheessa en tehnyt vielä mitään lopullista antenniswitchiä vaan testasin konetta manuaalisesti ohjatulla koaksiaalireleellä. Kaikkineen toiminta tuntui olevan ihan ok.

Näillä eväillä laite on pelkän radion puolesta jo lähes sopiva ripiitterikäyttöön, mutta tarkoitus on kyllä väkästää tästä itselle myös "kotiradio" - koska tykkään isoista räkkiasennettavista laitteista . Elikä kanavaohjauksen ja etupaneelin teko joko itse radioon tai todennäköisesesti erilliseen osaan on vielä edessä.

Radion powerina käytin luonnollisesti tukiaseman omia Finlandia Interfacen valmistamia hakkureita. Koska minulla on nykyisin myös 48V akkujärjestelmä ei syöttöjännitteen saaminen powerille tuottanut ongelmia. Tälle powerille on tosin erittäin helppo tehdä myös verkko-osa sen laajan sisäästulojännitealueen (-19..-63V) takia.

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !