51-J...VASTAANOTTIMET

28.8.2011 - edellinen päivitys oli 19.5.1998 - sorry huonot vanhat valokuvat!

Collins on radiovalmistajana eräs tunnetuimpia - on sitten kysymys ammattilaitteista tai aiemmin myös kalliimman puolen radioamatöörilaitteista.
Internetissä on Collinsista, kuten muistakin amerikkalaista vanhemmista vastaanottimista paljon tietoa tarjolla erilaisilla "Boat Anchor"-sivuilla.
Tässä yhteydessä en ole sen takia katsonut järkeväksi toistaa samoja tietoja, joita löytyy erittäin hyvin toimitettuna vaikkapa Collins Virtual Radio Museum'in sivuilta.

Collins valmisti 1940 - 1950-luvuilla varsin tiheään tahtiin eri versioita 51-J -vastaanottimista.
Itse olen tavannut Suomesta malleja 51-J2, 51-J3 ja 51-J4, joista viimeksi mainittua lienee eniten ollut käytössä.
Muutokset vastaanotinmallien välillä ovat suhteellisen vähäisiä, paitsi mekaanisten suotimien mukaantulo mallissa 51-J4, mikä tuo oleellisen parannuksen selektiivisyyteen.
Malli on muutoin lähestulkoon samanlainen kuin 51-J3.Tässä hämärässä kuvassa 1980-luvulta esiintyy malli 51-J4

Vastaanottimen toimintaperiaate on suurimmalla osalla bandeista kaksoissuperi, jossa ensimmäinen oskillaattori pitää sisällään bandikiteet, ensimmäinen välitaajuus on VFO:n mukana viritettävä, toiselta sekottajalta, jolle tulee injektio VFO:lta saadaan sitten 500 kHz välitaajuus.
Koska vastaanotin kattaa alueen 0,5 - 30,5 MHz on alabandeilla yms. jouduttu tekemään em. periaatteesta poikkeavia ratkaisuja. Laitteen välitaajuussysteemeihin kuuluu säädettävä "phasing", jolla saadaan notchin tapainen toiminta aikaan mikäli laitteen viritykset ovat kohdallaan.
Laitteen virittämiseen ei ole syytä kajota, ellei omista huoltokirjaa. Koska laitetta on ollut myös Puolustusvoimien käytössä on huoltomanuaalista olemassa myös Suomeksi käännettyjä versioita.

Käytön kannalta nämä Collinsin vastaanottimet ovat käteviä verrattuna esimerkiksi kilpailijansa Racalin vastaanottimiin.
Tämä taas kostautuu varsin mutkikaana mekanismina, joka onkin korjaajan painajainen, jos joku poropeukalo on tietämättömyydessään purkanut ja koonnut väärin uudelleen laitteen liikkuvia taajuudensäädön ja muiden virityspiirien osia.
Jos vertailuja Racaleihin haluaa tehdä, niin Collinsin vastaanottimet ovat tehdyt huomattavasti "kevyemmin" alumiinilevystä kun taas Racaleissa rakenne on alumiinivalua.
Suojaukset eivät ehkä ole yhtä hyviä kuin Racaleissa, mutta taas vastaanottimen toimintaperiaatekin on erilainen. Käytössä ei ole esimerkiksi niin korkeita taajuuksia ollenkaan kuin vaikkapa Racalin ensimmäinen välitaajuus.
Käytettynä hankituista 51-J4-mallin vastaanottimista on usein "otettu parempaan tarpeeseen" välitaajuussuotimia - joskus niissä ei ole ollut yhtään paikallaan.
Jos sopivaa filtteriä (huomaa 500 kHz välitaajuus - ei 455 kHz) ei ole saatavana, se voidaan korvata parin vastuksen ja konkan kytkennällä. Tietystikään selektiivisyysarvot eivät sitten ole paremmat kuin mallissa 51-J3.

Minulla on käytössäni ollut ainakin malleja 51-J2, 51-J3 ja 51_J4. Tämän sivun vanhoissa ja huonolaatuisissa kuvissa esiintyy malleja 51-J2 ja 51-J4.

Seuraavaksi muutama kuva laitteista sisältäCollins 51-J2 altaSama kone takaa - Huomaa, että olen vaihtanut UHF-liittimen BNC:ksi - koska minä en UHF-liittimiä käytä....
Tässä vastaanottimessa kuten kuvissani esiintyvässä 51-J4:ssä on tasuriputken tilalla diodit ja siitä huomautus verkkomuuntajan päälläJa sitten vielä sivulta...Collins 51-J4 takaa - tämä kone oli vaan remontissa - siksi antennissa UHF-liitin....
Vastaanottimeen on vaihdettu suomalainen verkkomuuntaja ja tasasuuntausputken tilalla on dioditJa sama laite yläpuolelta katsottunaTässä ja seuraavassa kuvassa on vastaanottimen etulevy irroitettuna ja asteikkonarun oikea pujottelu näkyvissä

51-J4 vastaanottimissa käytettiin tämmöisiä mekaanisia suotimia. Tässä 3.1 kHz malli F500B31

Tarkempia tietoja näistä Collinsin mekaanista suotimista löytyy tästä

uuntelukäyttöön tulevasta vastaanottimesta kannattaa tietysti poistaa tasasuuntausputki - kuten vanhemmista Racaleistakin - ja korvata diodeilla.
Laitteesta kannattaa myös tarkistaa verkkopuolen johdotus ja muuttaa se "vähän enemmän nykymääräyksiä muistuttavaksi" sekä suojata kutistussukalla tms. verkkopuolen juotoskorvia.
Kuulokejakki voi olla syytä vaihtaa stereotyyppiseksi nykyisiä kuulokkeita ajatellen.
Nauhuriliitännän olen tehnyt liittämällä AF-gain- potikan ilmaisimelta tulevaan napaan sarjaan 47 nF konkan ja 100 k vastuksen, jolta sitten mikrofonikaapeli takaseinään asennettuun liittimeen.
Alueen 1 herkkyyden parantamiseksi olen mallissa 51-J2 ja 51-J3 (käynee myös 51-J4:ään) kytkenyt kondensaattorin C117 rinnalle 10pF/1000V kerkon.
Yleisesti herkkyyden parantamiseksi kannattaa tarkistaa, että jännite RF-gain potikan maanpuoleisessa päässä on 1,3 -1,4 V. Jos ei ole, niin muuta potentiometrin sarjavastusta. Yhdessä 51-J2 yksilössä jännite asettui sopivaan arvoon kun kytkin 1,5 k vastuksen sarjavastuksen rinnalle.
Myös olen muuttanut AGC:n aikavakiota kytkemällä C205B:n rinnalle 1uF/400V kondensaattorin.

Laitetta voi tietysti modifioida vaikka kuinka paljon. Yhteen 51-J4:ään tein suurempiakin muutoksia, kuten tämän kytkennän mukaisen transistoroidun VFO:n.
Sen rakentaminen edellyttää tietysti myös virtalähteen tekemistä transistoroitujen systeemien jännitteen syöttöä varten.


TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !