YAESU FRG - 100 MUUTOSTYÖT


4.9.2011 - edellinen 8.3.2001

Tyypilliseen japsivastaanotintapaan on tässäkin vastaanottimessa vaimennin keskiaalloilla.
Tässä vastaanottimessa T-vaimentimen muodostavat signaalitiessä sarjassa olevat vastukset R1048 ja R1049 (270ohm.) sekä näiden välistä maihin kytketty 390 ohmin vastus R1058.
Vaimennin poistetaan kytkemällä oikosulku ensinmainittujen vastusten yli ja poistamalla maihin menevä R1058.

Homma vaatii vastaanottimen kansilevyn ja piirilevyn irroittamisen (myös joidenkin takalevyn liittimien), koska joitain komponentteja - kuten juuri nämä - on asennettu pintaliitososina piirilevyn foliopuolelle.
Samoin joudutaan irroittamaan pari koaksiaali- ja moninapaliitintä .Viimeksimainittujen malli on sellainen johon olen usein törmännyt, mutten ole päässyt sinuiksi liittimen avaamisessa ilman veitsenkärkeä!
Poistettavat komponentit paikallistaa helposti, vaikka piirilevylle niitä ei ole merkitty.
Ne ovat yhtenä pienenä ryhmänä levyllä olevan isomman metallisen suojapurkin alapuolella ja merkittynä "271" ja "391" - tiedoksi niille, jotka eivät ole tottuneet pintaliitosvastusten merkintätapoihin.
Koska komponentit ovat pienikokoisia on syytä olla tarkkana työtä suoritettaessa.Tässä kuvassa oleva lisäfiltteri lienee jokaisen "vakavammin" harrasteensa ottavan asennettava FRG-100 vastaanottimeensa.
Klikkaamalla tästä löytyy kuva vastaanottimen piirilevystä filtteri paikalleen asennettuna.
Operaatio on erittäin yksinkertainen kunhan vain painaa filsun asennuslevyn riittävän voimakkasti paikalleen niin, että muovikiinnikkeet napsahtavat kiinni.

AGC:N aikavakion muuttaminen sopivammaksi DX-kuunteluun tapahtuu vaihtamalla 1 uF elko C1225 pienempään esim. 0,47 tai 0,33 uF ja pienentämällä vastus R1091 (1,5 Mohm) arvoon 750k - 820 k. Viimeksi mainittu vastus sijaitsee pintaliitoskomponenttina piirilevyn juotospuolella.

Seuraavaksi joukko kuvia kesältä 2011 huollossa olleista vastaanottimista.

Kuten kuvasta näkyy niin adaptereja piti käyttää - meikäläiseltä kun noita UHF-liitinjohtoja ei pahemmin löydyKuvassa vasemmalla Microset merkkinen poweri jonka löysää pop-niittikasausta piti korjata vaihtamalla niittien tilalle ruuveja ja muttereita

Runsaasta hyppylankamäärästä kommenttina, että olisi voinut tehdä kaksipuoleisen piirilevyn. Näin on Jaappanin poika saanut tehtyä halvemmalla...Ainainen meikäläistä harmittava juttu: elektrolyyttikonkat ovat asennetut kuin "juosten kustu" eli vinoon minne päin sattuu...

TAKAISIN