PLESSEY PR-1551


4.3.2010

Ostin Puolustusvoimien Tikkakosken myymälästä Kasinhännästä joitain vuosia sitten kaksi vastaanotinta National HRO-500:n ja Plessey PR-1551:n. Kuten tapana on olivat laitteet "siinä kunnossa missä ovat" ja niinpä ainoastaan Plessey päästi jotain ääntäkin kun virrat kytki.
Hinta ei ollut näillä hirvittävä eli muistaakseni joku 80 euroa/kpl. Vastaanottimet olivat minulla varastossa odottamassa sopivaa aikaa tutkia ja ryhdyin helmikuun lopulla 2010 näitä säätämään ja jossain määrin myös modifioimaankin.

Tässä Plesseyn PR-155 - sarjassa on useita eri vastaanottimia peruskonstruktion kuitenkin ollessa hyvin samankaltainen. Suurimmassa osassa malleja käytetään filmiasteikkoa, joissain on nixieputkinen lisäyksikkö taajuusnäytöksi ja paremman taajuusstabiilisuuden takia on esim tässä esiteltävässä mallissa PR-1551 1MHz kideuuni - PR-1553:ssa sen perustaajuus on 10 MHz.

Vastaanottimen esittelyä ja - kunnostusta on esillä Youtubessa useassakin videopätkässäni joista tässä on ensimmäinen.Vastaanottimen rakenne on suojausteknillisesti hyvä tehtynä valtaosin alumiiniprofiilirakenteisiin moduleihin joiden suurtaajuiset liitännät on toteutettu koaksiaaliliittimillä varustetuilla kaapeleilla. Muutoin modulit joudutaan irrottamaan juottamalla auki juotokset pohjapuolen juotosrimoista.
Rakenteessa on kovasti samoja piirteitä kuin Racalin RA.1217 - vastaanottimessa.Vastaanottimen takalevyssä on liitäntöjä ihan mukavasti ja siihen voidaan liittää myös ulkopuolinen 1MHz referenssi. Kun liittimet ovat BNC.tä niin meikäläisenkään ei tarvitse ruveta niitä vaihtamaan mitä nyt hapettumat pitää puhdistaa...Jatkuu....