CH3-34 (Ч-34) TAAJUUSLASKIN


4.8.2016

Sain 31.7.2016 takaisin itselläni käytössä 90-luvulla olleen neuvostoliittolaisen taajuuslaskimen. Ostin sen aikoinaan Lylyn varikon myymälästä edullisesti ja se osoittautui aika hyväksi laitteeksi.
Oletettavasti sitä ei ollut kalibroitu valmistuksen (1984) jälkeen ja sen heitto oli 2 tunnin lämpenemisen jälkeen 1 Hz kun mitattava taajuus oli 10 MHz. Säädin sitten tuon laskimen kideuunin säädöstä takaseinässä tasan 10 MHz:lle kun ensin poistin melkoisen läjän vahaa jota sinetöintiin oli laitettu.

Laskin on tyypillinen neuvostoliittolaislaite sisäpuolen rakenteeltaan. Se oli joistain ruuvinkannoista päätellen hieman kostunut ja niissä oli vähän ruostetta. Onneksi piirilevyt ovat hyvin lakatut niin kosteus ei niihin ole vaikuttanut.

Vaihdoin aikoinaan etuseinän BNC-liittimet länsimaisiin koska kuten on tunnettua niin neuvostoliittolaisten BNC-liittimien mitoitus poikkeaa sen verran, että länsimaista BNC:tä ei saa käännettyä lukituksen loppuasentoon. Tästä enemmänkin RF-liitinsivullani.

Laskin on liitännöiltään monipuolinen ja siinä on myös 10 MHz ulkopuolisen referenssin liitäntä. Oma kideuuni on taajuudeltaan 5 MHz. Herkkyys 60 mV eff. Laskimen A-sisäänmenon taajuusalue on siniaallolla 10 Hz - 20 MHz ja B:n 0,1 MHz - 120 MHz. Herkkyys 30 - 100 mV eff. Taajuusstabiilisuudeksi luvataan 2 tunnin lämpenemisen jälkeen +- 1x10-7. Kovin tarkkoja spesifikaatioita en toistaiseksi ole löytänyt johtuen myös varmaankin olemattomasta venäjänkielen taidostani.

Videota säätämisestä:Kannen ja pohjalevyn irroitus käy erittäin helposti löysäämällä kaksi ruuvia sivulevyjen takaosista.