DRAKE R-4A VASTAANOTIN

24.5.2016

Minulla on ollut erinäisiä vuosia Draken 4-sarjan vastaanotin, lähetin ja niiden samaan koteloon rakennettu kaiutin ja virtalähde. Laitteet ovat olleet alunperin aikoinaan Sylvin OH5RZ käytössä. Ja taas ovat nyt minultakin lähdössä uudelle käyttäjälle koska en radioamatöörilaitteita kerää.
Tämän vastaanottimen valmistus alkoi joidenkin tietojen mukaan 1966 ja ovat olleet aika suosittuja radioamatöörien keskuudessa. Näitä on kutsuttu "köyhän miehen Collinseiksi" hyvien vastaanotto-ominaisuuksiensa takia ja tästäkin on sittemmin tehty myös B- ja C-versiot.
Tunnen muutamia DX-kuuntelijoitakin joilla esim. on ollut R-4B käytössä varustettuna lisäkiteillä ja keskiaaltokonverttereillakin. Silti on hankala saada bandipuutteiden takia laitetta yleisvastaanottimeksi kattaen kaikki tarvittavat taajuusalueet verrattuna vaikkapa paljon vanhempaan Collins 51-J4:ään. Se, että laite on suunniteltu edullisemmaksi kuin ammattitason värkit näkyy jonkun verran rakenteissa ja työssä. Monen kuparisiksi luulemat asennusalusta ja muut peltiosat ovat kyllä kuparoitua teräslevyä mikä paljastuu helposti magneettikokeella kuten kuvista on nähtävissä. Johdotus ja suojaukset eivät ole yhtä hyvin tehtyjä kuin Collinseissa ja johdotkin on niputettu käyttäen johdonpätkiä.
Suunnittelullisesti minua ärsyttää näissä Draken laitteissa se, että liittimiä ja kytkimiä yms. on sijoiteltu joka puolelle laitetta. Mikä on syy - sitä en tiedä - ehkä tässäkin edullisempi valmistuskustannusko näin? Laitteiden sijoitus on nimittäin hankalaa kun laitteiden sivuilla on näitä liitäntöjä ja säätöjä. Usein harrastajalla on pinoissa laitteita vieri vieressä ja sivuilla olevat systeemit pakottavat jättämään turhan isot raot laitteiden välille. Myös koteloinnissa olisi voinut olla jo roskien sisäänpääsyn takia umpinainen takaseina shassiksen pinnan yläpuolella ainakin.Kaiuttimen ja lähettimen powerin sisältävä yksikkö MS-4.Tässä sekä lähetin että vastaanotin.Tällä sivulla näkyy harmittelemiani sivuun sijoitettuja säätöjä.Toisella sivulla vastaavassa paikassa on jopa kiteenpidin!

Aika tiivistä on konkkien sijoittelu...Seuraavissa kolmessa kuvassa kokeilen puoreällä kiekkomagneetilla. Ja hyvi ottaa kiinni kaikkiin peltiosiin.Luotetaan vaijerivälityksiin...Mahtaako elektrolyytin asennus olla alkuperäinen?