RD58:N MODIFIOINTI 70 CM:LLE15.4.2001

Viimeisenä lisäyksenä uudet käyttölaitteet kotikoneisiin!

Sain Autonet - verkossa käytettyjä RD58DBG - koneita muutamia kappaleita ja tämä juttu on syntynyt alustavien kokemusten perusteella niiden modifioinnista hamikäyttöön.
Tämä radiopuhelin on ulkoapäin hämäävästi samannäköinen MD59:n kanssa - jopa luurinliitinkin on samanlainen.
Sisuskaluitaan laite on kuitenkin täysin erilainen, antenniliitin on mallia TNC ja luurissakin on tangentti sisäpuolella kahvaa.
Kuten MD59:n modifiointiohjeiden yhteydessäkin totean, niin OH3TR:n Moppeakatemian sivuilta löytyy lukuisa joukko hyviä modifiointiohjeita niin tässä esittämälleni RD58:lle kuin monille muillekin radiopuhelimille.

Ongelmana usein näissä radioamatööriprojekteissa vaan on se, että usein dokumentointi ei välttämättä ole "käyttäjäystävällistä" varsinkaan aloittelijalle tai kokeneemmallekaan jos laite on outo.
Tietoa toki löytyy useimmista modifiointiprojekteista - se vain on usein "tippoittain" eri paikoista haettava.
Lisäksi monet "itsestäänselvyydet" moni kokenut henkilö saattaa jättää kirjaamatta - ne eivät valitettavasti ole kuitenkaan kaikille yhtä itsestäänselviä.
Tässä mielessä minulla on pyrkimyksenä jotenkin "koota" näitä tietoja yhteen ja lisätä omia havaintojani mukaan.

RD58:IIN TEHTÄVÄT MUTOKSET

Huom! Tällä sivulla olevat softaan liittyvät asiat koskevat toistaiseksi vain vanhempia ohjelmaversioita. Uudemman version mukainen suomenkielinen käyttöhjekin löytyy Moppeakatemian linkeistä!

RD58:n eprommin softa ja sillä varustetun koneen englanninkieliset käyttöohjeet löytyvät Moppeakatemian nettisivuilta.

Moppeakatemian sivuilta kannattaa imuroida kaikki konetta koskeva materiaali ja katsoa myös moppemailien arkistosta lisävinkkejä.

RD58:iin liittyviä dokumentteja Moppeakatemiasta löytyy mm.:

- käyttöohje (engl.) r58en.txt
- eri laiteversioiden ominaisuudet, r58vers.txt
- synteesin epästabiilisuuden korjaus, s8dfix.txt
- luuriliittimen kytkentäkaavio
- RD58 kohinavahvistin
- RD58 luurimodifikaatio
- kohinasalpakortti, kytkentäkaavio ja osasijoittelukuva

Alkuperäisten 27C512-EPROMmien tilalla voi käyttää myös piiriä 27C256..
Piirien nastojen eroavaisuudesta johtuen pitää 27C256:n pinni 1 kääntää sivuun ja juottaa siitä lanka maihin tai käytännössä saman eprommin piikkiin 14.
Käytettäessä alkuperäisen kokoisia EPROMmeja ei tarvitse muuta tehdä kuin laittaa piiri kantaan.

Ensimmäinen ohje eprommin asennuspaikasta koskee malleja:

RD58SBG alkuperäinen simplexversio P8N-logiikkakortilla
RD58DBG alkuperäinen dupleksversio P8N-logiikkakortilla

RD58DBG/SBG:n logiikkakortilla on alunperin 2 kpl 27C512 eprommia, jotka irrotetaan ja uusi ohjelmaprommi asennetaan siihen kantaan joka on kauempana piirilevyn reunasta (kantaan jonka alapuolella on toinen eprommin kokoinen piiri). Lähempänä piirilevyn reunaa oleva kanta jää tyhjäksi. Katso tämän sivun lopussa olevasta valokuvasta.

Uudemmat koneet ovat vastaavasti nimeltään RD58SBG/H ja RD58DBG/H.
Näissä on uudempi P8E-logiikkakortti, jossa onkin 27C512 ja 27C1000. Hamiohjelma prommataan edelleen 27C512-prommille, mutta tällä kortillapa se onkin kannassa joka on lähempänä levyn reunaa.

Mikäli EPROMmien ohjelmointi tuottaa ongelmia, niin voin ohjelmoida alkuperäisille piireille hamisoftan.

Mikäli kone on ollut simplex-malli antenniswitch - kortteineen niin voi pienten ohjelmallisten säätöjen jälkeen alkaa koneella jo workkimaan.
Todennäköisimmin siinä on kuitenkin ollut samankaltainen duplex-suodin kuin MD59:ssäkin ja se pitää korvata antenniswitch - kortilla.
Itse kortti on samanlainen kuin MD59:iin asennettava.
El-kama'lla on ollut muuten myynnissä pidempiä sopivalla SMB-liittimellä varustettuja koaksiaaleja, jotka käyvät tälle kortille - alkuperäinen duplexerin karva kun on liian lyhyt ja sitä joutuu muutoin jatkamaan tai tekemään muita virityksiä.

Laite toimii tämän jälkeen ilman muita kolvailuja ja meisselihommia kunhan ohjelmalliset asetukset on saatu paikoilleen.

Kohinasalvan parannusta varten on olemassa kortti ja ohjeet tästä Moppeakatemian sivuilla. Kortti ei kuitenkaan ole välttämätön - itse olen käyttänyt pääasiassa ripiitteriä workkiessa kuukauden päivät alkuperäistä kohinasalpaa ilman mitään ongelmia.

OHJELMALLISET ASETUKSET

Tärkeitä ohjelmallisia asetuksia ovat setupissa vastaanottimen etupään säätöjännitteen asetus ja ripiitterierotuksen asetus. Lisäksi tulee kohinasalpa asettaa kohdalleen.

Englanninkielisestä käyttöhjeesta löytyvät tiedot siitä kuinka nämä asetukset tehdään. Itse en heti tajunnut - kun en ohjelmallisesti viritettäviä etupäitä ennen ollut säätänyt - säädön suoritusta ja ihmettelin rx:n epäherkkyyttä. Säätö toteutetaan erikseen kunkin MHz:in alueella (esim. 432, 433 ja 434 MHz) hakemalla maksimisignaali (näkyy näytössä kaksinumeroisena arvona). Säätö kävi kätevästi lähettämällä signaaligeniksen lähtöön kytketyllä antennilla sopivaa FM-moduloitua taajuutta.

Ripiitterierotus näkyi olevan nolla tai joku ihmeellinen luku kun sitä ei vielä ollut asetettu. Arvo tälle on 1600 (kHz) ja neg.
Setupista asetetaan tietysti tehoasetukset jne., mutta kohinasalvan asettelun jälkeen voi RD58:a jo kokeilla.
Viidessä eri koneessa oli kohinasalvan arvo "kotikäytössä" joku 19 tai 20 sopiva. Mobilekäytössä häiriöllisessä ympäristössä joutunee arvoa suurentamaan.

OH6MF antoi lisäksi seuraavia tietoja kohinasalvasta:
- Kun uuden ohjelman vaihtaa ko. masiinaan , jää kohina/RSSI salpa 50% varmuudella nurinpäin. (riippunee siitä miten vanhat autonet asetukset on rammissa ???)
Tästä pääsee eroon pitämällä 1 näppäintä pohjassa niin kauan kuin se menee "ympäri" (99 yli) samaan arvoon jolla se sulkeutuu... silloin salvan suunta muuttuu.
Softassa on tämä ominaisuus siksi että koneessa voi käyttää 3 eri salpasysteemiä.
- RSSI salpa = ei invertoitu kohinasalpa - kytkenta tehdään rx kortille ja vaatii siis ohjelmassa salvan nurinpäin.
- Invertoitu kohinasalpa = erillinen kortti

ANTENNISWITCH - KORTTI

RD58:ssa, MD59:ssä jne on hamibandimodifioinneissa käytetty useammankinlaista kytkentää tässä paikassa.
Yleisimpiä lienee lähes tehtaan alkuperäisen kortin kaltainen piirilevy. OH6MF on antanut lisäohjeita kortin ominaisuuksien parantamiseen ja ne näkyvät tässä kaaviossa.
Olen lisäillyt enemmänkin omissa kokeiluissani ilmatrimmereitä yms. kortille ja tuntuu niillä olevan vaikutusta...
Tehtaan alkuperäisen kortin kytkentä on tämänlainen ja kortin tekniset tiedot löytyvät tästä.

RD58 KÄYTÖSSÄ

Käytössä RD58 on luurinsa puolesta MD59:ä kätevämpi koska siinä on kunnollinen tangentti valmiina.
Näytössä on ylärivillä pientaajuus- ja lähetystehotasojen lisäksi näkyvissä kohinasalvan asetusarvo ja rx - signaalin taso kaksinumeroisena lukuna.
Jotenkin ainakin ekaksi modifioimani yksilö tuntui herkemmältä kuin aiemmin käyttämäni MD59 - joten se jäi luonnostaan käyttöön.

En ole vielä kokeillut hankkimaani kohinasalpakorttia ja ehkäpä muitakin muutoksia tähän värkkiin tulee tehdyksi. Niihin palattaneen myöhemmin.

UUDET KÄYTTÖLAITTEET 58-SARJAN KONEILLEOlin heti alusta lähtien kyllästynyt luurikäyttölaitteisiin kotioloissa. Eiväthän mitkään tehdasvalmisteisetkaan kotikoneet ole tuolla tavalla toteutetut.
Ajatus tehdä näppis paneeliasennukseen oli jo kauan muhinut kunnes purkaessani vanhemman Radiosystemsin mallin NMT-900 tukiasemia välähti mielessäni ajatus.

Tämän tukiaseman ohjainkehikossa on "sevice box" eli tyhjä pistoyksikkö, jossa on joitain tarvikkeita ja työkaluja. Tähän yksikköön tarvitsi vain tehdä sopivat reijitykset käyttäen luuria mallina ja luurin sivun painikkeille sopivien painikkeiden ja kytkimien reijitykset.
Johdon vedonpoistokin onnistui hyvin poraamalla pistoyksikön takapeltiin sopiva reikä ja leikkaamalla sitten peltisaksilla reikä auki levyn reunaan. Tällöin pystyy taivuttamaan levyn auki, pujottamaan johdon paikoilleen ja taivuttamaan pellin takaisin alkuperäiseen asentoon.

Luurin sisuskaluissa joutuu modifioimaan kahden piirilevyn välistä kaksirivistä piikkirimaa, jotta levyt jäävät toisiinsa nähden 90 asteen kulmaan. Tämä tapahtuu leikkaamalla ylimmäisestä rivistä kustakin piikistä vähän pois ja juottamalla ne sitten uudestaan yhteen kun levyt on ensin taivutettu oikeaan asentoon.
Alkuperäiset kytkimet otin pois ja juotin johdotuksen niiden navoista uusille kytkimille.Etulevyn näppäimistön reijät tein alkuperäistä näppiskuorta kartiomaisemmiksi upotusterällä.
Kun etulevy oli valmis niin vaan maalia pintaan, sitten siirtokirjaimet ja lopuksi lakka. Kuvan etulevyistä puuttuu vielä ledien eteen tuleva levy, johon voi tehdä tekstit esim. tulostamalla mustapohjaiseksi väritetylle kalvolle läpinäkyvät tekstit.
Käyttölaiteyksikön vetokahvan etulevyyn voi tekstittää bandin, koneen tyypin yms..
Alkuperäiseen kehikkoon mahtuu rinnakkain kolme tälläista käyttölaiteyksikköä ja jää tilaa vaikkapa alkuperäisen kehikon audiomonitoriyksikölle, jota voi käyttää käyttölaitteen äänentoistoon..
Lisäksi kun olen suosivainen 19" räkkiasennusta käy tämmöiset systeemit kuin nenä päähään tässä asennustavassa. Tietysti yksiköt voi myös helposti koteloida pöytäkoteloonkin.
Tein yhteen yksikköön myös pakettiradioliitännän ja näyttää toimivan ainakin 1k2 paketilla ok.
Ideaa voi soveltaa yhtä hyvin MD59:n yms. käyttölaitteisiin, joiden sisuskalut saa vastaavalla tavalla asennettua.

Käyttölaitteissa oleva PTT on sinänsä itselläni tarpeeton koska käytän HF-sarjojen tangentteja ja mikrofoneja.
Pitäisi ilmeisesti modifioida ME59 23cm:lle, jotta saisi koko neljän samannäköisen laitteen rivin nyt toiminnassa olevien RD58:n, RB660/RD58yhd., ja RB58VY rinnalle...

ÄKKIÄ TEHTY SIGNAALIGENIS

Yhdestä yksilöstä tein hätäisesti kokeilukäyttöön signaaligeneraattorin yksinkertaisesti ottamalla pois pääteastekortin ja johdottamalla sille tulleen RF:n koksun mopen kanteen asentamaani SMB-liitimeen.

Seuraavassa kuvassa näkyy tämä riisuttu versio RD58:sta - normaaliversiossa on tietysti pääteastekortti paikoillaan ja antenniswitchi - kortti poterossaan !
Koaksiaali on jatkettu tekemällä vääräoppinen "karvi" purkutarvikkeiden johdonpätkistä. Poistetun pääteastekortin tilassa on myös yksinkertainen zenerkytkentä toisella puolella olevan etuvahvistimen syöttöjännitteelle.Saman koneen rx - osuuden herkkyyttä "terästin" ymppäämällä antenniduplexerin tilaan CHA1- tukiasemakyksiköstä irrotetun 70 cm:lle säätämäni etuvahvistinpurkin.
Herkkyys kyllä kasvoi - kokeilut miten se sitten kestää signaalia on vielä kesken.Kuvassa on selvyyden vuoksi etuvahvaimen valukotelon kansi irroitettu. Etuvahvistimen kotelon asennus vaati tekemään 4 kpl M3:n kierrereikää mopen kotelon väliseinään.
Kuvan yläossa näkyy myös hami-eprommin asennuspaikka ja aiemmin mainitun johdonpätkän asennus, jos käytetään 27C256 - eprommia.TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !