TVL-MOPEN MODIFIOINTI 6 METRILLE


16.4.2000

Moppevarastossa oleva yksi modifioimaton TVL-moppe ja aikonaan halvalla ostamani vanha armeijan log-periodinen myös tälle bandille kaypäinen antenni saivat meikäläisen tähän modifiointiprojektiin. Jälkeenpäin ajateltuna tämä oli työläin radiopuhelimen muutosprojekti jonka olen tehnyt. Ilman OH6MF:n netistä löytyviä tietoja ja puhelinkeskusteluja olisi homma todennäköisesti jäänyt minulta tekemättä.

Koneen kaikille RF- korteille lukuunottamatta välitaajuusvahvistin/ilmaisin-korttia joutuu tekemään muutoksia, joista varsinkin lähettimen ohjainkortti ja pääteaste olivat varsin työläitä. Ehkä johtuen vuosikymmenten vastaanotinrakenteluista ei varsinaisen rx:n etupään muutos vaatinut kovinkaan paljon kokeilua kunhan kelat muutti näppituntumalla. Tulen lisäämään myöhemmin tähän kuviakin ja osa muutoskaavioista löytyy OH6MF:n tekeminä myös moppeakatemian sivuilta. Muutostyöt edellyttävät TVL-mopen huoltomanuaalia tai ainakin kaavioita muutettavista korteista.

SYNTESOIJAN MUUTOKSET

Jotta päästään virittelemään rx:ää tarvitaan oikea paikallisoskillaattoritaajuus. Ensimmäiseksi kannattaakin muuttaa syntesoija ja kertojakortit käytettävälle bandille. Värkki muutettiin kymmen kHz kanavajaolle ja käytettävissäni oli 10.240 MHz kide. Niimpä syntesoijapiirin jalka 6 piti irrottaa + jännittestä ja kytkeä maihin - folion katkaisu kummankin puolen jalkaa ja pari hyppylankaa. VCO:sta poistin konkan C6 ja tilalle rinnankytketyt 12 ja 3p9 smd-kerkot. Muutoinkin käytin tässä projektissa smd-kerkoja aina kun se oli mahdollista niiden helpon asennettavuuden yms. takia. 62 MHz kiteen tilalle laitoin yhden HD16 kanavakiteen (jotain vähän yli 71 MHz). Tämä kortti ei sitten kaivannutkaan muuta kuin viritysavainta.

KERTOJA

Tämä kortti muutetaan läpimeneväksi eli ei tarvitse enää kertoa taajuutta. Käytännössä muutetaan keloihin L2 ja L3 13 kierrosta lankaa - itse käytin 0,25 mm lankaa kaikissa tämän koneen toroideissa. Ja virittelyä, jotta saadaan riittävä taso ja oikea taajuus rx:n mikserille.

VASTAANOTTIMEN RF-VAHVISTIN JA SEKOTTAJA

Tässä kortissa muutin kaikki kelat ennen sekottajaa. antennikelaan L1 linkkiin 5 ja kelaan 20 kierrosta, rinnakkaiskapasitanssia lisää 5p6. Kelaan L2 yläpäästä katsoen 10 ja 12 kierrosta, rinnalle 39 pF. Keloihin L3 ja L4 kumpaankin 20 kierrosta ja rinnalle 20 pF, kelaan L5 10 ja 12 kierrosta kuten L2:eenkin ja rinnalle 20 pF. Kelaan L9 (oskillaattori-injektio) tein samat varvit kuin noihin etuasteen keloihin (10 ja 12 kierr.) - vähempikin riittää koska on taajuuskin korkeampi. ja rinnalle muutama piko. Kelan L14 voi ohittaa - itse en tätä kylläkään tehnyt. Sitten vaan generaattorista taajuutta antenniliitäntään ja meisseli kouraan. Pääsin tuohon puolen mikrovoltin luokkaan varsin helposti. Eteen voisi kyhätä silti jonkun sopivan vahvistimenkin.

MODULAATTORI

Kortin muutoksesta löytyy selkeä ohje ja kaavio tältä Moppeakatemian sivulta. Kiteenä käytin 21.401 MHz SAL11 - kidettä.

LÄHETTIMEN OHJAIN

Tälle kortille joudutaankin tekemään sitten työläämpiäkin muutoksia. Kortille joudutaan lisäämään tai muuttamaan koko joukko komponentteja, tekemään uusia keloja ja itse kortin "pääteaste" muutetaan kokonaan loppupäästään. Seuraavassa on listattuna tekemäni muutokset:

- 100 ohm maihin R15 jaL1 liitoksesta
- R7:n (150R) tilalle 680R
- C6:n rinnalle 6p8
- C7 rinnalle 0p8
- C9:n rinnalle 22p
- C11 rinnalle 1nF
- irrotetaan kelapurkkien L5 ja L8 kuoret
- Käämitään toroidille L5 18 kierr. 0.25mm
- C13 rinnalle 5p6 ja 3p9 sekä 2k2 vastus
- käämitään toroidille L8 18 ja 4 kierr. 0.25mm
- C17 rinnalle 5p6 ja 3p9
- kelapurkkien kuoret paikoilleen
- C22 rinnalle 12p
- C26 tilalle 56 p +12p
- C23 rinnalle 47p
- C23 trimmerin rinnalle 2x5p6
- kela L9 vaihdetaan 7 kierr. 1mm lankaa ,halk. 4mm
- C23 rinnalle 47 p
- C26 rinnalle 12p

Tämän lisäksi kortin "pääteaste" muutetaan allaolevan kytkennän mukaiseksi.

LÄHETTIMEN PÄÄTEASTE

Tämän kortin muutettu kaavio löytyy tältä moppeakatemian sivulta. Kaavio ei kuitenkaan pidä sisällään alipäästösuodinta (joka sijaitsee pääteastekortin metallipurkissa).

Alipäästösuotimen kelat tein käämimällä 6 kierrosta 1 mm lankaa 5 mm poranterälle. Konkkien C18, C19 ja C20 rinnalle kuhunkin 82pF HQ-kerko ja konkkien C17 ja C21 rinnalle 33 + 10 pF HQ-konkat kumpaankin.

VIRITTÄMINEN

Hommassa on sen verran muutoksia, että varsin monta paikkaa on passattava kohdalleen jotta rx kuuntelisi ja lähettimestä saataisiin riittävästi oikeataajuista tehoa ulos. Hyvänä apuna on ehdottomasti taajuuslaskin, RF-volttimittari ja pienien tehojen mittaukseen käypäinen tehomittari. Itselleni ei synteesin, rx:n ja modulaattorin kanssa tullut ihmeemmin vaikeuksia, mutta varsinkin lähettimen ohjainkortti vaati melkoisesti virittelyä. Tällä samoin kuin pääteastekortilla sai yhden jos toisenkin kerran puristella ja venytellä keloja sekä lisäillä tai vähennellä kapasitansseja muutamilla pikoilla kun trimmerien säätövarat eivät riittäneet. Sopivan analysaattorin puuttuessa oli Anritsun mittavastaanotin varustettuna läjällä vaimentimia ihan kätevä - joskin hidas - tutkittaessa harmoonisten vaimennusta.
Luonnollisesti jo hommaa aloitettaessa haetaan sopiva softa eprommiin Moppeakatemian 6m modishakemistosta.
TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !