DIGIDEX TAAJUUSLASKIMEN VIKOJADigidex taajuuslaskimessa on esiintynyt - siitä huolimatta, että sitä taidettiin myydä - lähes ammattielektroniikan tuotteena varsinkin piirilevyn laatuun liittyviä vikoja.
Osittain niitä on ollut myös juotoksissa - mutta itse piirilevyn valmistusprosessissa on myös joissain yksilöissä ollut vian syy.
Minulle eniten töitä on teettänyt kaksi järjettömästi "mustiin laatikkoihin" valettua yksikköä.
Koska tämmöisen valutyön purkaminen vahingoittamatta piirilevyä on lähes mahdotonta niin en pysty sanomaan ovatko esiintyneet katkokset syntyneet huonoista juotoksista vaiko valuprosessin aiheuttamista lämpö - tai lämpölaajenemisvaurioista.

Varovaisen purkutyön jälkeen selvitin laatikon M1 komponentit ja johdotuksen.
Uuden yksikön kasaaminen onnistui helpoimmin tekemälleni uudelle piirilevylle.
Myöhemmin sain käyttööni myös alkuperäiset piirilevyfilmit, mutta tähän päivään mennessä en ole onnistunut saamaan laitteen kytkentäkaavioita.
Yksikkö sisältää ECL- ja TTL-piirit MC 10216 ja 7473 sekä transistorin esim. BC177 ympäryskomponentteineen.
Yksikkö näyttää toimivan myös ilman "pimennystä" aivan mainiosti. Toisessa kuvassa on filmillä pelkät täplät kuvaamassa maatasona toimivan komponenttipuolen folionpoistoa komponenttireikien kohdalta.

Kuvat eivät ole - kuten laadusta näkee - tarkoitetut muuta kuin esimerkiksi - tarvitseville voin kyllä lainata alkuperäisiä filmejä.

Digidex-laskinta kannattaa lämpenemisen takia käyttää mieluimmin n. 10V verkkolaitteella kuin nykyisissä vastaanottimissa yms. tyypillisellä 12V antavalla.
Paljon käytössä olleiden laskimien vikoja on myös virtakytkimen pätkiminen.
Käytetty liukukytkin ei ole kyllä paras mahdollinen.
Samoin on herkkyydensäätötrimmeri joskus onnistuttu murjomaan liian kovalla säätämisellä jopa osittain irti piirilevyltä.
Kannattaa selvittää mieluimmin ensin se, että vastaanotttimesta saadaan riittävästi signaalia liitäntään kuin säätämällä epätoivoisesti trimmerillä herkkyyttä.

TAKAISIN !