OS-106/USM-117 OSCILLOSCOPE


18.5.2016

Sain 14.5.2016 erän mittalaitteita joista suurin osa oli amerikkalaisia, mutta joukossa yksi saksalainenkin. Laitteiden parhaimmistoa edustaa tämä USA:n merivoimien käyttöön tehty 5 MHz oskilloskooppi.
En laitteen sisältä löytänyt toistaiseksi mitään tietoa valmistajasta, mutta ainakin netissä näkyi yksi kalibrointipalveluja tekevä yritys mainitsevan valmistajaksi General Atronics:in.
Nyt sitten löysin lisää kuvia laitteesta ja yhden yksilön tyyppikilvessä lukee tosiaan valmistajakin "General Atronics Corp Phila PA".
Laite on todella hienoa tekoa kuten militäärilaitteesta voi odottaakin. Onneksi kovin pahoja mokia kukaan ei laitteeseen ole mennyt tekemään.

Tuossa kun laitetta tutkiskelin niin on havaittavissa, että 1960-luvun suunnittelua edustava amerikkalainen sotilsaskäyttöön tehty laite ei välttämättä enää olisi täyttänyt 1970-1980-lukujen voimassa olleita uudempia normeja mitä on vaadittu uustuotannossa militäärilaitteelle. Monia yksityiskohtia niin työssä, rakenteessa kuin komponenteissakin muuttui vaativampaan suuntaan ja sitähän tuo kehitys on koko ajan ollut. Elektroniikan luotettavuus kun oli melkoinen ongelma aikoinaan ja kokemus ja testaustekniikan kehitys on sitä vienyt eteenpäin.

Elelektroniikan huono luotettavuus aiheutti Toisen maailmansodan aikana erittäin suuria ongelmia ja ei se välttämättä kovinkaan äkkiä parantunut myöhemminkään kuten muunkin sotilaspuolen modernin ja aina monimutkaistuvamman tekniikan osalta. Ilmiö oli amerikkalaisten osalta vielä hyvin häiritsevä Korean ja Vietnamin sodissakin joissa kalustoa oli sen verran paljon, että asia tuli väkisinkin huomatuksi. Puolijohdetekniikka paransi elektroniikan luotettavuutta putkiin nähden, mutta alkuaikojen puolijohdekomponenteissakin havaittiin pian epäluotettavuutta. Tilanne lienee ollut viime vuosikymmeninä paremmin hallinnassa johtuen myös avaruusteknologian vaatimuksista joka on vaatinut jo kustannussyistäkin huomattavaa panostamista tuotekehitykseen ja testaukseen. Korjaaminen kun avaruudessa olevissa laitteissa kun on erittäin kallista ja osittain mahdotontakin. Luotettavuuskysymykset taas kulutuselektroniikassa ovat tainneet mennä kaupallisista syistä päinvastaiseen suuntaan. Hyvä, että kaikessa ei ole näin huonosti asiat.

Vähäisten löytämieni tietojen joukosta tämän laitteen suhteen löysin maininnan jostain manuaalista päivättynä vuodelle 1965 tai toisen tiedon vuodesta 1969. Joistain komponenteista löytyy lukuja joiden valmistusviikko ja vuosi on kyseessä luultavimmin. Nämä olivat 1964, mutta ovathan komponentit aina olleet jonkun verran vanhempia kuin itse laite.
Aika kummallinen juttu on, että Inputtivahvistimen pistoyksikön MX2996/USM117 yksi BNC-runkoliitin oli viety ja johto katkaistu edes viitsimättä juottaa se irti. Jotenkin outoa, että joku on niin ollut hapettuneen liittimen tarpeessa. No, minä jouduin joka tapauksessa ottamaan tuon pistoyksikön auki kun sen vetokahva oli murtunut. Onneksi se oli korjattavissa vain vaihtamalla pidempi ruuvi koska kierre jatkui murtumakohdasta eteenpäin. Homma selvinnee valokuvista.
Vaihdoin samalla molemmat pistoyksikön BNC-liittimet uusiin joissa on kullattu keskikontaktikin. Myös verkkojohto oli katkaistu liittimen tyvestä. Se oli joka tapauksessa ollut hapertunutta. Tein siihen uuden johdon jossa on vain banaaikoskettimet toisessa päässä koska laitteen käyttöjännite on 115 VAC niin ei vahingossa tuikkaa täkäläiseen verkkojännitteeseen.

Ensimmäinen kokeilu verkkojohdon valmistuttua löytyy tältä videolta. Ainakin putkelle saadaan kuvaa näkyviin vaikka vielä muusta ei ole tietoa.

Laitetta vähän irti kotelosta. Jostain syystä ilmeisesti koneen kannessa olevista neljästä ruuvista yksi tai kaksi haittaa laitteen vetoa kotelosta sisään tai ulos. Noilla muuten tarpeettomilla ruuveilla ollut laitteen tyypikilpi kiinni ja nyt kun se on välistä pois niin ruuvit ovat liian pitkiä. Huolellisesti joku on harmittavasti tämän poistanut kun on kumminkin laittanut ruuvit muttereineen ja prikkoineen paikoilleen.

Tässä kuva tyyppikilvestä amerikkalaissivustolta.Harmittavan repaleinen on koneen kyljessä ollut lappu josta ehkä jotain vielä selviää salapoliisin työllä.

Tyypilliseen tapaan ovat laitteen kanssa olevissa pitimissä olevat tarvikkeet ja mittapäät kadonneet johonkin.Laite ulosvedettunä kotelostaan. Edessä on irroitettuna sisäänmenon etuvahvistimen pistoyksikkö MX2996/USM117 joka vaatii rosvotun BNC-liittimen asennuksen ja vetokahvan korjauksen.

Seuraavana näkymiä laitteen eri sivuilta.

Sitten vuorossa on verkkojohdon valmistus. Myöhemmin palataan yksityiskohtaisempiin sisäkuviin kunhan tämä johto on tehty ja pistoyksikön puutteet korjattu.

Alkuperäisessä verkkojohdossa on ollut ulkoeristeen alla metallipunos ja todella vahva nippu tekstiilikuitua. Kumieristeet ovat olleet pahasti hapertuneita joten vaihto olisi ollut suoritettava vaikka johto olisikin ollut kokonaisena mukana.Seuraavana vuorossa on etuvahvistimen pistoyksikön MX2996/USM117 korjaus.Tästä on BNC-runkoliitin varastettu!Uskalsin laittaa tähän muotovirheen eli Phillips-kantaisen uppokantaruuvin kun laitteessa käytettyjä uraruuveja ei tuolle kierrekoolle löytynyt. Onneksi kanta jää yksikön pellin alle täysin piiloon ja tieto siitä vaivaa vain omaa päätäni.

Jonkinlainen valikoima tuumakokoisia työkaluja tarvitaan laitteen kanssa remonttia tehdessä. Liittiminä on nyt keskenään samanlaiset BNC-rungot joissa on sentään nyt parempi kullattu keskikohtakti kuin aiempien hopeoitu.Seuraavassa kuvassa BNC-liittimet ennen puhdistusta.Sitten on liittimiä ja naamatauluakin hiukan puhdistettu ja uusilla liittimillä varustettu MX2996/USM117-yksikkö paikoillaan.HIGH GAIN PLUG IN PRE-AMPLIFIER MX2996/USM117Pistoyksikön lokeroLÄHIKUVIA LAITTEEN SISÄLTÄKauniita muuntajia!Transistorien tyypeissä merkintä "USN CGO" tarkoittaa tuon aikaista militääriluokitusta. Tuleekohan tuo "USN" sanoista "United States Navy"?Seuraavissa kahdessa kuvassa on oikeanpuolimmainen purkki kansi avattuna. Ylimmäisenä musta suurjännitemuuntaja.