KOMPONENTTIEN HANKINTA10.12.2011

Radiotekniikkaa harrastavan henkilön on yleensä huomattavasti hankalampaa ostaa tarvitsemiaan osia kuin "tavanomaista" elektroniikkaa rakentelevan. Tietotekniikan valta-asema näkyy varsin selvästi komponenttiliikkeiden valikoimissa vaikkakin erityisesti tukkukaupan puolella on nykyisin joillain liikkeillä "Raamatun paksuisia" parituhatsivuisia luetteloita. Lisäksi on varsinainen radiopuolen tekniikka ja sen takia myös komponenttitarjonta mitä suurimmassa määrin "kännykkäteknologiaa", jonka osia on varsin hankalaa soveltaa DX-harrastajan tai radioamatöörin laitteisiin joitain alkuaikojen radiopuhelinosia lukuunottamatta.

Perinteisesti vaativammat rakentelijat ovat ostaneet erikoiskomponenttinsa USA:sta, mistä on kautta aikojen löytynyt erikoisliikkeitä varsinkin radioamatöörien tarpeisiin. Tänä päivänä hintapolitiikka suosii valmiiden laitteiden osalta usein hankintaa kotimaasta - aivan toisin kuin takavuosina. Nykyisin on EU:n alueelta suhteellisen vaivatonta tilata myös rakentelussa tarvittavia osia. Varsinkin Englannissa ja myös Saksassa on valikoima huomattavasti parempi tällä alueella kuin meillä Suomessa.

Internetin kautta tapahtuva kaupankäynti on muuttunut jälleen siitä kun tätä sivua viimeksi päivitin vuonna 1999. Ja nykyisin on miltei sama tilata tavaraa Suomesta tai ulkomailta kun käyttää tervettä maalaisjärkeä ja esim. Paypallia maksuvälineenä.
On tullut hyvin yleiseksi hankkia tavaraa Kiinasta jossa monet Ebayn myyjät kaupittavat laadukastakin tavaraa hinnoittelulla joissa on postimaksu mukana.

Koska en omista paksua rahapussia niin pyrin hankkimaan tarvitsemani osat mahdollisimman edullisesti. Romuliikkeet ovat eräs tällainen erittäin edullinen hankkia vähän mitä tahansa. Hyvin monissa romuliikkeissä on nykyisin runsaasti käytöstä poistettua ammattielektroniikan tavaraa. Eräissä liikkeissä on myös runsaasti erilaisten puhelinjärjestelmien keskuksissa, tukiasemissa ja linkeissä ollutta materiaalia, joka voi hyvinkin olla jopa 90-luvulla - tai tämänkin vuosituhannen puolella - valmistettua. Kaiken lisäksi romuliikkeessä asioidessaan voi kokea yllätyksiä ja saada ikäänkuin "lottovoiton" saadessaan uutena mielettömiä maksanutta tavaraa muutamalla eurolla. Lisäksi tuntuu siltä - kuten eräs itseni kanssa samanhenkinen työkaverini aikoinaan sanoi - että "silmä oikein lepää", kun katselee romuliikkeen tutkimattomia tavararöykkiöitä. Kaiken lisäksi vähän vanhemman teknologian tuotteet ovat harrastelijan välinein koottavissa valmiiksi laitteiksi helpommin kuin uusimmat pintaliitososat. Usein on vanhemmissa laitteissa käytetty vähemmän integroitua tekniikkaa jolloin osien soveltaminen erilaisiin tarkoituksiin on myös helpompaa.Kuvassa Nokian yksiköistä purettuja monen rakentelijan arvostamia keraamisia kelarunkoja (taustalla niihin käyviä suojuspurkkeja)

Romikselta voi löytää uudempaakin tekniikkaa, jonka sielunelämään on tietysti vaikea päästä käsiksi - koska tämäntyyppiseen kaupankäyntiin harvoin sisältyy huoltomanuaaleja.
Pienellä päättelyllä voi valmiita yksiköitä soveltaa muihin käyttötarkoituksiin kuin ne on alunperin rakennettu tai ainakin irroitella käyttökelpoiset komponentit.
Esimerkkinä voi vilkaista 10 MHz:n referenssioskillaattorikorttia. tai samassa kehikossa olevaa "RXA"-korttia". Nämä kortit ovat pieni osa Ericssonin 450 MHz NMT-tukiasemakaapin yksiköistä - koko kaappi maksoi alle pari kymppiä.
Kaiken lisäksi mm. referessioskukortti näyttää toimivan moitteetta.

Vieressä on yksi esimerkki - eikä suinkaan parhaasta päästä - romikselta kotoisin olevasta Panasonicin radiopuhelimen piirilevystä.
Tästäkin voi irrottaa rakentelutarpeeseen lämpötilakompensoidun kideoskillaattorin, kidesuotimen, keraamisen suotimen jne.
Usein löytää levyjä, joissa on diodimiksereitä, kiteitä, yms. ja hinta näille osille voi jäädä lähelle nollaa euroa!Toinen edullinen hankintatapa on ostaa komponentteja teollisuusylijäämää eli "surpluskomponentteja" myyvistä liikkeistä. Suosittelen erityisesti Oitissa/Pirkkalassa sijaitsevaa El-Kamaa, jonka nettiluettelo löytyy tästä. Valikoimissa on erityisen hyvin radiopuolen komponentteja verrattuna siihen mitä komponenttiliikkeissä yleensä on tarjolla.Ylläolevassa kuvassa on Nardan 1/4- lähtöinen koaksiaalirele, joka oli Huuskosen Matilla (El-Kama) niin halpa, että kannatti ostaa vaikkei sitä mihinkään tarvitsisi !

Yhdysvalloissa ja muissakin "suuremmissa elektroniikkamaissa" on tämäntyyppisiä liikkeitä paljonkin. Jotkut ovat erikoistuneet myös käytettyjen mittalaitteiden myyntiin. Useilta surplustavaraa myyviltä liikkeiltä ostaminen onnistuu myös Internetin kautta.

Käytöstä poistetun tavaran kauppaa harjoitti myös Puolustusvoimat, jolla oli myös elektroniikkaa sisältävää laitetta ja komponenttia myynnissä myymälöissään. Eniten tämän alan tavaraa oli Tikkakosken ja Lylyn myymälöissä ja jotain myöskin Vammalassa. Nykyisin hommaa hoitaa Millog Oy - jonka verkkosivut löytyvät tästä. Mikäli oli tarve radioputkista niin nämä myymälät olivat varteenotettavia hankintapaikkoja. Ostajan on syytä selvittää kaupallisen ja militääriversion vastaavuus, koska myytävänä saattaa olla vain esim. amerikkalaisella tai Naton militäärityypillä merkittyjä putkia.
Myös Yleisradiolla oli Pasilassa myymälä, jossa oli kaupan kaikenlaista alan tavaraa ja laitetta. Hinnatkaan eivät tässä myymälässä vaikuttaneet kohtuuttomilta. Myymälän nykyisestä kohtalosta en tiedä. Kaikissa näissä myymälöissä on lähistöllä asuvia ja usein niissä poikkeavia kavereita, jotka vievät "parhaat päältä". Näinollen kannattaa - mikäli se on mahdollista - vierailla niissä mahdollisimman usein.

Tomi Engdahlin kokoamalla elektroniikkaliikkeitä - listalta löytyvät useimmat yksityishenkilöillekin tavaraa myyvät liikkeet.
Normaaleja vähittäismyyntiin erikoistuneita komponenttiliikkeitä ei valitettavasti voi suositella useinkaan niiden radioharrastajalle huonosti soveltuvan komponenttivalikoiman suhteen.

Nykyisin on aika monella tapana ostaa komponentteja Ebay:sta ja sieltä todennäköisemmin löytyykin spesiaalimpia osia. Toimitusaika ja mahdollinen luotettavuus ovat sitten vaihtelevia. Monet kotimaiset jälleenmyyjät välittävät tukkumyyjä Farnellin valikoimaa - paljonko sitten ottavat välistä itselleen??
Myös ELFA:n valikoima on aika laaja.
Ehkä parhaiten meikäläisen tarpeisiin soveltuva varasto kotimaisista liikkeistä on ollut Radioduolla .
Partco Oy tuntuu myös pitävän hyvän valikoiman komponentteja varastossaan ja ainakin esimerkiksi pin-diodien ja mikropiirien suhteen sieltä on tarvittavat osat useimmin löytyneet.
SP-Elektroniikalla on jonkun verran radiopuolen surplus-komponentteja valikoimissaan. Paratronic Oy:llä puolestaan on hyviä koaksiaalikaapeleita, liittimiä jne. Bebek electronicin pyrkimyksenä on myydä tavaraa edullisesti ja se on näkynyt myös esimerkiksi suurtaajuusliittimien laadussa. Kaukoidässä tehdyt osat ovat kyllä edullisia, mutta eivät usein pärjää laadultaan amerikkalaisten tai eurooppalaisten valmistajien tuotteille. Tässä on kyllä viime vuosina tapahtunut parannusta mikäli jälleenmyyjä on ymmärtänyt ottaa laadukkaampia valikoimiinsa - kaikki eivät valitettavasti niin tee. Surplusmarkkinoilta - esim. Elkamasta - saa ammattilaatua RF-liittimissä samalla hinnalla tai halvemmalla.

Erikoisempien radiopuolen osien suhteen ei tarjonta Suomessa ole kovin hyvä.
Varsinaisesti kiteisiin, oskillaattoreihin jne. erikoistunut firma on TQ-Electronic Oy. - joka ei taida nykyisin myydä enää harrastelijoille?

Antenneihin käytettäviä johtoja ja sähköasennustarvikkeita sekä työkaluja löytyy Finnparttia Oy:ltä Perniöstä. Firmalla on selkeä kuvitettu luettelo tarvikkeistaan, jotka ovat hinnoiltaan reilusti sähköliikkeiden vähittäismyyntihintoja edullisempia.

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !