DYNACORD REX VAHVISTIMEN KUNNOSTUS


10.11.2010

Minulla on ollut jo lähemmäs 10 vuotta 1960-luvun alkupuolella valmistettu Dynacord Rex putkivahvistin. Vahvistin on tarkoitettu ainakin etulevyn symboolien mukaan kitaralle ja mikrofonille.

Vahvistimesta löytyy Internetistä jonkin verran tietoa ja tänä vuonna olen löytänyt netistä kytkentäkaavionkin ja tämän innoittamana päätin ryhtyä tutkailemaan
vähän vahvistimen perushuoltoa ja erään - mielestäni vian - analysointia ja korjausta.

Vahvistimessa on nimittäin ollut ongelmana se, että voimakkuudensäädöt eivät kummallakaan kanavalla ole toimineet oikein.
Ääntä ei saanut nollille eikä säätö muutenkaan toiminut kuten piti oli inputti mikä tahansa.
Tämä ominaisuus vahvistimessa oli alunperin kun sen sain. Muuttelin vähän myöhemmin laitteesta pois tarpeettomat surkeat DIN-liittimet ja laitoin tilalle 6,3 mm jakit.
Uusin samalla myös alkuperäisetkin jakit.

Vahvistin oli välillä ihmetelteltävänä yhdellä soittaja/elektroniikkaharrastajatuttavallani ja hän teki siihen ylimääräisen voimakkuussäädön jolla saatiin vahvistus pienennettyä niin,
että voluumin sai nollillekin asti.

Ajattelin nyt kuitenkin tutkia asian todellisen syyn ja samalla vähän siistiä laitetta, vaihtaa putket ja elektrolyyttikonkat ainakin uusiin.
Komponentit ovat tätä kirjoittaessani tilauksessa.

Seuraavassa sarja valokuvia lähinnä vahvistimen sisuskaluista ennenkuin olen aloittanut tätä restaurointioperaatiota.

Ensimmäinen kunnostusvideo eli laitteen silmäilyä löytyy tästä:Vahvistin takaa koneisto irrotettuna.Vahvistinkoneisto irrallaan.

Tämän kuvan yläosassa keskellä olevat kaksi sinistä 50uf/100V lyyttiä on tarkoitus vaihtaa samoin kuin alempana oleva pikkulyytti.Keskellä olevan konkan pinta on vähän ihmeellisen näköinen - vaikuttaakohan konkan ominaisuuksiin?Virtalähteen lyytit joiden tilalle tulevat uudet. Valkoinen johto ei ollut irrallaan vaan se katkesi näitä kuvia ottaessani.

Kuvan keskikohdasta vähän oikealle on piirilevyssä jotain epämääräistä tummumista. Liekö likaa vai onko folio kuormittunt liikaa?
Entiseen aikaan ei kokoonpanoteollisuudessa suuremmin puhdistettu juotosjäänteitä. Tässäkin piirilevyssä on hartsit rumasti juotosten ympärillä.
Saadessaan kosteutta voi näistä alkaa syöpyminen.
Samoin nykypäivänä - tai jo 30 vuotta - on ollut vakiomenettely tinata piirilevyn foliot mikä myös toimii hapettumista vastaan tehokkaasti.
Pelkkä kupari vaatii aina lakkauksen jollei halua piirilevyn syöpyvän.

Minkähän värisäännön mukaan virtajohon karvat menevät?
Joka tapauksessa asennus on on muutettava niin, että keltavihreä karva menee asiallisesti runkomaahan ja verkkojännitteiset osat varustetaan suojauksin.
Tämä on oleellista kun laitteesta tulee käyttölaite. Museointientisöinti on ihan eri juttu.Kuvassa on näkyvissä verkkojännitepuolta. Tässä nykyy sinisen sukan alta pilkistävän keltavihreää johdintakin. Maadoituskorva vaan on löysässä!!
Lisäksi on johdotukseen ängetty meikäläisen vihaamaa teippiä joka luonnollisesti tulee poistaa...

Tässä heti muuntajasta oikealle oleva potikka konkkineen on jälkiasennettu "mastervolume".
17.10.2010 - ensimmäiset muutostyöt:Verkkojännitteinen osa on nyt varustettu suurimmalta osin suojasukilla ja osittain uusitulla johdotuksella.
Suojasukat läpinäkyvää silikonisukkaa jolloin johtimien väritkin näkyvät. Kaikille varmaankin on selvää se,
ettei keltavihreää johdinta saa sähköturvallisuusmääräysten mukaan muuttaa toisen väriseksi suojasukalla tai teippaamalla!!
Pohjapuolelta ei nyt yhtä helposti osu heti verkkojänniteisiin osiin. Johdotus niputettu vahalangalla.Maadoitusruuvin alla oleva pelti puhdistettu maalista ja ruuvi sekä hammasaluslevyt kiinnitetty luotettavammin.
Kuten kuvasta näkee on on johtimen eriste vähän sulanut kaapelikenkää juotettaessa. Tämän verran sulamista voi vielä juuri hyväksyäEdellisten töitten yhteydessä en heti huomannut ohitettua verkkosulakepesää!! Eipä olisi tuommoinen tullut mieleenikään.
Tässä kuvassa on tilanne nyt korjattu ja johdotkin jouduin uudelleen niputtamaan.Tässä näkyvät vaihdetut 10 ja 1 uF konkat. Lyyttien tilalla nyt tantaalit. 50 uf/100V lyytit vielä alkuperäiset.
18.10.2010 - Uudet anodijännitteen suodatuslyytit tulivat ja vaihto alkoi.Anodijännitteen lyyttien vaihto meneillään ja viimeisestä vielä juotoskorviin tulevien osien asennus kesken.Tässä ovat uudet lyytit sitten asennettuina.
28.10.2010 - Parit konkanvaihdot tehtiin tässäkin.."Oudon näköiseksi" käynyt konkka tässä irroitettavanaEdellinen konkka (0.5uF/250V)on korvattu nyt 0.68uF/400V konkalla ja vieressä muutettu pikkutantaali.Tässä irroittelen kahta viimeistä vaihdettavista lyyteistä.Tilalla on nyt uudet elektrolyytit. Näissä on nyt reilumpi jännitteenkestokin kun semmoisia sattui löytymään.Taas kerran on joku aiemmista omistajista tehnyt idioottimaisia tussitöherryksiä etulevyyn. Tähän tasoon sai värin lähtemään tenulla.Veitsellä varovainen raaputtelu ja keittiökäyttöön tehty puhdistusaine tuottivat tämmöisen tuloksen.