HEWLETT-PACKARD 410B VACUUM TUBE VOLTMETER


18.5.2016

Sain 14.5.2016 erän mittalaitteita joista suurin osa oli amerikkalaisia, mutta joukossa yksi saksalainenkin. Monilta elektroniikan aloilta tunnettua amerikkalaista firmaa edustaa yhtenä tämä Hewlett-Packardin vanhemman pään putkivolttimittari mallia 410B. Luetteloista löytyy maininta julkistamisvuodesta 1952 ja hinnaksi silloin 245 dollaria.
Tämän sivun lopussa on kuva vuoden 1970 HP:n luettelosta ja silloinkin on vielä tämä malli ollut myynnissä vaikka uudempaa mallia 410C on ollut jo tarjolla. Hinta oli sitten noussut 300 dollariin. Ilahduttavan kauan näitä laitteita ennen valmistettiin.
Mittarista puuttui kantokahva joka on kyllä helppo nahasta valmistaa ja suurtaajuusprobe jonka johto oli katkaistu liitäntäpalikasta. Tuommoinen saattaa tuurilla löytyäkin. Sisältä huomasin yhden kondensaattorin johdonpään olevan irti. Laitteen verkkojohto on aidolla amerikkalaisella pistotulpalla varustettu ja ehkä sitä ei ole käytetty lainkaan Suomessa. Verkkojohto vaatisi murtumien takia uusimisen.
Laitteen voinee ehkä takalevyn teksteistä päätellen saada kytkettyä 230V verkkojännitteelle. Laite on kohtalaisen siistiä työtä ja kytkimien kakut ovat suurelta osin keraamisia. Pienen siistimisen jälkeen naamataulukin tyypillisten teippijäänteiden poiston suoritettuani oli aika siisti.

Peukalon kynsi tuntuu vaan parhaalta raaputusvälineeltä jos naarumuttamatta pitää teipin kovettuneita liimajäänteitä saada pois muovipinnasta kun kemikaalitkaan eivät niitä kunnolla pehmennä