MAGNETOMETRI4.9.2011 - edellinen 2.10.2005

Löysin Internetistä v.2004 lopulla saksalaissivun jolla esiteltiin SAM - magnetometriä ja sen rakennussarjaa.
Koska rakennussarjan hinta oli mielestäni kohtuullinen päätin tilata sen. Osat saapuivat vuodenvaihteen tienoilla, mutta laiskuuteni tai ajanpuutteen takia sain kasattua värkin vasta kesälomalla.
Suomessa on ensimmäisenä ollut SAM-magnetometri Kimmo Lehtisellä, OH2GUC.

Rakennussarjan alkuperäinen ulkonäkö ei meikäläistä räkki-intoilijaa miellyttänyt joten tein kehikon jossa on räkkipistoyksiköksi uudelleen koteloitu HP:n E-PC tietokone ja SAMin pistoyksikkö. Vaihdoin rakennussarjan painikkeet itseäni miellyttävämpiin Oltenin painikkeisiin.
Muuten sinänsä hyvin toteutetussa rakenteessa ärsytti myös tusinatuotteen oloiset DIN-liittimet anturiliitännöissä. Mittalaitteeseen soisi mielellään vähän laadukkaampaa tavaraa. Tietysti ne olisi voinut korvata johdottamalla piirilevyasennuksen sijasta muunlaisiin liittimiin laitteen takalevyssä.Kuvassa SAM'in vieressä vasemmalla silloinen räkkiyksikköön kasattu HP:n pikkuinen tietokone. Nytttemmin se on korvattu toisellaTässä tämä tietokone pistoyksikköön sijoitettuna vieressään alkuperäisessä - mielestäni kamalassa - kotelossa oleva samanlainen HP:n kone

Seuraavana kuvia SAM pistoyksisköstä myös sisältä:Naamataulu 4.9.2011

Kotelo jäi "protyppiasteelle" viimeistelyltään. Se on tehty Elma-ajastimen profiileista. Takalevyn pelti on sahattu räkkikehikon sivulevystä
ja siihen sattui ylä ja alareunojen kohdalle levyyn prässätty pykälöinti

Tyylikkäämminkin painikkeiden johdotuksen olisi voinut tehdä, mutta asensin alkuperäisen painikkeiden piirilevyn vinoon Oltenin painikkeiden taakse

Laitteen anturien sijoituksesta alkuperäiset ohjeet olivat kovin vähäsanaisia. Koska olin lukenut jostain, että "oikeat magnetometrit" ovat usein sijoitetut maan alle niin päätin myös tehdä anturien osalta samoin.
Systeemin runkona on alapäästään tiiviisti tukittu lämpöeristetty 160 mm viemäriputki pystyasennossa. En saanut alapäätä 120 cm syvemmälle peruskallion takia.

Putken sisällä on härveli joka koostuu pyöreiksi sorvatuista kolmesta 15 mm PVC-kiekosta. Keskimmäiseen jyrsin kolot antureille, jotka ovat 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Anturit ja samoille paikoille sijoitettu lämpöanturi on valettu sijoilleen vesitiiviisti Araldiitilla. Sen lämpötilakäyrä näkyy vaalean sinisenä tästä. Välttääkseni metalleja anturin lähellä kiinnitin muovikiekot nylonruuveilla.

Johtimet tulevat edellisiin palikkaan laipalla kiinnitetyn vahvan lasikuituputken sisällä jonka yläpäässä on samanlainen PVC-kiekko. Tähän kiekkoon on merkitty anturien asennot jotta ne saadaan oikeisiin kompassisuuntiin.
Tässä ylimmäisessä laipassa on MS-liitin magnetometrin antureille ja kolme kaksinapaista Lemo-liitintä lämpöantureille.
Lämpöanturien liitännöistä on kytketty yksi yläpuolella olevaan ulkoilman - ja toinen lähellä olevan lammikon veden lämpöantureihin.

Ulkoputki ulottuu n. metrin maanpinnan yläpuolelle ja sen yläpään sivussa läpivientitiivisteet kaapeleille. Yläpää on suljettu kierrettävällä kannella ja putki sekä lasikuituinen sisäputki on täytetty lämpöeristeellä.
Putken päälle rakensin laudoista suojuksen jonka yläpään ritiliäosan keskellä on ulkoilman lämpöanturi.
Katon yläpuolella on aurinkokennolla latautuva valaisin jonka ominaisuuksiin kuuluu se että sen valo näkyy pimeässä, mutta sen valossa ei näe mitään...
Seuraavassa kuvassa näkyy mainittu rakennelma jonka vaimoni maalasi talon väreihin.Homman alkuvaihessa on vielä säätöä ja virittelyä, joten netissä näkyvässä käyrässä saattaa esiintyä ihmeellisyyksiä ja katkoksia yms.

31.8.2005 alkaen näkyy meikäisen SAM-käyrä SAM Online - sivustolla muiden SAM:ien seurassa.

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !