VESSAPAPERIRULLASTA VLF:LLE


Julkaistu alunperin Radiomaailma-lehdessä

Se on sitten levinnyt tuo nykyajan muotoilu kertakäyttötuotteisiinkin. Niin kai sitä vessapaperia voi kutsua silla nimellä muualla paitsi Laihialla. En päässyt kuin muuttaman vuoden rutisemaan vastaanottimien ynnä muiden erilaisista pullistumisista kun kauppaan alkoi ilmestyä litistettyjä vessapaperirullia. Säästävat muka tilaa. Tuskin muuaalla kuin tehtaan tai kauppiaan varastossa. Jos jollain on niin pieni huusholli, ettei sinne veskipaperipaketti mahdu niin säilyttäkööt sen ulkona. Sellaista rullaa sitten saas puristella, eikä se sittenkään pyöri telineessä kunnolla vaan klonksuu kuin kolmekymmentä vuotta käytetyn laakereiltaan kuluneen radion taajuussäätö. Että ottaa päähän jos sen rullan on vielä joku vieraileva DX- kuuntelija laittanut telineeseen väärinpäin. Siitä minulla on kyllä kirjalliset ohjeet vessan seinällä, mutteivät näytä kiireisemmät niitä ehtiä lukea.

Kun se muoti nyt sitten suosii sitä pullistunutta - tai "tyylikkäästi muotoiltua" kuten SSS muutaman vuoden takaisessa jutussa sanoi - niin olen päättänyt suunnitella aivan uudesta kohdasta pullistuneen urheilullisen vastaanottimen. Nimittäin pohjastaan keinutuolimaiseksi muotoiltu ja sopivalla nopeudella keinuva rx pitää myös kuuntelijansa liikkeessä, jotta näkee laitteen näyttöjen lukemat. Hurjimmat kuuntelijat voivat käyttää automatikkkaa, jossa vastaanotin heiluu lähetteen modulaation tahdissa. Laite asettaa myös antenni yms. kaapelit koetukselle, joten niiden valmistajat joutuvat varmasti panostamaan tuotekehitykseen keinuvien vastaanottimien tullessa suosioon.

Eräs uusimmista innovaatioistani on koiran käyttö vastaanotossa. Kuten kaikki tietävät on koiran kuuloalue huomattavasti korkeampi kuin ihmisellä, joten sen käyttö ainakin VLF-alueella on täysin mahdollista. Koiran kuunteluominaisuuksista ensimmäinen havaintoni oli (kylläkin tässä vaiheessa vielä ihmiskorvan alueella) se suorittama kaukaisen palosireenin toistaminen ulvomalla joka keskiviikko kahdentoista aikaan. Seuraavat havainnot olivat tasatunneilla tapahtuva haukkuminen. Koska sen ajoitus oli äärimmäisen tarkka en voinut tulla muuhun tulokseen kuin, että se kuuntelee taajuuden 77,5 kHz DFC77 tai 60kHz MSF aikamerkki-ja taajuusstandardiasemaa.
Antennina toimii kettinki, johon se on kytketty. Koiraa voitaisiin käyttää varustettuna kilometriluokan juoksulangalla vaikkapa sukellusveneiden kuunteluun. Koska koira pystyy kuuntelemaan suoraan vastaanottotaajuuksia alemmilla taajuuksilla se pääsee aivoissaan olevilla kaistasuotimilla ja ilmaisimilla erittäin korkealuokkaiseen vastaanottoon. Koiraa voi käyttää myös korkeimilla taajuuksilla kuuntelemaan välitaajuutta suoraan mikäli koiraan kytketään sopiva vastaanotin. Ongelmatekijöitä on vielä oikan impedanssisovituksen järjestämisessä koiran ja pitkän juoksulangan välillä.

Totesin tuossa taannoin, että pitää hankkia vauva, jos haluaa käyttää nykyajan pienten vastaanottimien vierivieressä olevia nappuloita. Raavaan miehen sormet kun ovat siihen liian suuret. Mutta erehdyin. Tuli nimittäin hankittua se vauva. Ei kylläkään edellämainitun tarkoituksen takia. Sehän pirulainen huitoo nyrkeillään niin, että mikäli sille radion antaa niin se täytyy kyllä olla kenttäkäyttöön tehty militäärilaite suurilla nuijittavilla painikkeilla.
Lisäksi se kuuluu puhuvan vieraita kieliä - vauva nimittäin. Olen yrittänyt selvittää olisiko kyse joistain Indonesian murteista tai kadonneen afrikkalaisheimon kielestä. Kuitenkin siltä löytyy sana "EU" (minkä takia sitä pitää varoen näyttää paikallisille maanviljelijöille). Myös sana "agua" löytyy sanavarastosta (tarkoittanee vettä) ja "Ungarii" , joka tarkoittanee vauvan tajuavan sukulaiskansan olemassaolon ja Radio Budapestin kuuntelun.