SIRIO 827 - ANTENNIN LIITINVAIHTO20.4.2011

Päätin kokeilla myös LA-puhelimilla ja ostin italialaisen Sirio 827 CB-tukiasema-antennin.
- Huomaa! - en "tukiantennia" - ottaa oikein päähän kun kaikki nykyään pitää lyhentää. Tukiantennihan tarkoittaa mielikuvana jotain apuantennia tms......
Jo antennia hankkiessa oli selvää, että meikäläisellä perinteeksi muodostuneesta syystä vaihdan näissä värkeissä kuten radioamatöörilaitteissakin valitettavan usein käytetyn UHF-liittimen N-liittimeksi.

Operaatiosta on myös video YouTubessa.

Kun tämän antennin alkuperäistä liitintä kerran vilkaisi sisäpuolelle ilmeni heti myös toinen syy vaihdon tarpeeseen.Liittimen keskiosa on aivan epäkeskeisesti liittimen sisällä ja ei siitä liiku johtuen jäykästä asennustavasta. Jos asennustapa olisi ollut joustava niin tämä väljillä toleransseilla tehdyn liittimen keskiholkki olisi voinut asettua oikealla tavalla keskelle.
Halutessaan voi tietysti yrittää väännellä tankoa siten, että se osuu liittimen keskelle - ja ehkä siinä onnistuakin...
Seuraavaksi liittimen irroitus vanhan Skodan työkalusarjan ohueksi hiotulla avaimella (normaalit avaimet eivät ainakaan alkuvaiheissa mahdu kapeaan rakoon.Alkuperäinen keskitappi.Pari kuvaa alkuperäisen UHF-liittimen osista.
Säästän nuo UHF-liitinfaneille jos joskus satun myymään antennin sellaiselle.

Seuraavissa kuvissa sitten on vaihdettu N - liitin paikoillaan. Keskijohtimen liitososa on tehty työstämällä kulmamallisesta SMA-liittimestä jossa on pätkä semirigid-koaksiaalin vaippaa.

Olen käyttänyt liitännän suojaukseen alkuperäistä suojakuppia joka on materiaaliltaan kumimaista ainetta. Sisäosa on täytetty epoksihartsilla. Voi olla, että Sikaflexin kaltainen joustava massa on parempi tässä mm. lämpötilanvaihtelujen takia. Tutkitaan....
Alkuperäisessä asennuksessa tämä kuppi on työnnetty UHF-liittimen keskiosan toisesta päästään muodostavan liitäntätangon päälle. Esteenä veden pääsylle liittimen sisään oli tällöin vain suojakupin yläosan kiristys joka vielä muodostaa pienen keskeltä alaspäin olevan kupin joka mahdollistaa veden seisomisen siinä. Ennemmin tai myöhemmin tämä kiristys väljenee ja vesi pääsee siitä liittimen sisään koska muuta estettä alkuperäisasennuksessa ei ole.
Kannattaa yleensäkin muistaa näissä ulos tulevissa asennuksissa, että vesi menee varsinkin ajan kanssa käsittämättömän pienistä aukoista sisään...Itse liittimen päälle alkuperäisen kaltaisesti tulevaa suojakuppia en tarvitse koska liitin tulee suojattavaksi kaapelin asennuksen yhteydessä liimallisella kutistussukalla.
Koska uusi välitappi on tehty osista jossa on tinajuotoksia niin suihkutin päälle vielä lakkaa ettei ulkosalla kohta vedä nätin kiiltävää pintaa harmaaksi.