TIMS 1/77 COUNTER - TIMER


1.6.2016

Sain 30.5.2016 kolme Tuure Ikäheimosen rakentamaa mittalaitetta. Laitteiden ikä näkyy tyyppinumeroista ja vanhin on vuodelta 1977 ja uusin 1989.
Laitteet ovat harrastelijatyöksi esimerkillisen siististi ja hyvin toteutettuja niin mekaniikan kuin elektroniikan rakenteen osalta. Niistä olisi harrastelijan hyvä ottaa mallia kuinka hyvin voi myös itse laitteita rakentaa.
Tässä esittelemäni laskin / ajastin on varsinaisen laskimensa osalta toteutettu Mostekin piirillä MK50395N. Piirin valmistusviikko näkyy olevan 30/1977. Samalla piirillä on toteutettu myös toinen sivuillani esitetty laskinlaite joka sai työn laadustaan minulta hiukkasen negatiivista palautetta.

Tämä laskin koostuu monesta eri piirilevystä ja vaikka sen suhteen ottaen huomioon aikakauden tekniikka on tavaraa paljon on kokonaisuus melkoisen siisti. Joitain pieniä korjauksia on asiallisesti näköjään tehty alkuperäiseen suunnitelmaan.
Laitteessa on kideuuni johon en vielä ole perehtynyt sen enempää. Lämmettyäänkin laskin näyttää noin 300 Hz alakanttiin 10 MHz taajuudella mikä sinänsä ei ole ihme jos lähes 40 vuotta vanha laite on alkuperäisissä säädöissään.
Kaksipuoleisten piirilevyjen toteutuksessa joissa on maataso on käytetty samaa tekniikkaa kuin itsekin olen vuosikymmenet käyttänyt eli pyöräytetty poranterällä tai siihen tehdyllä työkalulla maafolio pois niistä juotospisteistä jotka eivät tule maihin.
Laskimen inputtiasteissa on käytetty fettejä ja löysin mielenkiintoisen näköisen kaksoisfetin jossa lukee F410, mutta en vielä löytänyt komponentista tietoja. Kuinka pitkälle laite sitten pohjautuu valmiisiin kytkentöihin tai omaan suunnitteluun ei ole minulla tiedossa.
Verkkojohdon läpivientikumi on aikojen saatossa murtunut ja se pitää uusia. .