RB660-MOBITEX RADION MODIFIOINTI 2 METRILLE


22.3.2000

Nurkissani oli seisonut jo jonkin aikaa pari Computecin valmistamaa RB660AD Mobitex radiopuhelinta vailla mitään hyödyllistä käyttöä. Kun noita RD58-koneita on ollut runsaasti saatavilla niin heräsi ajatus yhdistää RD58:n "toisella puolella" olevat audio ja prosessorikortit RB660:n radio-osiin.

Minua hämäsi tuo tyyppi RB660 ensin sen verran, että luulin sen olevan vastaavan bandin kone kuin RB58, mutta kun kasasin RB660:n runkoon nuot RD58:n kortit ja laitoin siihen RB58:n hamisoftan, niin hämmästyin kun rx:n vco huiteli jossain 137 megan tienoilla. No vilkaisu THK:n hyväksyttyjen laitteiden sivuille kertoikin tämän koneen olevan taajuusalueelle 146.5 -156.5 MHz. Joten se siitä ja sitten vaan EPROMmille RC58:n softa.

Koneen rx toimi heti ok. kunhan teki ohjelmalliset virittelyt kuten RD58:ssa 70cm:lläkin. Ainoa puute oli toimimaton kohinasalpa, jonka sain hyvin yksinkertaisesti toimimaan yhdistämällä rx-kortin liittimellä yhteen pinnit 6 ja 7, jolloin myös SQ-liitäntään tuli RSSI - signaali.

TX:n puolella joutui tekemään vähän enemmän, eli txvco tarvitsee jännitteen, jonka saa kytkemällä vco:n liitimellä diodin VCOTX ja VBUFF-välille katodi VBUFF päähän.

Lähettimen avainnus täytyi myös invertoida mikä kävi helpoimmin nostamalla audioprosessorilevyllä olevan TXON-linjaan kytketyn IC15 -piirin piikin 13 ylös ja juottamalla tämän juotospisteeseen saman piirin piikit 10,11 ja 12. Näin jää linjasta pois yksi invertoiva porttipiiri.

Viimeiseksi ongelmaksi jäi tehonsäädön toimimattomuus eli värkki lähetti koko ajan täysillä oli tehoasetus mikä tahansa. Säätöjännite tx-kortille tuli ihan ok., mutta ei vaikuttanut. Muuttamalla TPC-linjan vastuksia eli pienentämällä reippaasti jännitettä alkoi säätökin toimia. Se vaikuttaa olevan tässä virityksessä erilainen näissä kahdessa koneessa, joten säätöön voisi laittaa trimmerinkin. Toiseen koneeseen lisäsin tx-kortin "kääntöpuolella" olevaa sarjavastusta about dekadilla ja säätö toimi ok. - toiseen virittelin sitten printin päälle vielä jännitteenjakoakin koska samalla vastusarvolla eivät tehot asettuneet haluttuihin lukemiin.

Lopputoteamuksena näyttää siltä, että värkki toimii suurinpiirtein yhtä hyvin kuin TVL-moppekin ja on varsin kätevä käyttää kuten RD58 70 cm:lläkin. Laitteesta voinee tehdä myös sääsatelliitti - tai ilmailuradiovastaanottimen pienin muutoksin (filtterit, AM-ilmasin) jne.TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !