RADIOMETER MS 12b SIGNAL GENERATOR


22.5.2016

Sain 2014 tämmöisen hiukan huonoon kuntoon pääseen tanskalaisen signaaligeneraattorin. Tanskaksi varmaan "Maalesender" tarkoittanee suurinpiirtein samaa. Laite on taajuusalueelle 100 kHz - 31 MHz ja valmistus on ilmeisesti alkanut 1942.
Laite olisi sisältä suhteellisen siisti ja hyväkuntoinen, mutta etulevyn pinta ja asteikot ovat huonossa kunnossa eli jos siistimään kunnolla lähtee niin etulevy olisi maalattava ja asteikot tehtävä kokonaan uusiksi. Lisäksi tehdyt liitinmodifikaatiot häiritsevät ulko- ja sisänäköä. Kuvissa on punaisilla nuolilla merkitty muutettuja tai lisättyjä juttuja.
On tietysti ymmärrettävää, että jos laitteiden alkuperäiskäyttäjää myöhemmillä henkilöillä ei ole ollut sopivia liittimiä tai adaptereja niin käyttääkseen laitetta on liittimet sitten vaihdettu. Niin toki itsekin olen tehnyt - kylläkin useimmiten takaseiniin ja siten, että liitin istuu saumattomasti vanhaan paikkaan vaikka olisikin eri tyyppinen. Toisille ei näytä tuottavan haittaa vaikka asennukset tehdään harrastajamaisesti ja niin että heti erottuvat silmiinpistävinä laitteen muusta kokonaisuudesta erottuen.
On vaikea sanoa viitsinkö lähteä tämän laitteen osalta mihinkään entisöintiin. Työtä siinä kun olisi turhan paljon ja täysin alkuperäiselleen sitä tehtyjen muutosten takia on mahdoton saada.
Kuvassa lisätty BNC-liitin. Olen merkinnyt kuvaan laitteen putkityypit.Suojapellin kiinnityksessä ruuveja riittää. Näitä pallopäisiä ruuveja avatessa tuli jotenkin mieleen neuvostoliittolaiset laitteet. On siitä aikaa kun noita uusissa tuotteissa länsimaissa käytettiin.Nuolilla merkityt komponentit on lisätty ylimmäisen lisätyn BNC-liittimen koaksiaalin keskikarvan kanssa sarjaan.Jotain siihen purkinkanteen on raapustettu...Vaimentimelta uloslähtevän johdotuksen suojakotelon kunnollisen kiinimenon estää väliin laitettu käsittämätön pahvinpala. Ja eipä ole kaunis UHF-liittimen asennus eri mittaisine ruuveineen ja huolimattomasti päätettyine koaksiaaleineen.