RIGONDA MARKSMAN AUDIO VASTAANOTTIMEN KUNNOSTUS


9.11.2010

Näissä kuvissa on työn alla Latviassa vanhan Neuvostoliiton aikoihin rakennettu vastaanotin. Tätä vastaanotinta on valmistettu 1968-1971.
Vastaanottimesta on olemassa myös "kotimaan malli" Riga 101 jonka kytkentäkaavion löysin netistä. Siinä on jonkin verran poikkeamia tähän vientimalliin.

Edellinen korjaaja oli tehnyt vähän "ns. räpellyksiä" mm. zenerin asennuksessa ja juotoksissa.
Muina töinä korjasin vioittuneen asteikkonarun trissan ja sen kiinnityksen.

Riga 101:n kytkentäkaavio - ei kovin terävä, mutta selvää saa..

Tässä ensimmäinen video:

Tässä kuvassa on takalevyä jo puhdistettu tussimerkinnöistä, mutta jännitteenvalitsimen puuttuvan nupin korvaaminen kesken.Jännitteenvalitsimen nuppi puuttuu..Ja tietoa kuinka kytketään ei tässä vaiheessa vielä ole.Piirilevyn johdonpäät ovat surkeasti asennetut ja taustalla näkyy vihreä teippiviritys jonka alta paljastui zeneriZeneri on nyt asennettu kutistesukkien sisään ja sen johtimia on lyhennetty.Kotelossa oli irrallaan kuvan keskellä oleva kaareva pertinaxlevy jonka paikkaa jouduin vähän miettimään.
Tähän se ilmeisesti kuitenkin kuuluu.Naapurimaan radioissa usein käytettyä "isoäidin alushousujen väristä" muovia säätökonkan vetopyörässä.Transistoreissa ihan asialliset asennuspalat kuten oli tapana ennen esim. länsimaisessakin ammattielektroniikassa.Lähikuva kelasarjoista.Audiovahvistimen pääteransistorit.AM-bandien kolmikko säätökonkka.Etulevun nupista käännettävä ferriittiantenni.Viritysnuppien osat. Kuvassa näkyy isomman nupin merkillinen kiristys jota ihmetellään videolla.Tässä kuvassa olen vääntänyt irti väljäksi käyneen trissan akselin.Trissaa työstettäessä se murtui ja liimailin palan kiinni Locktitella.Trissa on nyt asennettu holkkeineen. Akselina toimii M3-ruuvi jonka molemmin puolin on mutterit ja aluslevyt.Poweriosan juotokset korjattuina ja johtolenkki oikeassa paikassa jännitteenvalitsimessa.Puhdistelin idioottimaiset tussimerkinnät kaiutinliitäntöjen kohdilta shassiksesta ja takalevystä.
Viime mainittua pitää vielä siistiä.