FISKARS SMI 08 SWITCHMODE INVERTER


6.6.2016

Romikselta löytyi puhelinkeskuslaitteiden yhteydestä muutama tämmöinen invertteri 2000-luvun alussa. Laite on 800VA tehoinen ja muuntaa tasavirtajärjestelmän 48VDC verkkojännitteeksi.
Olen käyttänyt näitä omassa varavoimajärjestelmässäni niin, että toinen syöttää mittalaitteita ja toinen valaistusta - josta tämä yksilö on nyt kuvauksia varten irrotettu.
Olen myös käyttänyt yhtä yksilöä AVO-putkitesterin verkkojännitteen syötössä. Se kun on vähän hankala tilanteessa jossa syöttöjännite vaihtelee. Tällöin tämmöisellä invertterillä saa verkkojännitteen pysymään stabiilina melkoisen tarkasti.
Laitteen ulostulojännite on melkoisen hyvää siniaaltoa. Varmaankin kunnon muuntaja lähdössä on myös siihen osasyynä.
Laitteen runkopelleissä on tapahtunut vähän vääntymistä koska sisuskalut ovat melkoisen painavat ja sivupellit ohuita. Normaalissa käyttötilanteessa tuskin näin kävisi, mutta romiksella ovat joutuneet pyöritykseen joka vastaa vähintään militääritestejä. Laitteen toimintaa eivät nuo silti ole haitanneet kun omassakin käytössä ovat toimineet yli 10 vuotta.
Huomasin myös yhden heikkouden näissä ja joissain muissakin laitteissa käytetyissä isohkon kokoisissa verkkokytkimissä. Niiden kiinnityssysteemit näköjään pettävät helposti ja tämänkin yksilön kytkimen olen kiinnittänyt Araldiitilla koska muuten se retkottaisi ulkona aukostaan.