PROTON R-250M


6.1.2014

Sain 3.1.2014 tämän Neuvostoliitossa valmistetun liikennevastaanottimen joka on ollut sotilaskäytössä aika yleinen mallin R-309 ohella.
Tämän kuten R-309:kin valmistaja on Industrial Union Proton, Harkova, Ukraina.
Vastaanottimesta löytyy venäläisiltä sivuilta aika paljon tietoa ja huoltokirjakin, mutta länsimaisten helpommin ymmärrettävillä kielillä kuten
englanniksi ei kovinkaan paljon. Googlen kääntäjä tuottaa venäjästä suomeksi aika sekavaa siansaksaa, mutta englanniksi kohtuullisen ymmärrettävää.
Laitteen venäjänkielinen manuaali löytyy radioscanner.ru:n sivuilta jossa on paljon muidenkin radioiden manuaaleja.
Kytkentäkaaviot ovat tässä manuaalissa kunnollisia verrattuna monissa muissa paikoissa oleviin epämääräisiin kuviin.
Yritän tähän yhteyteen kerätä tämän takia vähän enemmän tietoa kuin olen aiemmin laittanut länsimaisista laitteista.
Koska tietoa on kerätty vähän sieltä sun täältä niin en mene takuuseen sen oikeellisuudesta. Pyrin korjaamaan virheet tarvittaessa

Nyt alustavasti vain kuvia sekaisessa järjestyksessä. Vastaanotinkokonaisuus on tähän astisista vastaanottimistani painavin eli 95 kg.
Laitteesta on olemassa useita malleja valmistuksen alkaessa 1940-luvulla ja päättyen 1980-luvulla. Malli R-250M edustaa tuon sarjan puoliväliä sijoittuen
vuosille 1957 - 1965. Lisäksi on olemassa eri värisiä malleja ja myös esimerkiksi saksankielisin tekstein varustettu vastaanotin.

Alkuun esitän pääasiassa ulkokuvia laitteesta, mutta kun koekuunteluvaiheesta edetään niin lisää sisäkuviakin on tiedossa.

Ensimmäinen video tämän vastaanottimen koekuuntelusta


Toinen video tämän vastaanottimen koekuuntelusta