BBC GOERZ UNIGOR A43 MULTIMETER

26.5.2016

Tämä yleismittari tuli hankittua joskus 1990-luvun lopulla Tikkakoskelta Puolustusvoimien Kasinhännän myymälästä.
Minulla on sivuillani esittelyssä kaksikin ulkonaisesti saman näköistä Unigor mittarimallia ja tässäkin yhteydessä on joitain yhteisiä kuvia.
Mittarit eroavat mitta-alueidensa ja sisäisen vastuksensa puolesta toisistaan melkoisesti ja niinpä tämän A43-mallin sisäinen vastus onkin 100 kohm/V mallin A41 ollessa huomattavasti pienempi. Elikä tämä malli on soveltuvampi elektroniikkakäyttöön.
Kuten kaaviosta on nähtävissä niin mittari on transistoroitu. En tiedä onko malli A41 samoin koska en purkanut laitetta sen enempää ja kaaviota siitä en ole löytänyt. Onneksi tämän mallin mukana tuli aikoinaan käyttöohjevihkonen kytkentäkaavioineen ja osaluetteloineen.

Mittari on varmaankin ollut esimerkkimallina neuvostoliittolaisille ihan käyttökelpoisille mittareille U4312 ja U4313. Ulkonäkö on jotenkin semmoinen, että vaikutelma näin syntyy. Ehkä venäläisille "Un Igor" on antanut vihjeen, että tämä on sopiva...

Huomio kiinnittyy mittarin sisällä solenoideihin ja vipsaakeihin jotka ovat laitteen suojauskoneistoa.
Piirilevyllä on käytetty kemiallista tinaa pinnoitteena ja ilmeisesti sen tinanesteen poispesu ei ole tehty riittävän hyvin koska korroosiota ja huomattavia värimuutoksia on havaittavisa. Komponenttien taso on "tavanomainen" ja valintakytkimen rakenne piirilevylle tehty.
Hyvin ovat tummuneet kemialliset tinat ja taitaa kupari paistaa myös...

Vasemmalla neuvostoliittolainen ja oikealla Unigor. Onko jotain samaa?Tässä kaikki Unigorini