TIMS 002/82 OSCILLOSCOPE


2.6.2016

Sain 30.5.2016 kolme Tuure Ikäheimosen rakentamaa mittalaitetta. Laitteiden ikä näkyy tyyppinumeroista ja vanhin on vuodelta 1977 ja uusin 1989.
Laitteet ovat harrastelijatyöksi esimerkillisen siististi ja hyvin toteutettuja niin mekaniikan kuin elektroniikan rakenteen osalta. Niistä olisi harrastelijan hyvä ottaa mallia kuinka hyvin voi myös itse laitteita rakentaa.
Tässä esittelemäni oskilloskooppi on ikäsarjassa laitteista keskimmäinen. Rakentamisen tekniikassa on edelliseen laskimeen tapahtunut jonkun verran muutoksia. Kotelo on oikein hyvin suunniteltu juuri tälle laitteelle. Joskin taas johdotukset olivat mielestäni aiemmassa laitteesa tehty nätimmin. Komponentit ovat diskreettitavaraa ja aika paljonhan niitä on.
DC - 0 - AC - vipukytkin on toteutettu rakentamalla vipu sisäpuolella pystyasennossa olevaan kiertokytkimeen. Kätevä idea tuokin.
En saanut laitetta toimimaan vielä toivotulla tavalla eli sain vain kuvaruudulle pisteen joka kylläkin nyt tottelee jännitettä sitä syötettäessä, mutta se ei seuraa oikein tarkoituksenmukaisesti säätöjäkään.