ANTENNIKYTKIN RD58:LLE BY OH5QY2.3.2001

Tässä ohjeessa käytetään hyväksi 58:n alkuperäistä duplex-suodinta, johon rakennetaan lisäksi alipäästösuodin ja pin-diodikytkin, jättäen alkuperäisen vastaanotinlinjan helixit paikalleen. Tällä tavalla menetetään muutama desibeli herkkyydessä, mutta radio kestää varsin hyvin isoja bandin ulkopuolisia signaaleja. Kirjoittajalla ei ole juurikaan rf-tekniikasta kokemusta, joten juttu voi olla aivan paikkaansa pitämätön, joten tätä saa kommentoida vapaasti pahoittamatta kirjoittajan mieltä.
Lisäksi tarvitaan erilaisia smb-välijohtoja riippuen käytettävistä mittalaitteista. Operaatio menee suunnilleen näin:

1.Alkuperäisestä suotimesta poistetaan tx-puolen suotimet, siis suunnilleen puolet purkista lähettimen puolelta (katso kuva 1 ja kuva 2). Tämä tapahtuu helpoiten rautasahalla ja pihdeillä, itse käytin myös apuna pientä "biltema" mallista kaasupoltinta jolla sain seinät ja helix-kelat irroitettua varsin helposti. Samalla voi tutkiskella "säätöliuskojen" rakennetta avatuissa purkeissa. Kannattaa huomioida ettei vahingoita kovin pahasti jäljelle jääneestä suodinkokonaisuudesta pilkistävää lankaa.Kuva 1.

 


Kuva 2.

 
2.Irroitetaan alkuperäinen antenniin menevä koksi, tätä tarvitaan myöhemmin.

3.Rakennetaan alipäästösuodin ja pin-diodikytkin vapaaksi jääneeseen tilaan (tämä siis se peruskytkentä moppeakatemian sivulta), tx otetaan alkuperäisestä liittimestä, rx kytketään rx-puolen purkista pilkistävään langanpätkään ja antennilinjaan voipi juottaa sen alkuperäisen koksin. Levyn reunaa joutuu ehkä hiukan viilaamaan, että antennilinjaan menevä koksi mahtuu luikahtamaan levyn alle.

4.Juottaminen suoraan alkuperäiselle levylle voi olla hiukka hankalaa, jos ei ole tarpeeksi isoa kolvia. Myös tx-puolen "liuskoja" voisi käyttää komponenttien kiinnitykseen.

5.Viritetään rx-puolen purkit kääntelemällä purkkien sisällä olevia liuskoja lähemmäksi helixin kelaa (siis sisäänpäin), kuvassa 3 on merkittynä kyseiset reiät. Ilmeisesti tällä tavalla saadaan kasvatettua kapasitanssia kelan ja purkin välillä jolloin resonanssitaajuus laskee. Viritys tarvii kuitenkin muutaman iteraatiokierroksen, joten niitä liuskoja kannattaa taivutella kohtuu varovaisesti.Kuva 3.

 
6.Viritys on aika hankalaa ilman piiri/spektrianalysaattoria, mutta onnistunee myös käyttäen hyväksi 58:n signaalimittaria ja jotain mittasignaalia, tällöinkin tarvii hieman jatkojohtoa koska viritystä ei oikein pääse tekemään jos levy on radiossa kiinni.

7.Onnistuneen virityksen jälkeen pitäisi päästökaista olla suunnilleen 433-435 megaa, aivan alabandille se ei välttämättä enää virity, mutta kukapa siellä workkisikaan fm:ää?

8.Sitten vaan asentamaan levy alkuperäiselle paikalle ja workkimaan. Kuvassa 4 on jonkinlainen layout nähtävissä, valitan kuvan epätarkkuutta.Kuva 4.

 
9.Kuvat eivät ole niitä maailman selkeimpiä, mutta kirkas materiaali ja tottumaton tikitakikamerankäyttäjä ei ole välttämättä paras yhdistelmä.

Tämmöisen säädön teki Hannu / oh5qy

TAKAISIN TEKNIIKKA-HAKEMISTOON !

TAKAISIN PÄÄSIVULLE !