STANDARD RADIO & TELEFON AB SR-51 (SKANTI R5001S)
- ESITTELYÄ, MITTAUKSIA JA MODIFIKAATIOITAKIN3.5.2012Tässä kuvassa on pari SR-51 vastaanotinta meikäläisen räkissä 2000-luvun alkuvuosilta.

Tämän sivun kuvissa esiintyy suurimmassa osassa vastaanotin johon joku edellisistä omistajista on lisännyt muistikortin minulla olevien dokumenttien mukaan v.2001 ja sen lisäyksen takia on konneessa mm. ylimääräisiä kaapelointeja. Tässä jutussa on myös runsaasti juttua ja kuvia ko. muistikortin asennusten siistimisestä ja tutkimuksesta. Heräsi nimittäin epäilyä, että sen kytkentä etupiireihin voi haitata alimpien alueiden toimintaa alkuperäisellä tavalla.

Seuraavana modifioimaton yksilö sarjanumero 1714Ainoastaan teippiä on lisätty VFO:n nuppiin...Valmistustietoja

Seuravissa kuvissa on modifioitu yksilö jossa kaiuttimen kytkimen tilalle on laitettu muistikortin käyttökytkin.

Kuvassa keskellä lisätty muistikortti jonka asennus vaatii vielä vähän siistimistä jotta sen kehtaa jättää paikoilleenModifioimaton SR-51 vastaanotin alapuoleltaVastaanottimen etulevy käännettynä. Johdotukset on kyllä niputettu, mutta jonkin verran epäsiisteyttä niin johdotuksessa kuin juotosten puhdistuksessa esiintyyPikainen siistiminen ja lisättyjen johtojen niputus on nyt tehtyToisessa vastaanotinyksilössä oli johdotus näin. piirilevyssä ei myöskään ole koloa johtoa varten kuten edellisessä. Kummassakin yksilössä ollut virran merkkivalon punakeltaisen johdon solmun tarkoitus ei vielä ole minulle selvinnyt!Myös oikealla sivuseinässä oleva lyytti on eri asennossa....Siististi niputettua johdotusta. Vahalanka oli vielä tahmeaa....Laitteen takaseinässä on käyttöjänniteliitäntöjen lisäksi liitinrima, jossa on mm. kaiutinliitäntä.Lähikuvaa edellisestä. Nuolella on merkitty turvapainike joka katkaisee virran jos powerikortin suojalevy eli takaseinä on irti

Tästä vastaanottimesta samoin kuin SRT:n CR305A-vastaanottimesta olen tehnyt myös pari esittelyvideota v.2010.Standard Radio & Telefonin SR-51 on tyypillinen laivaradioaseman HF-vastaanotin, joita monissa laivoissa on ollut käytössä useitakin kappaleita. Uponneen Estoniankin kalustoluettelosta löytyy tämä vastaanotin.

SR-51 on kolmen korkeusyksikön korkuinen räkkiasennettava laite. Käyttöjännitteinä voi olla joko 220VAC tai 24V DC.

Nykymittapuun mukaan ei kaikille riitä taajuusnäytön tarkkuus joka on vain 100Hz, mutta normaalikäytössä se on täysin riittävä.
Taajuus on aseteltavissa numeronäppäimistöltä tai VFO-nupista. Näppäimistön käyttö on erittäin selkeää koska sillä ei olekaan muita toimintoja kuin taajuuden asetus.
Vastaanottimessa on myös perinteinen etupiirien viritys bandikytkimineen. Bandikytkimessä on myös eri asentoja meriliikenteen spesiaalibandeille.Kuvassa on SR-51:n etupää kotelon kansi avattuna. Siinä näkyy mm. ensimmäisen välitaajuuden kidesuodin ja preselektorin virityspiirit. Kuvan yksilöön on lisätty ylimääräinen muistikortti jonka lattakaapeli ei kuulu alkuperäisasennukseen.

Preselektorin viritystä heikoille signaaleille helpottaa huomattavasti kohinageneraattori, joka kytkeytyy päälle viritysnuppia painettaessa.Vastaanottimen ensimmäisen sekoittajan komponentteja ja ensimmäinen 38MHz välitaajuussuodin joka tässä laitteessa on NDK:n valmistetta. Myös ITT:n tekemiä on näissä vastaanottimissa näkynyt.

Vastaanottimessa on hyvälaatuiset välitaajuussuotimet joiden toiminta on osittain sidottu modekytkimeen. Syynä lienee saada vastaanotin mahdollisimman helppokäyttöiseksi alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.Vastaanottimen toisen välitaajuuden 1.4 MHz suotimet. Niitä on tässä peräti kolmea eri merkkiä Hy-Q, ITT ja NDK

Tyypillisenä laivaradiolaitteena vastaanottimessa ei ole LSB-modea, mutta kuuntelu onnistuu selektiivisyysvaihtoehdolla "Wide" mikäli häiriöitä ei ole paljoa.
Laivaliikenteessä käytetään yksinomaan SSB:llä USB:tä, joten markkinoilla on runsaasti laitteita joita LSB puuttuu. USB-mode on mahdollista saada aikaan yhden kiteen lisäyksellä.

Vastaanottimen liitännät ovat joiltain osin vähän erikoisissa paikoissa. Esimerkiksi antenniliitäntä (BNC) on laitteen sisällä lähellä etulevyä.Antenniliitännän takana olevan purkin kansi avattunaLaitteen synteesi ja referenssioskillaattori löytyvät tästä kehikosta. Piirilevyt ovat Eurooppakorttistandardin mallisia.Tältä kortilta löytyy mm. laitteen referenssioskillaattorina toimiva ITT:n TCXOTässä vielä toinen kortti synteesiyksiköstä

Tässä laitteessa - kuten kaikissa näkemissäni SR51:ä - näkyy virtalähdeosa olevan Skantin valmistetta eli eri valmistajan osia näkyy eri maalaisten valmistajien kesken käytetty. Kuulopuheitten mukaan kuitenkin laitteita on ainakin koottu SRT:n tehtailla. Sitä onko piirilevyt yms. koottu missä ei minulla ole tietoa.Kuvassa on suojakannen alta vastaanottimen takaosassa oleva virtalähteen piirilevy

Vastaanottimen "VFO enkooderi" on hyvin perinteinen ja yksinkertainen avomalli, mutta on toiminut luotettavasti kaikissa minulla olleissa SR51 yksilöissä. Enkooderien toiminnassa on yleisesti ollut varsinkin japanilaisten harrastelijalaitteiden osalta paljon vikoja.Kuvassa näkyy enkooderin ohut pyöreä levy jossa on suorakaiteen muotoiset aukot ja piirilevyn paloille tehdyt optohaarukat - samoin myös ikävän näköiset juotokset joiden ruskeat juotosjäänteet ovat jääneet tehtaalla puhdistamatta..

Seuraavassa kuvassa on laitteeseen jälkeenpäin lisätty muistikortti. En tiedä toistaiseksi onko se alunperin tarkoitettu johonkin aivan muuhun laitteeseen kuin tämä vastaanotin. Kortissa lukee HRT 821209-1, mutta mitään valmistajan logoja tms. ei siinä ole. Aiemmissa kuvissa näkyvä värikäs lattakaapeli kuuluu ko. kortin asennuksiin ja siitä menee johdotus etupiireihin ja syntikkaan. Kortille on lisäksi neppariliittimellä 4 x AA /1600 mAh akkuvarmennus. Asennuksen kiinnityskulma ja muutama levylle lisätty komponentti aiheutti meikäläiselle mielihaluja työn siistimiseen....Seuraavana lähikuva jossa näkyy niin antenniliitännän komponentteja kuin lisätyn muistikortin johdotuksiaEtulevyssä on vanha kaiutinkytkin jätetty teipattuna paikoilleen sidottuna johtonippuun. Johdotus kaipaisi vielä niputusta lisää ja siistimistä. Kuvan yläreunassa keskellä olevan ison moninapaliittimen juotoksissa on kerrottu esiintyneen usein vikoja. Aika outoa sinänsä koska se on hyvin ruuveilla kiinni elleivät sitten piirilevyn folioleveydet ole olleet alimitoitettuja virroille..Muistikortin akun latauksen lisätty kytkentä ennen siistimistäJa siistimisen jälkeen. Edellisessä kuvassa sukan alla olleet diodit on siirretty foliopuolelle, vastuksen asennus muutettu ja vastus uusittu ja regulaattori 7805
asennettu uudestaan ja kiinnitetty M3 ruuvilla ja mutterilla. Näissä kuvissa ei piirilevyn juotoksia ole vielä pestyEdellä mainitut diodit siirrettynä foliopuolelle. Kiinnitys lakalla levyyn. Levyllä esiintyy johdinpäiden leikkuuta juottamisen jälkeen suoritettuna hyvin epäammattimaisesti niin, että leikkurit ovat leikanneet myös juotoksen tinaa. Pitäisi juottaa nuo uudelleen..Keskellä oleva Philipsin "karamellikonkka" on kärsinyt koska se on liian korkea paikkaansa (ylitti käytännössä räkkietulevyn yläreunan tason)Tilalle vaihdoin AVX:n MIL-speksatun monikerroskerkon joka on matalampi. Sen johdoissa sukat estämässä oikosulkuja kahteen folioon

Tätä vastaanotinta on muuten tehty usealla merkillä. Käytännössä sama kone on Skanti R5001, Debeg 7204 ja Sait MR 14501
Esittelyä näistä löytyy seefunknetz.de:n sivuilta. Ulkomailla näyttää vain tämä SRT:n malli olevan kovin vähän tunnettu.
Em. sivulla olevassa M/s Palvan radioaseman OITS esittelyssä on kyseinen rx tulkittu mielestäni väärin koska SRT:n tuotteena markkinoitu vastaanotin erottuu selkeästi mm. kahvojen ja nuppien osalta noista kolmesta muusta. Kävin katsomassa Kotkassa merikeskus Vellamossa asemaa jossa myös on SRT:n tranceiveri STR910A jollainen löytyy myös meikäläiseltäkin.Kävin uudemman kerran tutkimassa museoitua asemaa ja tulkintani vastaanottimesta oli oikea kuten seuraavasta kuvasta näkee. Mielenkiintoista on se, että seuraavan kuvan antennikytkimissä on merkitty "Skanti" ja sama esiintyy muuallakin. Laitteet ovat kuitenkin kaikki selvästi Standard Radio & Telefonin valmistetta mikä näkyy etulevyjen mallista ja kahvoista. Vastaanottimessa mikä on tällä asemalla kakkosvastaanottimena ei ole etulevyssä valmistajan nimeä kuten ei minullakaan olevissa SR51:ssä ole. Laitetta on tietysti voitu laivalla kutsua "Skanti'si" koska on käytännössä sama kuin Skanti R5001Jonkin verran on näillä vastaanottimilla tullut kuunneltua ja vaikutelma on ollut hyvä.
Seuraavassa alustavia mittaustuloksia herkkyyksistä - lisää testausta tehdään myöhemmin...

Herkkyysmittaukset (tehty 2004) AM: AM 30% mod (1kHz), muut CW, 12dB SINAD. Herkyys mikrovoltteina (uV)
.

TAAJUUS AM Wide AM Inter CW Narrow
29 MHz 1.2 0.85 0.4
25 MHz 1.2 0.85 0.3
20 MHz 1.2 0.85 0.3
15 MHz 1.7 1.2 0.4
10 MHz 0.85 0.65 0.2
5 MHz 1.0 0.85 0.3
2 MHz 1.2 0.9 0.25
1 MHz 1.0 0.85 0.4
0.5 MHz 1.0 0.8 0.4


Käytetyt mittalaitteet:

- Marconi 2955 mittapaikka
- Stabilock 4040 mittapaikka
- Marconi 2022 signaaligeneraattori
- HP 8594E spektrianalysaattori
- HP 5328A taajuuslaskin
- + muuta pienempää tavaraa...

TAKAISIN !

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !