SATELLIITTIVIRITTIMESTÄ TIETOKONEEKSI


13.11.2009

Otsikko ei ihan täysin pidä paikkaansa koska kyseessä ei ole tavallinen satelliittiviritin vaan dataliikennettä satelliitin kautta vastaanottava laite joka pitää sisällään satelliitivastaanotinosan lisäksi myös mini - ITX emolevyn ja 80 gigan SATA-kiintolevyn.

Laitteen valmistaja on International Datacasting ja esite laitteesta löytyy tästä.

Tässä kuvassa on kansipelti poistettuna ihan modaamaton värkki josta on ainoastaan ruuvattu irti satelliittikortti ja sen liitätäkaapelit on poistettu.Laitteet eivät poistoon tullessaan olleet vielä kovin iäkkäitä kuten pohjassa olleesta tarrasta voi lukea:Näitä tuli pieni erä poistoon ja koska näillä ei Suomessa mitään tee alkuperäiskäytössään niin käyttöön ajattelin ottaa käyttöön värkin tietokoneosat ja tukevan 1U:n räkkikotelon.
Emolevyllä on alunperin 1.5GHz Celeron M prosessori ja 512M muistia - prossun tilalle voi vaihtaa halutessaan Pentium M - prosessorin.
Emolevy on iBT:n malli MB896 jossa liitäntöjä on moneen tarkoitukseen mm. kaksi verkkokorttia yms.Etulevyn näyttömoduli on Crystalfontz'in CFA633-YYB-KS. Katsotaan löytyisikö sille tässä värkissä käyttöä tai sitten muualla.

Ajatuksena on hyödyntää laitteen pientä tilantarvetta räkissä ja pientä tehonkulutusta. Näitä kun pinoaa vaikka 4 - 5 kpl niin saa hyvin kohtuullisella tehonkulutuksella pientä prosessoritehoa vaatiiviin mittaustarkoituksiin hyvän yhdistelmän ja yksi PC:istä voi olla esim. palomuurikoneena.

Hätäisellä testillä tuli mitattua koneen ottamaa sähkötehoa verkosta. Koneen virtalähteen tehoksi on ilmoitettu 150W.
Tehomittari näytti 58 - 60W kun koneeseen oli kytketty IDE - väylään DVD - asema (alkuperäinen satellittikortti irroitettuna) ja pyöriteltiin selaimella netistä löytynyttä HD - videota.Tässä vaiheessa on testattu, että koneeseen asentuu Windows XP - alunperin koneessa oli Fedora.
Etulevyn ledien, näytön yms. käytön uudelleensuunnittelu on edessä kuten maalauskin...

Tässä on etulevy ja sen komponentit purettu ja alkaa miettiminen mitä naamatauluun tarvitaan. Etulevyssä valmistajan logo on tehty kaivertamalla (tekstit koholla) joten jotenkin
se kohta pitää tasata. Pyöristetyt päädyt etulevyssä eivät myöskään ole minun makuuni joten sirkkeliä on käytettävä ennen maalausta.

Voisi ajatella myös toista vaihtoehtoa koska käytännössä ei pelkässä tietokonekäytössä minulla ole juurikaan käyttöä tuolle etulevyn LCD-näytölle ja sen voinee käyttää parempiin tarkoituksiin. Tällöin voi etulevynkin tehdä uusiksi melko yksinkertaisesti sahaamalla 2 - 3 mm alumiinilevystä 1U:n suikaleen ja poraamalla siihen muutamat välttämättömät reijät kiinnitykselle, ledeille ja virtanapille. Tällöin alkuperäistä etulevyä voi käyttää muunneltuna LCD-yksikön levyksi varsinkin kun sen painikkeiden aukot ovat vähän hankalan muotoiset työstää..