IJL - vanhempaa elektroniikkaa ja tekniikkaa

Huomio! Vaikka tässä näitä esittelen niin en ota korjattaviksi mitään laitteita!

Näyttää käyvän niin, että kun ihminen vanhenee niin kiinnostus alkaa herätä myös nuoruuden aikaisiin ja sitä vanhempiin laitteisiin.
Jotkut ovat varmastikin huomanneet, että elokuusta 2010 alkaen on YouTubeen ilmestynyt meikäläisen putkiradioiden ja kelanauhurien rassausvideoita.
Koska kaikki eivät noita katsele niin päätin laittaa myös kotisivuilleni vähän juttua ja valokuvia.
Kaikkineen enemmän näkemistä löytyy silti noista YouTuben videoista - laitapa Googleen hakusanaksi "Ilpo J Leppänen".

Monissa jutuissani niin kotisivujen kuin videoiden puolella on työ vielä kesken - toisissa laitteen kunnostus ei ole vielä aloitettukaan. Joukossa on myös muutama laite jotka eivät ole enää omistuksessani.
Useiden laitteiden osalta olen tehnyt perustarkastuksen ja mahdollisen kokeilun ja siirtänyt odottamaan varsinaista loppukunnostusta jota esim. koteloiden osalta voi tehdä vähän kuin sarjatyönä useamman kerrallaan.
Myös jonkun vioittuneen osan löytymisen odottamisen takia laitteen kunnostus saattaa jäädä pitemmäksikin aikaa kesken

Tältä sivulta pääsee erilaisiin menneiden vuosikymmenten laitteita käsitteleville sivuilleni.
Otin tähän mukaan vuosien jälkeen myös muita kuin sähköisiä ja elektronisia laitteita kuten mittausvälineitä ja optiikkaa.
Luokittelu voi mennä ristiin joidenkin DX-kuuntelijan ja radioamatööritekniikan sivujeni kanssa.
Vanhempia liikennevastaanottimia mitä on aiemmin esitelty toisaalla sivustollani on nyt myös linkitetty täältä.
Kohdassa "liikennevastaanottimet" on ammattikäyttöön tarkoitettuja vastaanottimia joista miltei kaikki ovat olleet meikäläisen käytössä tai ovat edelleen.
Tulen myöhemmin esittelemään harrastus (DX-kuuntelu, radioamatööritoiminta) tarkoitettuja vanhempia laitteita. Mukaan olen ottanut myös Sähköisiä soittimia käsitteleviä juttuja.

Vanhojen laitteiden käyttötarkoituksia on monia. Toiset tähtäävät laitteen entisöintiin eli saattamaan se mahdollisimman alkuperäisen kaltaiseksi.
Putkiradioita on perinteisesti käytetty kitaravahvistimina esim. jenkeissä vanhojen bluesmiesten toimesta. Suomessa on näin tehty myös kauan ja monen ensimmäinen sähköinen vahvistin oli ennen juuri putkiradio. Tässä käytössä on radioiden suosio ollut viime vuosina jopa kasvussa.
DX-kuuntelijat ja radioamatöörit ovat kautta aikojen modifioineet laitteitaan saadakseen niitä paremmiksi tai lisätäkseen uusia ominaisuuksia. Olen aikoinani modannut tässä mielessä hyvin monia erilaisia vastaanottimia.

Näillä sivuilla esiintyy myös siis juttuja jotka koskevat laitteiden modifiointia ominaisuuksien parantamiseksi. Tässä yhteydessä käsitellään myös työmenetelmiä, työvälineitä ja komponentteja.

Vanhoissa kotivastaanottimissakin pidän tärkeimpänä AM-alueiden - erityisesti keskiaaltojen - hyvää toimintaa koska siellä kuitenkin kuuntelen jos radiota johonkin käytän. Pääosa tuntemistani DX-kuuntelijoistakin kuuntelee suurimmalta osin keskiaalloilla koska paikallisasemat jotka ovat usein harvinaisempia ja joskus pienitehoisiakin toimivat juuri tällä aaltoalueella - ja tietysti myös ULA:lla.
Yksi mielenkiintoinen vertailu on joskus aikomus tehdä eli virittää mahdollisimman hyvään suorituskykyyn eri ikäpolvien vastaanottimia ja sitten vertailla näiden eroja todellisessa kuuntelutilanteessa kuuntelemalla heikkosignaalisia AM-asemia.
ULA:n merkitys on minulle aika vähäinen kotimaisten asemien kuuntelussa koska kuuntelen mieleiseni musiikin mieluummin erilaisilta tallenteilta.
Tänä päivänä vanhempien laitteiden osalta pyrin pääsääntöisesti tuohon entisöintiin vanhemman kotielektroniikan osalta. Soitinvahvistimissa ja liikennevastaanottimissa tilanne voi olla toinen jos laite on tarkoitus ottaa oikeasti käyttöön.

Alkuun otin tänne mukaan vain erillislaitteita eli vastaanottimia, mittalaitteita ym. jotka yleensä ovat pistotulpan perässä olevia kokonaisuuksia. Nyttemmin olen laittanut mukaan myös isompien laitekokonaisuuksien erilaisia yksiköitä tai jopa pelkkiä yhden piirilevyn juttuja. Nämä ovat pääosin kotimaista ammattielektroniikkaa ja mielestäni kuvastavat hyvin erilaisia tekniikan kehitysvaiheita ja myös työn laatua joka on korkea useimmilla tunnetuilla kotimaisilla valmistajilla.

Internetissä on lukemattomia sivustoja tältä alalta samoin kuin laitteista on YouTubessa runsaasti videoita.
Puutteena on mielestäni se, että suurin osa kuvista on isoimillaankin liian huonolla resoluutiolla jotta niistä todella saisi selvää.
Samoin kiinnostavin puoli eli laitteen sisuskalut on usein jätetty jopa kokonaan vaille huomiota.
Videoissa on ihan samat ongelmat ja ainakaan minä en jaksa katsella heiluvia kuvauksia. Suurimmalla osalla kuvaajista ei ole ilmeisesti jalustaa videokameralleen...

Yksi asia on myös mitä aina ihmettelen. Monet omivat laitteiden kuvat ikäänkuin itselleen laittamalla kuvien päälle logojaan.
Käsittääkseni laitteen design on laitevalmistajan eikä laitteen kuvanneen tai kuvia levittävän henkilön tai organisaation.
Aivan sama ilmiö esiintyy ilmaiseksi tai tai kaupalliseti jaettavissa manuaaleissa joihin välikädet laittavat omia nimiään ja tuskin kuitenkaan ovat välttämättä itse ostaneet niitä niiden alkuperäiseltä tuottajalta jolloin tuon laittaminen voisi olla jollain tavoin perusteltua.
En oikein myöskään ymmärrä rahastamista laitteiden manuaaleilla ja kytkentäkaavioilla. Ne omista manuaaleistani jotka olen skannanut olen aina ilmaiseksi antanut sähköisessä muodossa tarvitseville koska tuosta ei aiheudu minulle mitään lisäkuluja.
Onneksi maailmassa on muitakin samoin ajattelevia ja paljon manuaaleja on saatavana ilmaiseksi.
Sivuillani olevat kuvat ovat vapaasti käytettävissä ja linkitettävissä lähde mainiten.

Tarkoitukseni on myös listata omistamani vanhat ja uudemmatkin kirjat tekniikan alalta. Olen kirppareilla käydessäni pyrkinyt ostamaan kirjoja jotka sivuavat kiinnostukseni kohteita eli radio-, elektroniikka- ja sähkötekniikka, metallien työstö yms. sekä yleistä tekniikkaa käsittelevät kirjasarjat.
Vuonna 2012 ja 2013 on tullut hyvin paljon lisää kirjoja joita en ole edes kerinnyt järjestämään ja luottelo on siten kovin puutteellinen
Olen kelannut alustavasti yhden kirjahyllyn sisältöä ja tämä alustava lista löytyy myös täältä.

Ensimmäinen putkiradioista tekemäni video jossa esiintyy näillä sivuilla käsiteltäviä vastaanottimia:Videoilla esiintyvät alla olevien lisäksi mm:

Helkama Forte LS - tässä 1 osa kolmesta:Philips B4X02A/19: