TS-375A/U VACUUM TUBE VOLTMETER

25.5.2016

1980-luvun alussa - ihan varmasti en tarkkaa vuotta muista - sain Norjasta tullutta käytöstä poistettua Naton elektroniikkatavaraa joiden joukossa oli tämä USA:n armeijan putkivolttimittari. Käyttäjät ovat kuitenkin olleet norjalaisia päätellen kotelon kyljessä olevasta norjankielisestä teksistä mittarin maadoittamisesta. Eräässä kuvassani joka on vuodelta 1983 on tämä mittari jo käytössäni. Mittarin tarkasta valmistusajankohdasta minulla ei ole tietoa, mutta sen manuaalissa on päiväys 15.4.1952 joten silloin niitä on ainakin jo valmistettu.

Siinä ei muistaakseni ollut mukana mittapäitä eikä verkkojohtoa joten jouduin niitä rakentamaan. Aika pitkään oli laite johdotettuna kiinteällä johdolla takaseinään tekemästäni reiästä. Tämmöiset etulevyliitännät kun ovat yleensäkin harmittavan epäkäytännöllisiä tielle tulevan johdon takia.
Kun olen monien tekemiä laitteiden välillä törkeästikin tekemiä muutoksia arvostellut niin toki minunkin vuosikymmenten takaisesta työstä sanomista löytyy. Tänä päivänä jos saisin tämmöisen laitteen koskemattomana käsiini niin en siihen mitään muuttaisi, mutta tuolloin olikin kyse käyttöön tulevasta värkistä ja muutokset sen suhteen olivat perusteltujakin kuten seuraavasta selviää.
Tein siihen muitakin muutoksia koska jouduin vaihtamaan mittapäiden liittimiä koska vastapuolia ei mistään löytynyt, korvasin anodijännitetasasuuntaajaputken kahdella diodilla ja laitoin 991-tyyppisten regulaattoriputkien tilalle 60 voltin zenerdiodit. Jä näin oli mittari käyttökelpoinen ja käytössäni hyvin monta vuotta.
Laitteen kannessa oleva kolmas mittapää ei ole minun tekemäni päätellen jo siitä tussilla kirjoitetusta kylkitekstistä, Minä kun tussilla en yleensä laitteen näkyvissä oleviin paikkoihin ole mitään koskaan kirjoitellut. En sitten muutenkaan tiedä sen tarvetta koska sekä AC- että DC-probet ovat jo olemassa.
Laite oli poissa minulta muualla ehkä 90-luvun loppupuolta alkaen kunnes 24.5.2016 sain sen takaisin. Kotelo oli ulkopuolelta kerinnyt tänä aikana jonkin verran kellastumaan, mutta sain sitä ainakin suurimmalta osaltaan siivottua.

Mittari on kaikkineen hyvää tekoa kuten militäärilaitteelta voi odottaakin. Sen mukana on myös varaosia kuten sisällä yksi putki ja etukannen luukun takana sulakkeiden ja lamppujen paikat joissa olivat vielä kaikki 4 lamppua, mutta sulakkeita vain yksi.
Tätä juttua jatketaan kunhan homma edisttyy ja saan hommattua tuohon liitäntään sopivan verkkojohdon naaraspistokkeen joka oli reissussa kadonnut. Laitehan on jenkkityyliin 115V jännitteelle.


Mittarin kotelo ennen puhdistusta. Vähän sain väriä myöhemmin vaalenemaan.Kylki ennen puhdistusta. Sivulla oleva norjankielinen teksti ei ollut yhtä hyvää maalia kuin etuseinän koska himmeni melkoisesti kemikaalin vaikutuksesta tästä mitä on kuvassa.Mittapäät ulkona. Eivät siis ole alkuperäisiä.Kannessa oli mittajohtoja ja yksi mittapää sekä sen kaavio. Kummankaan teksti ei ole käsialaani ja en minä muutenkaan tussilla mittapäihin mitään kirjoittele.Tämä mittapää erikseen.Tähän olen aikoinani vaihtanut BNC-liitinrungon.Tässä oli alunperin militääriliitin jolle en löytänyt pistoketta. Siihen aikaan ei minulla ollut parempaa kooltaan sopivaa vaihtoehtoa niin päädyin lukittavaan DIN-liittimeen. Hinku olisi laittaa siihen mitoiltaan pienempi ja laadukkaampi esim. Lemon liitin.Kotelon takaseinässä sisäpuolella on kytkentäkaavio johon olen merkinnyt tekemäni muutokset.

Tässä kuvassa näkyvät stabilisaattoriputkien 991 "lampunkannat" joihin olen kytkenyt putkien tilalle 60 voltin zenerdiodit.VaraosaputkiTässä ja suraavassa kuvassa varaosalamput ja sulakkeet.Tässä ja seuraavassa kuvassa zenermodaukset lähempääLöytyi tuo alkuperäinen runkoliitinkin jolle en löytänyt vastakappaletta. Muistin vielä yli 30 vuoden jälkeen sen olleen alumiinin värinen eikä tyypillisen vihertävä kuten militääriliittimissä usein on. Ja jemmassa oli militääriliitinlaatikossani josta heti löytyi. Vieressä näkyy liitinpaikan juotospuoli johon olen tuon lukittavan DIN-liitinrungon aikoinaan sitten laittanut.Kuvassa näkyvät molemmat muutetut liittimet juotospuolelta. BNC-liittimen paikalla saattoi olla laipaltaan samankokoinen 1-piikkinen militääriliitin jonka liitinrunko myös löytyi samasta laatikostani. Olen kovasti käyttänyt lukitusta ruuveissa näköjään tuolloin.