HEATHKIT V7-A VACUUM TUBE VOLTMETER


14.5.2016

Sain joskus 2010-luvun alussa tämmöisen Heathkitin putkivolttimittarin. En ole erityisemmin lämmennyt Heathkitin laitteille vaikka ne Suomessakin aikoinaan olivat kovasti harrastelijoiden suosiossa. Ehkä juuri siksi, sillä laitteiden rakenteessa näkyy halpuus ja kulutuselektroniikan komponenttitaso.
Myös kokemukset yhdestä oskilloskoopista ja kahdesta "liikennevastaanottimen" nimellä markkinoidusta laitteesta tyypeiltään GR-54 ja GR-64 vahvistivat tätä kokemusta ominaisuuksien puolesta.

Tämän tyyppisellä kytkennällä mitä tässä on käytetty on tehty lukuisa määrä erilaisia putkivolttimittareita. Itselläni oli aikoinaan pitkään Sakura-merkkinen japanilaismittari jonka kytkentä oli käytännössä aivan sama, mutta tekninen laatu tätä Heathkittia parempi.
Mittariin on lisätty ilmeisesti "säästömuntakytkennällä" varustettu selvästi jostain kotimaisesta radiosta tms. otettu muuntaja muuntamaan verkkojännite laitteen alkuperäiselle muuntajalle jonka sisäämenojännite on amerikkalaiseen tapaan 117 VAC. Tämän lisämuuntajan asennus on tyypillinen harrastelijaviritys yhden ruuvin kiinnityksineen ja teippikarveineen.
Laitteen paristopitimessä on selkeät jäljet pariston syövyttävästä vaikutuksesta.