TERVEISET EKOMIEHELLE


20.3.1998

Minä olen havainnut toimivani mielelläni muutamissa asioissa vastoin Ekomiehen oppeja.
Yksi niistä on sähkön säästö talviaikaan. Meidän hatarassa pirtissämme menee joka tapauksessa 25000-30000 kWh sähköä per vuosi säästeli sitten lamppujen polttamisessa tai ostiko sitten moderneja kylmälaitteita tai ei.
Minulle ei mene jakeluun se, että tulevia sukupolvia ajatellen vähillä rahoilla elävän kansalaisen tulisi ostaa lähes ilmaiseksi saadun pakastimen tilalle uusi monen tonnin kapine. Kun se energiankulutuksen ja hintojen ero jossain vaiheessa tulee sen uuden koneen eduksi niin se onkin sitten jo niin vanha, että se pitää vaihtaa uuteen.
Ja kaiken lisäksi se hukkaenergia lämmittää sähkölämmityksen ohella siten, että patterit ovat vastaavasti vähemmän aikaa päällä. Samoin on laita valaistuksen tai minkä tahansa sähköä lämmöksi muuttavan laitteen suhteen.
Tässä luontoa säästän mielestäni minä, kun en osaltani rasita sitä uuden laitteen valmistuksen aiheuttamana kuormituksena.
Ja Suomessa on selvästi suurin osa vuodesta sellaista aikaa, jolloin lämmitystä tavalla tai toisella tarvitaan. Muutama kesäkuukausi ei tässä mitään merkitse.

Tuo edellinen on huomioon otettava asia monessakin sähkölämmitystä käyttävässä huushollissa.
Sen sijaan harvinaisempi asia on se, ettei meillä oman perheen suhteen ole mitään järkeä säästää vettä.
Nimittäin teettämämme porakaivo sattui semmoiseen paikkaan, että vettä tulvii joka tapauksessa yli toista kuutiometriä tunnissa.
Pumpun ainoa työ on pitää painetta tasaisena ja nostaa vettä ehkä metri ylemmäs. Niin, että jos siinä kylmää vettä rupeaa säästämään niin hullu on.

Myöskään en aio vanhoja lehtiä laittaa paperinkeräykseen. Ne ovat sopivasti riitäneet uunien ja saunan kiukaan sytykkeiksi. Luultavasti, jos niistä ja muusta roskapaperista tulee ilmaan jotain haitallista niin yhtä paljon haittaa tulee siitä dieselinkatkusta kun ne paperit rahdataan jälleenkäsittelyyn täältä erämaasta.
Ja lisäksi saa vielä niistä rahalla maksetuista papereista viimeisen hyödyn kun ei tarvitse ruveta tuohta repimään tai lastuja vuolemaan.

Saas nähdä koska Ekomies tulee kiroilemaan...