AKD TARGET HF3S

Huomio! Testauksesta julkaistaan myöhemmmin artikkeli myös Radiomaailma-lehdessä.


11.12.1999AKD:n Target HF3S - vastaanotin kuuluu samaan hintaluokkaan kuin aiemmin testaamani Realistic DX-394.
Hinta huomioonottaen ei luonnollisestikaan pidä edellyttää laitteelta samanlaista suorituskykyä ja käyttöominaisuuksia kuin esim. viime kesänä testaamaltani Icomin IC-R75:ltä.
Oy HamRadio Ltd. luovutti ystävällisesti vastaanottiminen testattavakseni ja tarkoitus on myös testata sitä RF-systemsin DX-10 aktiiviantennin kanssa.
Aloittelevalle DX-kuuntelijalle - jolle tämänkaltainen vastaanotin yleensä parhaiten soveltuu - ei tosin yhdistelmä, jossa antenni maksaa lähes yhtä paljon kuin vastaanotin ole kovin tyypillinen.

VASTAANOTTIMEN RAKENTEESTA JA TOIMINNOISTA

Target HF3S on muovikuorinen harmaa vastaanotin, jonka "naamataulu" on hyvin pelkistetty.
Etulevyssä on iso VFO - nuppi, virtakytkimen sisältävä volumepotikka, "clarify" eli taajuuden hienosäätö (VFO toimii kilohertsin pykälin), neljä painiketta ja nestekidenäyttö.

Nestekidenäytössä näkyy taajuus kilohertsin tarkkudella, lähetelaji (AM, USB, LSB) ja alareunassa palkit, joissa S-mittaritoiminto ja muistipaikat.

Takalevyn liitäntöjä ovat antenni (RCA-liitin), WEFAX (data output), lisäkaiutin ja 12VDC - virtaliitin (2,5 mm keskireiällä varustetu DC-plugi sopii).
Takalevyssä on myös attenuaattorin kytkin antenniliittimen vieressä.
Mukana on myös lanka-antenni RCA-liittimellä, joten kuuntelemaan pääsee ilman lisähankintojakin.
Tuo WEFAX-liitäntä on tarkoitettu tietokoneliitäntään, jota varten on mukana toisesta päästään 9-napaisella D-liitimellä varustettu kompuutterin sarjaporttiin sopiva liitosjohto.
Liitännästä tuleva signaali on kanttiaaltoa, joten ei taida toimia tavanomaisena nauhuriliitäntänä.
Vastaanottimen pakkauksesta löytyy myös disketti jolla on HammComm v.3.1 ja JVFax v.7.1 - ohjelmat.
Positiivista on myös se, että laitteen sinänsä varsin lyhytsanaisesta käyttöohjeesta löytyy myös laitteen kytkentäkaavio (ei tosin merkitty kaikkia osien tyyppejä).
Entiseen aikaan tapana oli liittää amatööri - ja DX - laitteisiin mukaan myös kytkentäkaaviot, osaluettelot ja mahdollisia modifiointiohjeitakin. On harmittavaa, että useimmat valmistajat ovat tästä käytännöstä luopuneet, koska pelkän kytkentäkaavionkin avulla saadaan monet pikkuviat korjattua ilman varsinaisen perusteellisemman huoltomanuaalin hankintaa.
Luonnollisesti mukaan kuuluu myös verkkolaite (12VDC)

Liitän tähän täysin alustavaan jutunpätkään muutamia sisäkuvia vastaanottimesta. Itse varsinainen testijuttu ilmestynee nettiin muutaman viikon kuluttua tämän sivun päiväyksestä.

Seuraavaksi Target HF3S - vastaanotin kansi avattuna yläpuolelta nähtynä. Huomio kiinnittyy heti siihen, ettei pintaliitososia ole lainkaan käytetty.Vastaanottimen keraamisissa suotimissa on merkintä "CQ" - lieneekö valmistaja?
Piirilevyltä löytyy myös trimmereitä, joiden valmistaja on Iskra - en olekaan vähään aikaan nähnyt vastaanottimissa tämän hyvin monialaisen sähkö - ja elektroniikkavalmistajan tuotteita. Asialla ei sinänsä ole mitään merkitystä, mutta muistaakseni firma on entisen Jugoslavian alueelta.
Piirilevyt ovat hyvin selkeitä ja huoltoystävällisen näköisiä. Positiivista on myös kaksipuoleisuus ja runsas maatasojen käyttö, jos vaikka vertaa linjaan jota vielä 80-luvulla käytettiin Icomin, Yaesun yms. valmistajien kalliimpienkin vastaanottimien pertinaxpohjaisilla yksipuoleisilla levyillä.

Sitten HF3S:n alapuolelle, joka on selkeä piirilevyn juotospuoli ilman sen kummempia kommervenkkejä.
Huomio kiinnittyy tässä kuin edellisessäkin kuvassa reiluun VFO - nupin vauhtipyörään.
Nuppi tuntuukin varsin mukavasti (ja heitottomasti) toimivalta, mikä on harvinaista halvemman hintaluokan vastaanottimissa.Tyypilliseen tapaan tämäkin vastaanotin koostuu kahdesta piirilevystä, joista etulevyn takana olevalla levyllä on vastaanottimen "älykkyys" ja näyttöön liittyvät systeemit.

KUUNTELUKOKEMUKSIA JA MITTAUKSIA

Mittauspuolelta en suorittanut muuta kuin herkkyyden ja selektiivisyyden mittauksen.
Herkkyysmittauksissa, joita tein taajuuksilta 1, 5, 10 , 20 ja 30 MHz sai tämä yksilö arvoiksi 1.2 - 1.9 uV AM:llä 10 dB S/S+N , 30 % AM - herkkyys oli huonompi taajuusalueen yläpäässä (20 -30 MHz). Vastaavat arvot olivat SSB:llä 0.3 -0.8 uV.
Valmistaja on spesifikaatioissa ilmoittanut herkkyydeksi yksioikoisesti 1uV ilman mitään lisämainintoja.

Selektiivisyyden arvo AM:llä oli parempi - 5 kHz - kuin valmistaja on ilmoittanut (6kHz) - tämä siis -6 dB. Tässäkään tapauksessa ei valmistajan ilmoituksesta selviä, onko arvo -3dB, -6dB vai mistä pisteestä. -60 dB:n kaistaleveydeksi sain noin 15 kHz.

Koska vastaanottimessa on minimaalisesti säätimiä ja painikkeita on sitä helppo käyttää.
VFO:n 1 kHz askellus vaatii SSB:llä "Clarify" - säätimen käyttöä, joka on portaaton +- 800 Hz.
Vastaanotin ryömii puolisen tuntia käynnistyksestään ja niimpä SSB-kuuntelu kannattaa oloittaa vasta tämän jälkeen.
Taajuuden heitto tässä yksilössä oli 1 kHz luokkaa ylöspäin taajuudella 10.0 MHz.
Vastaanottimen selektiivisyys on aika sopiva ohjelmakuunteluun ja jopa radioamatööribandien SSB-kuuntelukin onnistuu kohtuullisesti.
Taajuuden säätö SSB:llä oli vertailuvastaanottimena käyttämälläni Yaesu FRG-7700:lla vähintään yhtä hankala johtuen Yaesun VFO:n liian "karkeasta" välityksestä.
Dynamiikaltaan Target HF-3 on hintaluokassaan uskomattoman hyvä ja en saanut kovin pahoja ylimääräisiä sekoitustuloksia aikaan edes kokeilussa käyttämilläni 10 ja 15 dB:n lisävahvistimillakaan.

Vastaanottimen kymmenen muistia ovat helppokäyttöiset - tietysti niitä on nykymittapuun mukaan liian vähän.
Sain aikaan joillain "sopimattomilla" näppäinpainalluksilla vastaanottimen syntikan lukkoon jollekin taajuudelle näytön joko silti muuttuessa säätimien mukaan tai täysin pimentyessä.
Tilanteesta pääsi nopeasti ohi antamalla virran olla katkaistuna vähän aikaa.

Kaikkineen tämä vastaanotin vaikuttaa ihan näppärältä värkiltä vaikkapa aloittelevalle kuuntelijalle.
Toisaalta saattaa monissa maailmanradioissa olla samoissa hintaluokissa runsaammat toiminnot.
Joka tapauksessa sekä selektiivisyys että dynamiikka ovat kohdallaan hintaluokka huomioon ottaen. Vaativammalle kuuntelijalle tämän tyypinen vastaanotin ei riitä taajuusaskelluksensa, näyttönsä, muistien määrän, selektiivisyysvaihtoehtojen puutteen jne. takia - muttei ole kaiketi tarkoitettukaan.

TAKAISIN !

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !