RACAL RA1792

11.4.2012 - edellinen oli 13.12.11.1999

Aluksi lyhyt esittely ja sitten kuvasarjaa tekstien kera vastaanottimesta jonka hankin 31.3.2012. Ja "ns. sanomistakin" laitteesta löytyy....

Vanhempien vastaanottimien sivuilla olen käsitellyt muutamia 1950 - ja 1960 - lukujen Racalin malleja melko perusteellisestikin.
Racalin tehtaat Englannissa ja Yhdysvalloissa ovat valmistaneet useitakin muita vastaanotinmalleja sivuillani aiemmin uusimpana käsitellyn mallin RA217 ja tällä sivulla esiteltävän mallin RA1792 välissä.RA1792:n taajuusalue on 100 kHz - 30 MHz. Taajuudensäätö toimii "pienimmillään" 10 Hz askelin ja samalla säätönupilla on muitakin toimintoja eli sillä voidaan valita myös muistikanava (10 kanavaa / kierros) ja CW:llä BFO:n taajuus.
Tämän vastaanottimen näytöt ovat keltapohjaisia nestekidenäyttöjä, joista on likipitäen kaikki kytketyt toiminnot nähtävissä mukaanlukien S-mittari (vaakasuorana "patsasnäyttönä").
Vastaanottimessa on 100 muistikanavaa (taajuus ja mode) ja muistina toimii EAROM, jossa luvataan tietojen säilyvän muutamia vuosia vaikkei virtaa olisi kytkettynäkään.
Vastaanottimessa on luonnollisesti myös muistikanavien skannausmahdollisuus.
RA1792:n etupään konstrukstio poikkeaa monista muista vastaanottimista siinä, ettei siinä ole käytetty lainkaan bandisuotimia vaan ainoastaan 30 MHz alipäästösuodin on ennen ensimmäistä sekottajaa.
Ilmeisesti "tarpeeseen" on tämän takia lisävarusteena saatavana manuaalinen MA1120 ja automaattinen MA 1101 preselektori.
Vastaanotinta on mahdollista kauko-ohjata erillisellä ohjauslaitteella, mutta varsinaista standardinmukaista tietokoneliitäntää ei ole vakiona.
Lisävarusteena on saatavissa IEEE 488 eli GPIB - liitäntä.
Kuten useimmissa tämän tason vastaanottimissa on asianlaita pohjautuvat RA1792:n synteesin kaikki taajuudet yhteen referenssiin, johon on saatavissa vakiomallia parempikin oskillaattori tyyppiä 9442, jolla päästään ±3 x 109 tarkkuuteen.
Vastaanottimen taajuusreferenssi voidaan ottaa myös ulkopuolisesta 1 tai 5 MHz lähteestä.Seuraavasta linkistä näet RA1792:n spesifikaatiot.Yllä olevat kuvat ovat vastaanottimen esitteestä. Filtterit ovat eri näköisiä kuin jatkossa esittelemäni rx:n piirilevyllä

Vastaanottimen toimintaperiaatteet selvinnevät parhaiten tästä lohkokaaviosta

Racalin vastaanottimissa on pitkään käytetty alumiinivalurakennetta jo alkaen ensimmäisestä eli RA17 - vastaanottimesta.
Tässäkin mallissa on nähtävissä neljään osaan lokeroitu valurakenne vastaanottimen pohjapuolella.


Rakenteen toteutus on vaikkapa S.R.T:n CR91:een verrattuna vanhanaikainen ja varmastikin huoltotöiden suhteen hankalampi.
Toisaalta taas se on mekaanisesti tukevampi ja suojausteknisesti hyvä.

Seuraavasta kuvasta on nähtävissä vastaanotin yläpuolelta.
Kuvista on nähtävissä suurehko erillismikropiirien määrä - laite kun edustaa 1970 - luvun loppupuolen suunnittelua.
Tätä vastaanotinta on valmistettu vuosina 1979 - 1990.
Viereisestä kuvasta erottuvat hyvin laitteen välitaajuussuotimet, joita tässä yksilössä on asennettuna 5 kpl ja kaksi paikkaa on vielä vapaana.

Surplusmarkkinoilla Yhdysvalloissa on esiintynyt saman aikakauden mallia RA6790/GM, jonka spesifikaatiot poikkeavat jonkin verran tästä mallista mm. herkkyyden ollessa RA1792:ssa hieman paremman.
Toisaalta taas RA6790/GM:ssä on vakiona parempi taajuusreferenssi ja liitäntöjä on (lisävarusteina) saatavissa myös normaaliin RS232C - sarjaväylään - muutamia eroja mainitakseni.

Kaikkineen on Racalin malli RA1792 kohtuullisen hyvä myös harrastelijan vastaanottimeksi mikäli sellaisen onnistuu jostain hankkimaan.
Jokelan mittausaseman kaluston huutokaupasta siirtyi 1990 - luvun lopulla RA.1792 - vastaanottimia myös kotimaisille harrastajille 5 kpl hinnan ollessa nykyrahassa vähän alle 1000 euron luokkaa / kpl.
Uudemmasta Racalin vastaanottimesta samoille taajuusalueille löydät esittelyn tältä RA3790 - vastaanottimen sivulta.

Seuraavaksi kuvallista esittelyä vastaanotinyksilöstä jonka ostin 2012. Joku edellisistä omistajista oli joillekin ihmisille omituiseen tapaan nimikoinut raaputtamalla radioamatöörikutsuaan sinne tänne laitteen pelteihin - onneksi nuo eivät kovin hyvin näy.Jo se on Racalikin huomannut, että vastaanottimissa on BNC oikea liitin...

Melkoisen isokokoinen on yläpuolen piirilevyJa trankkuja asennetuna vinoon...Tippatantaalia ja Philipsin lyyttejä. Netistä olen lueskellut tämän rx:n tippatantaaleissa olleen ongelmia. Eipä ole ihme...Komeita ITT:n suotimia. Tosin levein FL7:n paikalla taitaa olla "aika leveä"Joku oli virittänyt tähän kaksi AA-kokoista NiCd - akkua joiden sarjaakytkennän jännite oli enää 1.2V....Keskellä on VFO:n enkooderin kiekkoVastaanottimen etupää. Tässä siis on ainoastaan 30 MHz LPF eikä mitään oktaavisuotimia kuten yleensä on kilpailijoiden laitteissaTässä ja seuraavassa kuvassa rx:n 5 MHz referenssioskillaattori

Virtalähteen toteutus on aika siisti ja on sentään kunnon pakkamuuntajakinKuvassa IEEE-488 eli HPIB eli GPIB - korttiEnsimmäisen mikserin ja välitaajuusasteen sisältä yksikkö. Tämä on sitten jo kotelon alapuolella olevassa nelilokeroisessa valualumiinikehikossaKeskellä neljällä BSV81:llä tehty ensimmäinen sekottajaTämän yksikön nimi on "2nd Mixer"TAKAISIN !

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !