SABA 446 WLK PUTKIRADION KUNNOSTUS


16.1.2011

Tämä saksalaisvastaanotin saapui 27.12.2010 verstaalleni. Havaitsin kohta pientä "vuotoa" laitteessa ja kuten allaolevista kuvista voi havaita niin näkyy selvästi, että vastaanottimen suodatuslyytit ovat tulleet tiensä päähän.
Laitetta pöydällä pyöritellessäni tuli huomattua kuinka painava se on - yli 20 kg. Myös shassis on painava ja siinä on myös erillinen umpinainen pohjalevy.
Suodatuslyyttien valmistuspäivä on 30.8.1937 ja kotelon pohjassa olevassa lapussa lukee 31.8.1937.

Oma sivunsa näiden lyyttien uudistusprojektista

Ensimmäinen tästä projektista tekemäni video seuraavana:

Vuotaneet lyytitTässä samat shassiksen altaSähködynaaminen 2000 ohmin kaiutin - onko tuo nyt sitten sähkömagneetin ohmimäärä..Vuotaneet lyytit on tehty 30.Aug.1937 joten on jo aikakin niitä uusia...

Shassiksen pinnoite on vuotaneen nesteen takia irronnut.Tämä kulma shassiksesta on nyt alustavasti pyyhittyKunnollinen komea kolmikkokonkkaShassis on nyt jonkun verran puhtaampiSiirsin asteikkonarun vieterin paikan toiselle puolelle niin toimii oikein.Tässä on asteikkonaru paikoillaan. Se oli kerällä irrallaan kuin sain tämän vastaanottimen.Shassista on vähän ehostettu kuten muuntajaakin...Kaiutin on irti kotelosta ja kytketty koneistoon koekuuntelua varten.Ruskeissa putkissa näkyvät alkuperäiset Siemensin 8 ja 25 uF lyytitJa tältä näyttää 25 uF lyytin kapasitanssi nykyisin - 496 pF!Melkoisella lämmittelyllä saatiin tämmöiset sisälmykset ulosPutkiin on asennettu uudet lyytit sisään. Vähän tuli puristusvaurioita kun sisuskalut olivat tiukassa.
Toisessa putkista vielä maalarinteippiä kuivumisen ajaksi.Uudistetut kondensaattorit nyt paikoillaanTässä yhden kytkentäkondensaattorin vanhat ja uudet sisuskalutEdellä ollut tässä valmiina "piet sulatettuna päihin"Tässä kaksi 0,1 uF konkkaa sisältävä "einbaukondensator" alkuperäisenäSamaisen konkan vanhat ja uudet sisuskalutSitten uudistettu versio valmiina. Käytetyn mustan aineen (onko se jotain parafiinia?) saa sulatettua hienosti vaikka juottimellaViimeinen kaksikkokonkista oli vähän hankalasti alimmaisena. Tässä jo yksi johto on irroitettu.Etupään konkat nyt paikoillaan. Kuvassa näkyy etupään bandikytkimen kosketinkärjet. Näiden puhdistus vetämällä Deoxit puhdistusaineeseen
kostutelulla paperiliuskalla suljettujen kärkien välissä sai vastaanottimen viime kädessä kunnolla elämään.
Myös hilahattujen koskettimissa oli pätkimistä joka tuli kuntoon puhdistuksella.