TELEFUNKEN BAJAZZO UNIVERSAL 301 ESITTELY JA KORJAUS


8.5.2012

Pelastin romukormaan menosta 25.4.2012 muutamia laitteita joista yksi oli tämä hyvin siistin oloinen matkavastaanotin. Laitteen äänenvoimakkuuden säätö ei toiminut ja nuppi vaikutti kovin "veltolta". Kuorien avaamisen jälkeen selvisikin, että kontaktiliuku oli irronnut lukituskynsistään ja sen saattoi helposti painaa paikoilleen. Laite vaatii kuitenkin vielä säätöä AM-alueiden - minulle tärkeimpien kuin ULA - osalta.

Video tästä vastaanottimesta:Puun värisessä osassa olevan "kynsimällä irtoavan" kannen alla on DIN - ja DC virtaliitin

Potentiometrin kontaktiosan kiinnitys on kahdella muovikynnellä ja se oli auennut. Onneksi osa löytyi vastaanottimen sisältä ja oli helppo asettaa takaisin paikoilleen.
Pysyvvydestä pitemmässä käytössä ei ole tietoa...Kuvassa on potentiometri irroitettuna kiinnityksestään ja liuku näkyvissäViihde-elektroniikan valmistuksessa on kummallista, että semmoinen työvaihe kuin piirilevyn komponenttilankojen ylmääräisten päiden katkaisu jätetään usein tekemättä. Niin tässäkin.
Se aiheuttaa potentiaalisen riskin esim. huoltotyön yhteydessä aikaansaada oikosulkuja jos langanpäät osuvat esim työpöytään tms. ja taipuvat lisää. Lisäksi tämmöinen on erittäin epäsiistin näköistä.
Tyypillistä viihde-elektroniikalle on myös juotosjäänteiden jättäminen piirilevyille joka tässä tapauksessa on tosin aika vähäistä.Tässä vähän lähikuvaa samasta asiastaPäätetrankuilla on oikein jäähdytysrivoitus