WALLAC RD-6 SÄTEILYMITTARI

25.5.2016

Sain tutkittavaksi kaverilleni menevän kotimaisen Wallacin säteilymittarin joka on kytkentäkaavion päiväksen mukaan vuodelta 1962. Laite on kohtalaisen vesitiiviksi rakennettu mikä näkyy hyvin päällepäin. Löytyy paristokotelojen o-renkaat ja kytkimien kumitutit.
Sisältä on tekniikka hyvin tavanomaista aikakautensa tavaraa. Komponentit eivät ole erityisen ammattipuolen tavaraa - kuten vaikka Philipsin tavallista avoimista hiilitrimmereistä voi havaita. Piirilevyä ei ole tinapinnoitettu - mikä sekin oli aika yleistä 60-luvun alussa.

Tässä näkee hyvin kuinka ruokottoman näköinen ruskettuneine hartseineen on juotospuoli. Tuohon aikaan ei juurikaan taidettu hartseja pestä tietämättä siitä ovatko ne syövyttäviä aineita sisältäviä vai ei. Myöhemmin tiedettiin, että jotkut varsinkin kosteuden kanssa tekemisiin jouduttuaan voivat aiheuttaa korroosiota. Viimeistään 80-luvun alusta alkaen automaattijuotetut piirilevyt pestiin ja jos tarvittiin käsijuotoksia niin oli tiedossa juoksutteet jotka eivät aiheuta korroosiovaaraa jos jäävät kohteeseen. Tuo pesu on levinnyt jopa kulutuselektroniikan valmistuksen puolellekin. Tässä mittarissa on komponentteja jotka eivät kestäisikään pesuliuottimia. Avoimet hiilitrimmerit voivat hyvinkin vaurioitua yms. Nykyaikana pyritään komponentit valitsemaan pesunkestäviksi. Kaikkein pahimpia ovat komponentit joihin neste pääsee sisään, mutta voi jäädä sinne sitten seisomaan. Tämmöiset usein suljetaan teippaamalla tms. pesun ajaksi. Itse olen käytännössä havainnut kuinka hankalaa, joskus mahdotonta, on tarkastella juotosten laatua kunnolla hartsin alta. Sekin on yksi perusteltu syy pesun tarpeellisuudelle.

Tämä laite oli hylätty vuonna 1999 - perusteltu syy on sekä ikä että mittarin väärät mittayksiköt nykykäytännön mukaan. Luotettava toiminta edellyttäisi varmastikin ainakin elektrolyyttikonkkien vaihtoa. Kysehän on laitteesta jonka toiminnan oikeellisuuteen pitää voida luottaa.
Kytkentäkaavion pujotus takaisin laitteen paristokotelojen alle oli vaikein homma tekemässäni tutkimuksessa.