HEWLETT-PACKARD 608D VHF SIGNAL GENERATOR


3.3.2012

Sain 1.3.2012 tämän HP:n 10 MHz - 420 MHz signaaligeneraattorin joka oli ikäisekseen erittäin siistissä kunnossa. Runsailla jäähdytysaukoilla varustetun kotelon takia sisäosissa oli jonkin verran likaa ja pölyä.

Tämä generaattori esiintyy ensimmäisen kerran HP:n luetteloissa 1954 ja tämän yksilön sarjanumerosta en ole toistaiseksi osannut päätellä valmistusajankohtaa joka 1960-luvulla muuttuneen sarjanumerointikäytännön perusteella on kuitenkin vanhempaa tuotantoa.

Generaattorissa on 5675 putkella toteutettu Colpitts oskillaattori ja se on varustettu kidekalibraattorilla 1 ja 5 MHz merkein.
Aika erikoista on se, että kerrotaan 608D:tä käytetyn vielä 50 vuoden jälkeen suuren dynamiikka-alueen vastaanottimien kehitystyössä lineaarisuuden mittauksiin. Syynä on ollut mm. hyvin pieni vaihekohina.

Tutkiessani netistä tämän generaattorimallin kuvia niin ylivoimaisesti suurin osa oli koteloltaan harmaita ja taisin löytää vain muutaman tämmöisen punertavasävyisen kuin tämäkin yksilö.
Manuaaleja myös näytti netistä löytyvän, mutta niissä tuntui kaikissa olevan kuvien laatu hyvin surkea. Pitänee skannata alkuperäinen manuaali jakeluun kun sen saan. Laite oli toimintakuntoinen ja vaatii pientä puhdistusta.

Ensimmäinen video laitteesta:Värkki testauksessa alustavan siistimisen jälkeen. Näkyy se toimivan AM-modulaatioBNC-liittimiä suojahattuineen ennen puhdistusta. Näistä puuttuivat myös ketjutSitten pelkät liittimetAlustava puhdistus on nyt tehty ja samalla uusin suojahatut ketjuineen. Ehkä Rosenberger kelpaa jenkkilaitteeseen?Ulostulon N-liitin ennen puhdistusta. Myös seuraavat lähikuvat etulevyn osista ovat ajalta ennen siistimistäNupin veivin päälle oli edellinen käyttäjä laittanut liittimen suojustupen...

Laitteen verkkojohdossa oli kosketusjälkiä kuumasta esineestä. Isännän kolvi vaiko vaimon silitysrauta?Harmittava piirre on tämä verkkojohdon liitäntä etulevyssa jossa se on aina tiellä työpöytäkäytössä. Tätä näkee vieläkin usein akkulatureissa ja hitsausmuuntajissa...Tämän kannen alta löytyy oskillaattorin komponenttejaOskillaattorin keloja ja muita komponentteja asiallisessa valukotelossa kansi avattuna.Huomaa, että kannen tiivistys ja tiheä kiinnitys on ollut käytössä jo tuohon aikaanValurakenne on vahva vaikkakin mauseri kuvassa näyttää kohtaa joka ohenee tasopinnasta taaksepäinLuulin ensin, että yksi aluekytkimen rummulla olevista keloista on vääntynyt väärään asentoon. Se on kuitenkin tukevasti kiinni ja manuaalin kuvassakin ko. kela näkyy olevan vinossa...Kuvassa ihan alhaalla kalibraattorin kide ja ylempänä huomio kiinnittyy mm. erikoiseen diodin pitimeenAsteikkorumpu oirroitettuna tässä kuvassa generaattorin yläpuolelta. Valukotelossa on mm. kolme oskillaattoriosan putkeaEdellisen kuvan kotelo avattuna. Kaksi putkista - 5876 ja 5675 - ovat vähän erikoisemman mallisia

Putken 5876 irrottamiseen tarvitaan laitteen sisällä pitimessään ollut työkaluUlostulossa olevan piston-tyyppisen vaimentimen mekaniikkaa. Ulostuloon menevä kaapeli liikkuu putken sisässäUlostulon N-liitin sisäpuolelta katsottunaAsteikossa oli mekaanisen säätelyn jälkeen heittoa joka myös vaihtelee alueittain. Taso asteikolla näyttää -2 dBm liian vähän ja on näinollen korjattavissa helposti asteikon siirrolla. Taajuuden suhteen ylimmän bandin loppupää on aika hyvin kohdallaan