TYÖVÄLINEET JA NIIDEN HOITO24.11.2011

Tärkein työväline on tietysti juotin eli "kolvi".
Juottimia, niiden erilaisia teriä eli kärkiä ja muita apuvälineitä (kuten juotteen poistoissa tarvittavia imuasemia ja imureita jne) on melkoinen valikoima.
Harrastaja joutuu usein tekemisiin vanhempien laitteiden kanssa ja on järkevää käyttää myös rakentelussa edullisesti saatavia surpluskomponentteja.
Koska nämä edustavat usein vanhempaa teknologiaa pitää työvälineitä löytyä tätä varten. Hienoimmillakaan uusilla pintaliitostyöasemilla ei tee mitään vaikkapa 1970 - 1980 - lukujen laitteille. Putkilaiteharrastajalle ovat tarpeen joskus vieläkin "krouvimmat" välineet.
Elektroniikkatöissa vähänkin enemmän juottelevalle harrastajalle ja ilman muuta amattilaiselle sopiva perusjuotin on pienijännitteinen (yleensä 24V) termostaattijuotin.
Henkilökohtaisesti olen tottunut juottamaan juottimella jossa ei ole mitään lämpötilansäätöä potikalla. Jos semmoinen siinä olisi niin sitä tuskin koskaan tulisin kääntäneeksi.
Sen sijaan oikean lämpötilan pysyminen arvoissaan on tärkeää oli sen säätömenetelmä mikä tahansa - esim- Metcalin juottimissa lämpötila pysyy samana n. 1 Celsiusasteen tarkkuudella.
Hallitseva merkki jo vuosikymmeniä juotinmarkkinoilla on ollut Weller.
Monia muitakin merkkejä on tarjolla ja esim. Bebek Electronic myi takavuosina digitaalinäyttöisellä lämpötilansäädöllä varustettua Antex-juotinta alle 200 euron, mikä oli selvästi vastaavaa Welleriä edullisempi.
Muita juotin - ja juotosasemamerkkejä ovat mm. Ersa sekä Page. Erilaisia korjausasemia on valmistanut mm. taiwanilainen Xytronic.
Lidl on myynyt säädettävää juotinasemaa vähän yli 10 eurolla joten valinnan varaa hintaluokissa riittää. Kannattanee kuitenkin vähän selvitellä laatua ennen ostopäätöstä.
Erittäin tärkeää on huomioida ESD-asiat niin juotos- kuin korjausvälineissä ja käyttää itse riittäviä suojavälineitä staattista sähköä vastaan työskenneltäessä laitteiden kanssa jotka ovat peräisin 1980-luvulta tai ovat sitä uudempia.
Pitkäaikaisessa käytössä olen luottanut Welleriin, jonka seitsenkymmenluvulla vanhoista rikkoutuneiden juottimien osista kokoamani "magnastat" tyyppinen juotin on edelleen käytössäni erinäisten juotostinakilojen juottamisen jälkeen.
Tosin pääjuottimenani on ollut jo useita vuosia Metcal kuten jatkossa selviää.
Perinteisen magneetin lämpötilakäyttäytymiseen perustuvan termostaatin toiminta on varsin luotettava varsinkin pienijännitteisissä Wellerin malleissa.
Uudemmissa termostaattijuottimissa on toisentyyppisiä elektronisia ratkaisuja ja myös mahdollisuus lämpötilan portaattomaan säätöön sekä huippumalleissa erilaisiin mikroprosessoritoimintoihin asti.
Magnettitermostaattiin perustuvan juottimen kärjen lämpötila määräytyy kärjen numeroinnin perusteella.

Lämpötilat ovat numeroinnin mukaan seuraavat:

- 5 = 260°C
- 6 = 315°C
- 7 = 370°C
- 8 = 400°C

Itse olen yleensä käyttänyt numeron 7 (370°C)kärkeä.

Minulle on kertynyt vuodesta 2003 kokemusta Metcal merkkisistä suurtaajuusjuottimista. Näitä on käytetty elektroniikkateollisuudessa ja ominaisuuksiin kuuluu nopea lämpeneminen ja kärjen koko huomioonottaen uskomattoman suuri lämmitysteho juotettaessa piirilevyllä isoon foliopintaan tai metalliosaan. Metcalin juottimen toimintaperiaate perustuu myös magneettiseen aineeseen ja sen Curie-pisteeseen. RF-taajuus on n. 13,5 MHz.
Täytyy sanoa, että käyttökokemukseni perusteella nostin Wellerin varaston hyllylle ....
Metcal juotosasemia on saanut käytettynä suhteellisen edullisesti (kuitenkin satoja euroja). Juottimen kärjessä on mukana itse lämmityselementti ja kahvassa on ainoastaan koaksiaaliliitin kärjelle.

Seuraavassa kuvassa pari mallia Metcalin juotosasemia juotintelineineenJa tässä pelkät juottimetJuottimien koksiaaliliittimet ja juottimen kärkien liittimetMetcal juottimen kärkiä pakkauksissaanAlla olevassa kuvassa on erilaisia juottimen teriä, joista numerot 1. ja 2. edustavat 24 V TCP-tyyppisen Weller juottimien kärkiä, numero 3. verkkokäyttöisen Wellerin termostaattikärkeä, numero 4. jonkun tuntemattoman teollisuuden juottimen kestoterää kuten numero 5:kin, joka on järeämpään työhön tarkoitettua mallia.Viimeksimainittua olen käyttänyt "kupariputkella vahvennettuna" peltitöissä käyttämässäni 120 W "tavallisessa" juottimessa.

Jotta saavutetaan hyvä juotostulos pitää juottimen terän olla suhteellisen kovaa ja hyvän lämmönjohtokyvyn omaavaa ainetta.
Terän materiaalin pitää myös vastustaa oksidoitumista korkeissa lämpötiloissa.
Kärjen materiaalin tulee olla helppoa esitinata ja se ei saa liueta juotteeseen.
Juottimen terän materiaalina käytetään tavallisesti kuparia tai kupariseoksia.
Kuparilla on hyvä lämmönjohtokyky, sitä on helppo tinata ja muotoilla.
Huonoina puolina kuparilla on sen melko nopea hapettuminen ja liukeneminen vähitellen tinaan.
Kupariterä onkin sen vuoksi usein irrotettava ja tinattava uudelleen, jotta se siirtäisi tehokkaasti lämmön juotoskohtaan.
Päällystämällä terä rauta-, hopea-, tms vaipalla saadaan siitä ns. kestoterä, jollaisia yleensä nykyiset elektroniikkatöissä käytetyt juottimen terät ovat.
Tällaista terää ei yleensä tarvitse esitinata (ainakaan usein) kuten kupariterää.

Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että tehtäessä monenlaisia juotostöitä ei piirilevyjuotoksissa yms. hyvä juotin - kuten esim. edellämainittu Weller - ole riittävä teholtaan suurempien kohteiden juottamiseen.
Olen käyttänyt radiorakentelussa vastaantulevissa "peltitöissä" 120W tehoista tavallista sähköjuotinta.
Aikoinaan "putkiradioaikakaudella" huoltomiesten suosima pikajuotin ei ole sovelias nykyaikaisiin elektroniikkatöihin.
Tarpeen mukaan juotin voi olla vieläkin suurempi teholtaan ja joissain töissä voi käyttää hyvin myös erilaisia kaasukäyttöisiä polttimia.

"Ulkotöissä" eli antennihommissa olen käyttänyt seuraavassa kuvassa olevaa Portasol Superpro - kaasujuotinta. Koska sitä voi käyttää myös kuumailmapuhaltimena se on omiaan myös pienten kutistussukkien lämmittämiseen liitinten päälle tms. (ulkokäytössä isommat liimalliset sukat vaativat kunnon kuumailmapuhaltimen tai kaasupolttimen).Seuraavassa kuvassa on kiinalaisia Aoyue - merkkisiä työvälineitä eli ilmuasema läpijuotettujen komponenttien poistoon ja kuumailma - asema pintaliitoskomponenteille. Nämä ovat tavanomaisiin kilpailijoihinsa verrattuna tosi edullisia ja täyttänevät harrastajan tarpeet vaikka eivät olekaan yhtä kestäviä kuin paljon kalliimmat kilpailijansa. Näihin asemiin on myös saatavissa varaosina kuluvimpia osia edullisesti. Isoin valikoima Aoyuen tuotteita on tarjolla saksalaisella Wiltecillä.Pintaliitoskomponenttien irroitus piirilevyn folioita rikkomatta onnistuu vastusten, konkkien ja muiden kaksinapaisten komponenttien osalta usein käyttämällä kahta juotinta. Vielä paremmin homma toimii pinsettimäisellä irroitusvälineellä jossa voidaan käyttää myös leveämpiä kärkiä ja voidaan irroittaa myös useampinapainen esim. DIL-komponentti.
Seuraavassa kuvassa on tämmöinen työväline Xytronic E-Z Tweez 526.Sitten video jossa harjoittelen komponenttien irrotusta tällä asemalla:Siihen aikaan kun aloittelin elektroniikkaharrastusta 1960-luvulla oli niin TV - huolloissa kuin oppilaitoksissakin yleinen juotin Engelin pikakolvi.
Se oli ihan käyttökelpoinen juotoskorviin yms. juotetuissa komponenteissa laitteissa joissa ei käytetty piirilevyjä.
Piirilevylle tämmöinen juotin jonka lämpötila nousee korkealle voi olla hyvinkin tuhoisa.Seuraavassa video jossa kunnostan Engelin pikajuotinta:TYÖVÄLINEIDEN PUHDISTUS JA HOITO

Juottimen kärjissä on syytä muistaa ns. kestoterien oikea käsittely.
Eli niiden puhdistus tulee tapahtua sienellä tai muilla tarkoituksenmukaisilla välineillä.
Klassinen viilailu mitä käytetään kuparikärjissä pilaa armotta kestoterän pinnoitteen ja tekee siitä kelvottoman.
Uuden kestoterän tunnistaa sen harmaasta väristä ja joissain tapauksissa myös mattamaisesta harmaasta pinnasta.

Juottimen sisään tulevaan terän osaan muodostuu ajan kuluessa myös lämmönjohtumista heikentävä hilsekerros, joka tulee varovasti poistaa esim. teräsvillalla.
Mikäli kärjen tinaus puhdistuksen yhteydessä heikkenee on se muistettava heti tinata uudelleen. Tämä koskee erityisesti tavallisia kuparikärkiä.
Juottimen telineen puhdistussieni on muistettava pitää kosteana ja sitä on myös syytä käyttää.

KOMPONENTTIEN, JOHTIMIEN YMS. ASENNUS

TAKAISIN!