SRT (ITT MARINE) STR910A RADIO STATION


13.2.2011

Tämä kohtalaisen massiivinen lähetinvastaanotin on ollut meikäläisellä kymmenisen vuotta ja aina silloin tällöin tulee kokeiltua sen toimintaa.
Sain aikoinaan eri kautta ensin laitteen manuaalikansion ja jonkin verran myöhemmin toisaalta laitteen. Tämä lähetinvastaanotin on laivaradiokäyttöön
tehty laite jonka lähetinpuoli on rajattu laivaradiokäytössä oleville taajuusaslueille. Vastaanotin kattaa 10Hz askelin alueen 10 kHz - 29.9999 MHz.
Lähettimessä on valittavissa 4 tehoaluetta ja valmistajan ilmoitus maksimi lähtötehosta on 800W (HF-alueilla) - enemmän siitä mitattuna kuitenkin lähtee.
Koska laite on iso on kätevää, että sitä ohjataan erillisestä 5U korkeasta 19" käyttölaitteesta joka voi sijaita kaukana itse laitteesta.
Puutteina pidän pyöriteltävän VFO-nupin puuttumista (voinee kohtuullisen pienellä vaivalla jälkiasentaa) ja LSB-moden puuttumista.
Vertailumittauksia vastaanottimen ominaisuuksista en ole toistaiseksi tehnyt.

Samaan sarjaan kuuluvan lähetinvastaanottimen STR950 esite (iso, 20M pdf) ja STR910A koko manuaali löytyy tästä.

Ensimmäinen video laitteesta:

Yläosassa on lähetinantennin automaattivirtin. Hätätaajuus voidaan virittää myös manuaalisesti kotelossa olevan ohjeen mukaan
kun yläosan oikealla sivulla oleva luukku on ensin avattu.Ohajusyksikkö OCU260 - pöydällä meikäläisen tekemä nuppi esimerkkinä nupista jonka voisi enkoodereineen laitteeseen asentaa.Kotelon alaosasta näkee, että ottaa laite kohtalaisesti virtaaOCU260:n takalevyn liitännät. Tässä en ole pelkän kokeilun takia laittanut liitinkoteloita.Vastaanotin taajuudella 9410 kHz ja mode AMMittari valintakytkimineen ja kaiutinAsensin alkuperäisen "avosyötön" liitännän tilalle käytännön syistä N - liittimen. Kuvassa on siihen lisätty vielä kulma-adapteri.
Vastaanottimen antenniliitäntä on erillinen ja sijaitsee laitteen sisällä (BNC)Yläosan antennituneri kuoret poistettunaKuvassa näkyy violeteista toroideista tehty sovitusmuuntaja, tunerin input-liitin, askelmoottorit joiden akseleilla nupit käsisäätöä vartenMoottorisäätöinen rollerikelaTunerissa on kaksi moottorisäätöistä säätökonkkaa joista toinen näkyy tässä kuvassaNäkymä virittimen vasemmasta päädystäAskelmoottori kytkykappaleineenTunerin ohjauskorttiNäkymä kun alaosan "ovi" on avattu. Suuren osan tavarasta muodostaa virtalähde. Ovessa näkyy tuuletin jonka olen vaihtanut uuteen
Tuuletin voisi olla lämpöohjattu ja sellainen, että se toimisi lähetettäessä. Muutoin se pitää huonetiloissa turhaa meteliä vastaanotollaOttaa se runsaasti virtaa akustakin kuten kuvasta voi päätelläVerkkomuuntaja ja suodatuslyyttiLähettimen pääteaste koostuu mm. neljästä samanlaisesta yksiköstäLähikuvaa pääteasteestaPääteasteen lämpösuojiaTältä piirilevyltä löytyy mm. muistinvarmistusparistoVastaanottimen piirilevyTässä skemanpätkässä on kuvattuna vastaanottimen sekottajatVastaanotinkortin yläpuolella on syntetisaattorin piirilevyMoottorisäätöinen preselektoriPreselektorin kytkentäkaavioTässä kuvassa näkyy välitaajuussuotimia, kaksi sekottajaa (MCL SBL-1) ja etupiirien komponentteja
Kuvassa on kaksi suojakoteloa poistettu jotta komponentit näkyvät