NOKIA THX-1 TR3A1 MATKAPUHELIMEN TUOTANTOTESTERI


2.7.2016

Joskus 2000-luvun alkuvuosina tuli romutukseen joukko tavaraa elektroniikkatuotannosta. Oli Fujin erilaisia koneita SMD-komponenttien asennukseen, röntgeniä piirilevyjen testaukseen jne. Joukossa olivat muistaakseni myös nämä tuotannossa käytettävät matkapuhelimen piirilevyn testaukseen käytettävät laitteet joita minulla oli alunperin varmaan kymmenen eri näköistä, mutta vuosien varrella niitä on tullut purettua ja annettua pois. Lähinnä otin nuo sen takia jos paineilmaosilla olisi käyttöä. Ei ole ollut. Onneksi pari vielä löytyi ja voi ehkä löytyä vielä joku muukin.

Laitteisiin oli epämääräisissä varastointiolosuhteissa kertynyt rautapintaisiin osiin ruostetta jota nyt sitten puhdistelin jossain määrin. Ajatuksenani oli kokeilla mitä tekevät kun sähkö ja paineilma liitetään. Homma ei lähtenyt heti pelaamaan koska paineilman pikaliitin olikin mallia johon käytössäni olevat eivät sovi. No sitä miten tuo saadaan tehtyä tutkitaan vielä ja sitten tänne tulee lisää juttua.

Tämä laite on siis kaiken todennäköisyyden mukaan (kun se näkyy tyyppikilvessäkin) tarkoitettu mallin THX-1 puhelimen testaukseen. Malli on TACS-versio Cityman 100 puhelimesta vuodelta 1990. Tussilla on kuitenkin kirjoitettu virtakytkimen viereen THX-2 joka taas on TACS-versio puhelimesta Cityman 190. En sitten tiedä onko se vain viimeksimainittuun vai molempiin tarkoitettu.

Jotenkin noin laitteen rakenteesta voisin sanoa, että mekaniikka ja pneumatiikka ovat hyvin tehtyjä, mutta sähköinen puoli on hiukkasen protomaista tekoa. Esimerkiksi takaseinän banaanien yksi miinusjohtojen klimppi ei oikein edusta tyypillistä nokialaista näköä, mutta silti juotokset ovat ok. eivätkä johdineristeet ole sulaneet. Ei näitä varmaan kovin suurta sarjaa ole valmistettu.

Aluksi kolme kuvaa joissa ruosteet on vielä puhdistamatta