KOMPONENTTIEN HANKINTA VANHOIHIN LAITTEISIIN


6.5.2011

Komponenttien hankinta vuosikymmeniä sitten tehtyihin laitteisiin ei ole usein olleenkaan niin yksinkertaista kuin tämän päivän tekniikalla valmistettuihin.
Usein on jonkin spesiaaliosan vioituttua sen korvaaminen mahdollista vain toisesta samalaisesta laitteesta otetulla osalla.
Standardikomponentteja kuten vastuksia, kondensaattoreita, putkia ja transistoreja löytyy usein vanhoista varastoista (NOS) jopa ihan samannäköisinäkin kuin alkuperäiset.

Hankintapaikkojen linkkien laittaminen nettisivuille on siinä mielessä huonoa, että linkkien toimivuutta pitäisi jatkuvasti seurata. Osoitteet kun vaihtuvat ja firmoja tulee ja menee..
Joihinkin todellisiin merkituotteisiin saa varaosia valmistajan todella vanhoihin malleihinkin. Kulutusosia saatetaan valmistaa myös uusvalmistuksena kuten nauhurien vetohihnoja ja puristusteloja.


MILITÄÄRIKOMPONENTTEJA MADE IN USSR

Aloitan tätä sivua vähän selvittämällä naapurimaan entisen Neuvostoliiton aikuisten komponenttien hankintaa.
Laadullisesti ovat militääripuolelle tuotetut komponentit erinomaisia vaikka siviilipuolen tuontilaitteissa olikin aikoinaan aika paljon sanomista.
Useimmille venäläisille putkityypeille löytyvät eurooppalaiset tai amerikkalaiset vastineet. Kapasitanssi tai resistanssi ei välitä siitä missä maassa konkka tai vastus on valmistettu.
Neuvostoliiton aikoina tehdyistä komponenteista monet ovat lisäksi "vanhanaikaisemman näköisiä" kuin monet länsimaiset vastineensa.
Putkista sanotaan, että Neuvostoliitossa tehdyt militääriputket ovat yleensä paljon pitkäikäisempiä kuin nykytuotanto oli valmistusmaa nykyään mikä tahansa. Ja aika pieni osa putkivalikoimasta mitä tarvitaan vanhoissa laitteissa on uustuotannossa koska markkinoita uusille putkille on suuremmassa mitassa vain soitinvahvistin ja Hi-Fi-puolella.
Ilmeisesti putkissakin noudatetaan nykyään samaa "suunnitellun vanhenemisen" periaatetta kuin kaikessa kulutustavaratuotannossa - näin saadaan myytyä enemmän uutta tavaraa...

Varsinaisten vanhan tekniikan entisöinnin komponentteja myyvien liikkeiden lisäksi - joita maailmalta sentään löytyy - on Ebayssa ja välillä kotimaan huuto.net:ssä aika runsaasti alan komponentteja kaupan.
Neuvostoliiton aikuisia komponentteja tuntuu olevan myytävänä nykyisen Venäjän lisäksi useissa entisen Neuvostoliiton alueeseen kuuluneissa tai ns. Itäblokkiin kuuluneissa maissa.
Koska osa näistä maista on nykyään myös EU-maita niin toimitus on helppoa Suomeen. Ebaysta pieniä eriä tilatessa muodostavat rahtikulut helposti turhan suuren osan hinnasta.
Tässä kannattaakin vertailla eri myyjiä. Raskaampien pakettien kuten kokonaisten laitteiden tilaaminen onkin usein käsittämättömän kallista varsinkin Euroopan ulkopuolelta.
Venäläisten pikkukomponenttien suhteen olen huomannut, että kannattaa tilata runsaasti ylikin sen mitä juuri tarvitsee koska hinta saattaa laskea hyvinkin reilusti määrien kasvaessa.
Pieni katselmus Ebayssa osoittaa, että samat komponentit nousevat hyvin hinnoissa varsinkin amerikkalaisilla jälleenmyyjillä (erityisesti jos ovat sopivia esim. soitinvahvistimiin tms.)
ja itäeurooppalaisillakin jos myydään "sovitettuina pareina" tms.
Toimitusaika vaihtelee alle viikosta muutamaan viikkoon. Esimerkiksi Liettuasta ovat tullet viikossa postilaatikkoon - jos paketti on niin pieni, että laatikkoon sopii...

Seuraavaksi muutama videopätkä näistä lähetyksistä:

Kuvassa K15-5 1nF ja 10nF/1.6kV militäärikerkoja tarkastuslipukkeineen10nF konkat vähän lähempää..6K4P putkia pakkauksestaan avattunaJotkut sanovat näitä vihreäksi maalattuja paremmiksi kuin kirkkaan värisiä. K42Y-2 22nF/1000VTantaalikonkat K53-1 4.7uF/20V näyttävät ihan samanlaisilta kuin länsimaiset vastineensa

Tässä sitten niitä "kirkkaan mallisia" Petp-konkkia K73-22 22nF/630V. Ovat huomattavan edullisiaKSO-2G 2400pF/500V (Silver Mica)

1000 kHz kiteitä. Kotelointi RG-6 vastaa mallia HC-6U

Laatikossa 100 kpl 6H2P-EV putkia ja kaverina 20 kpl 6A2P putkia. Nämä vastaavat tyyppejä 6AL5 ja 6BE6