TIMS 01/89 FUNCTION GENERATOR


31.5.2016

Sain 30.5.2016 kolme Tuure Ikäheimosen rakentamaa mittalaitetta. Laitteiden ikä näkyy tyyppinumeroista ja vanhin on vuodelta 1977 ja uusin 1989.
Laitteet ovat harrastelijatyöksi esimerkillisen siististi ja hyvin toteutettuja niin mekaniikan kuin elektroniikan rakenteen osalta. Niistä olisi harrastelijan hyvä ottaa mallia kuinka hyvin voi myös itse laitteita rakentaa.
Tässä esittelemäni funktiogeneraattori pohjautuu Exarin XR2206-mikropiiriin jolla on funktiogeraattoreita melkoinen joukko varmasti rakennettu erilaisin kytkennöin yksinkertaisesta vähän monimutkaisiimpinkin.
Tässä laitteessa on käytetty kytkentöihin metallikuorisia Nationalin releitä, potentiometrit ovat hyvälaatuisia ammattielektroniikan cermettejä ym. Joten laatutietoista on rakentaminen ollut.
Sen verran tein pientä ulkoista korjausta laitteeseen, että vaihdoin pohjassa olevat tarratassut. Alkuperäisien harmaiden pikkutassujen materiaali oli alkanut muuttua räkämäiseksi tarttuvaksi hyytelöksi ja laitoin puhdistuksen jälkeen tilalle vähän isommat mustat tarratassut. Kummallista on tuo joidenkin kumimaisten seosten muuttumisprosessi vanhetessaan. Sitä esiintyy aika yleisesti esimerkiksi vanhempien nauhurien vetohihnoissa.

Kiinnitin huomioni fiksuun tapaan rakentaa tuet kahden piirilevyn välille

Tämmöiseksi olivat kumitasst alkaneet muuttua.