PUHELIMIEN VAIHTORELE


6.5.1998

Modeemia käytettäessä muodostuu usein ongelmaksi saamaan linjaan esim toisessa huoneessa kytketty puhelin. Luurin nostaminen ja laskeminen häiritsee yleensä sen verran modeemiyhteyttä, että se katkeaa.
Rinnakkaispuhelimia varten on puhelinlaitoksilta saatavana vaihtorelettä, joka katkaisee yhteyden toiseen puhelimeen kun linja on toisesta puhelimesta tai modeemista varattu.
Tämä on salaisuuksienkin säilyttämiseksi suotavaa, jotta toisesta puhelimesta ei voi kuunnella mitä toisessa puhutaan. Samoin vältytään useamman henkilön peräkkäisiin vastaamisiin samaan puheluun.
Sain aikoinaan eräältä puheliasentajalta oheisen kytkennän, joka toimii moitteetta 12 voltin releillä, joiden kelavastus on 300 -500 ohmia.
HUOMAA, ETTÄ YLEISEEN PUHELINVERKKOON KYTKETYISTÄ LAITTEISTA MÄÄRÄÄ PUHELINLAITOS JA AINOASTAAN HYVÄKSYTTYJÄ LAITTEITA SAA KÄYTTÄÄ!!
Omiin sisäpuheliverkkoihin yms. joita on helppo rakentaa lähes ilmaiseksi saatavista vanhoista puhelinkoneista voi tällaisia kytkentöjä rakentaa.
Puhelimien käyttöjännitteen, joksi riittää 40 -60 volttia tasavirtaa saa pienestä verkkolaitteesta. Virta on syytä rajoittaa varsinkin oikein vanhanmallisia puhelimia käytettäessä sarjavastuksilla tai esim. putkiradion anodikuristimella riittävän pieneen arvoon.
Hälytysäänen saa yksinkertaisimmin aikaiseksi painelemalla tangenttia. Oikean soittoäänen kehittämiseen voi käyttää sopivasti rajoitettua vaihtovirtaa.
Puhelinverkossa soittovirta on 75V Ac ja taajuus 25 Hz.

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !