YAESU FRG - 7700:N MODIFIOINNIT


28.12.1999

Monilla on vielä varmaankin "nurkissaan" tämä 80-luvun alkupuolella varsin suosittu vastaanotin.
FRG-7700:n heikkoihin ominaisuuksiin kuuluu varsinkin tämän päivän vastaanottimiin verattuna huono dynamiikka, selektiivisyys ja stabiilisuus.
Näyttö tässä Yaesun vastaanottimessa ei näytä kilohertsiä piempiä lukemia, mutta taajuuden säätö on täyssynteesivastaanottimiin verrattuna portaaton johtuen perinteisestä VFO:sta. VFO:n heikkouksia on liian karkea säätö SSB:llä.
Vastaanottimen etupään toteutus pitää sisällään huonoja ratkaisuja kuten mm. "attenuaattori", joka käytännössä on jännitteensäätö RF-vahvistimena toimivan mosfetin gatelle. Sen säätöalue on lisäksi käytännössä vain pieni osa potikan alueesta sen lisäksi, ettei tällä ratkaisulla mitään dynamiikkaa saavuteta.
Tarkoitukseni on rakentaa jatkossa vastaanottimen "alkupää" miksereineen kokonaan uusiksi erilliseen yksikköön. Yaesun yksipuoleiselle pertinaxlevylle ei suurempia modifiointeja kannata rakentaa.
Antenniliitäntä on koaksiaalisyöttöisiä antenneja käytettäessä järjetön alataajuuksilla.
Ilman modifiointeja saa signaaliakin alle 2 MHz taajuuksilla koksiaaliliittimeen kytketystä antennista yksinkertaisesti kytkemällä oikosulkulenkin lanka-antennien liitäntöjen välille.
Impedanssisovitus ei tällä menetelyllä ole tietenkään kohdallaan, mutta kuitenkin signaalia saadaan etupiireille.

Niiden muutosten suhteen mitä kannattanee tehdä etupiireille palattaneen myöhemmin asiaan kunhan olen saanut kokeilut sopivaan vaiheeseen.

FILTTERIMUUTOKSIA

Raimo Kaksonen esitti DX-kuuntelijassa 3/83 Hertzin kidesuotimen asennuksen FRG-7700:aan.
Tämä filtteri on hyvä ratkaisu moniin 455 kHz välitaajuisten vastaanottimien selektiivisyyspulmiin.
Kyseistä filtteriä ei kuitenkaan enää uutena mistään löydy ja taas helpoimmin saatavina olevien - eri vastaanottimien optiofilttereinä myytävien - kidesuotimien hinnat ovat "lapinlisineen" tolkuttoman korkeita.
Helpoin ja halvin tapa saada selektiivisyyteen tuntuvaa kohennusta on käyttää Muratan "paremman pään" keraamisia filttereitä.
Asensin kapeimman suotimen paikalle Muratan CFJ455K5-suotimen ja siirsin kahta alkuperistä kapeampaa suodinta "pykälän leveämmälle paikalle".

Nyt vastaanottimessa on kytkimellä valittavina suotimet:

- N = CFJ455K5, 2,4 kHz -6 dB, 4,5 kHz -60dB
- M = CFM455J1, 3 kHz -6dB, 9kHz -60dB
- W = CFG455H, 6 kHz -6dB, 15 kHz -60dB

Ilmoitetut filtterien arvot on poimittu Muratan luetteloista.

Perinteisessä vastaanotinsuunittelussa painotetaan, että selektiivisyyden määräävä suodin pitäisi sijoittaa ko. välitaajuuden alkupäähän.
Käytännössä näin ei kuitenkaan usein ole - kuten ei tässäkään vastaanottimessa.
Johtuen ilmeisimmin vastaanottimen FM-modesta on ensimmäinen 455 kHz filtteri FRG-7700:ssa älyttömän leveä ja ei myöskään muutenkaan kovin ihmeellinen spekseiltään.

Seuraavassa kuvatus vastaanottimen kaistaleveydestä ensimmäisen leveämmän suotimen jälkeen ennen modifiointia.
Keskeistaajuus on 455 kHz ja kursori näyttää alapuolista päästökaistan reunaa, yläpuolella vastaava taajuus on tietysti yhtä paljon keskeistaajuuden yläpuolella.Alkuperäinen filtteri on Muratan CFU455C (25 kHz -6dB, 48 kHz -60 dB). Tilalle kokeilin ensin erilaisesta RF - surplustavarasta (radiopuhelin ja tukiasemaroinat) löytyneistä Muratan muratan filttereistä CFK455F8:a, jota oli minulla nurkissa kymmenittäin.
Se onkin sopiva valinta, mikäli FM - vastaanotto on tärkeää.
Seuraavana kuva mitattuna samasta paikasta kuin edellä, mutta nyt filtterinä tämä CFK455F8. Huomaa, että päästökaista on muutenkin "siistimpi".Lopulta päädyin kuitenkin vielä kapeampaan filtteriin CFK455G, koska en katsonut tarvitsevani yli 8 kHz kaistanleveyttä.
Tämän filtterin kaistalevys on 8 kHz -6dB ja 20 kHz -60dB, joten oleellinen ero on.
Samoin vaikutus selektiivisyydessä oli huomattava nyt myös leveimmillä kaistoilla.

Asensin filtterit muuttaen alkuperäisten paikkojen reijityksiä ja osin komponenttisijoitteluakin.
Tietysti kytkinvalintaisten filsujen kohdalla olisi osin voinut muuttaa pelkkiä ohjausjohtoja, mutta koska ylikuulumisvaimennuksen parantamiseksi muuttelin mm. joitain vastuksia ja konkkia SMD - komponenteiksi kävi tuo reijittely ja folionleikkuu samalla.
Em. DX-kuuntelijan artikkelissa esitetty Hertzin filtterin ilmajohdotus suojaamattomilla kaapeleilla vie kyllä terää sinänsä hyvän filsun ominaisuuksista..

Muihin Yaesu FRG-7700:aa koskeviin muutoksiin palaan myöhemmin jahka niitä tähän rx:ään syntyy.

TAKAISIN