TEKNIIKAN KEHITYKSESTÄ - TOINEN OTOS


30.5.1998

Kun minun suuret filosofiset ajatukseni pohjautuvat yleensä omassa päässäni pyörineisiin juttuihin, niin en ole monista humanisteista poiketen juurikaan lukenut alan kirjallisia suuruuksia.
Wittgensteinistakin kiinnostuin joskus lähinnä M.A.Nummisen todella hienon "Wovon man nicht sprechen kann"-biisin takia.
Kirjaston poistomyynnistä tuli ostettua läjä kirjoja a' 2 mk ja joukossa oli Marshall Mc Luhan'in kirja "Ihmisen uudet ulottuvuudet".
Siinäpä vasta hauska kirja. Täytyy vähän lainata, jotta saan käsittämättömän johdatuksen aiheeseen josta aioin kertoa.

"...Eurooppalainen pikkuauto sen enempää kuin eurooppalainen nidottu kirja tai eurooppalainen kaunotarkaan ei ole tarkoitettu visuaaliseksi pakkaukseksi. Eurooppalaiset autot ovat visuaalisesti niin kehnoja, etteivät niiden valmistajat ole ilmeisesti lainkaan ajatelleet niitä katsottaviksi. Ne ovat jotain päällepantavaa niin kuin housut ja villapaita. Niiden sisätila on juuri sellainen mitä urheilusukeltaja, vesihiihtäjä ja jollapurjehtija tavoittelevat....."
ja sitten myöhemmin: "...Amerikkalainen auto muotoiltiin sen sijaan typografian ja filmin kuvien visuaalisten vaatimusten mukaisesti. Amerikkalainen auto on suljettu , ei taktiilinen tila...."

Eipä ole meikäläinen koskaan tämmöistä osannut ajatella - voi sentään!!

Niin tämä johdattikin sitten sopivasti siihen autoon ja edelleen tekniikan kehitykseen.
En sitten tiedä, että johtuuko ainoastaan autoremontin yhteydessä aiheutuvasta inhottavasta liikaantumista, vaiko jostain muusta se, että en ole milloinkaan ymmärtänyt polttomoottorien hienoutta muulloin kuin niiden keksimisen jälkeisinä ensimmäisinä vuosikymmeninä.

On se kumma, ettei ihminen ole saanut juuri mitään aikaan tuommoisen meluavan vekottimen sijaan, jonka perusrakenne on kaikista kehittelyistä huolimatta sama kuin alkuaikoinaan.
Samassa ajassa on sähkön alueella tehty vaikka mitä. Ajatellaampa vaikka kuinka paljon on tapahtunut kun mennään hehkulampusta moderneimpiin tietokoneisiin tai muihin vastaaviin nykyelektroniikan huipputuotteisiin.

Ne jotka haluavat tykätä meluavista ja savuttavista koneistaan tykätköön - minä en. Tietysti autoteollisuus pyrkii säilyttämään teknologian, jossa se on pystynyt vuosikymmenien kehittelytyöllä saamaan huippuunsa - ei suinkaan tuotteen - vaan sen valmistamisen mahdollisimman minimaalisilla kustannuksilla.

Muutenkin tulee mieleen erilaisista pyöritysvärkeistä, mitä niin tietotekniikka kuin äänentoisto ja muut käyttävät, että se on vain välivaihe siihen, ettei tarvita varsinaisesti fyysisesti liikkuvia laitteiden osia.
Kun tietokone tai muu elektroninen laite käyttää tiedon varastointiin nykyisen tapaisia elektronisia tai vielä pienempään vaikka molekyylitason tekniikkaan pohjautuvia rakenteita, niin voidaan saavuttaa teknologia, joka kestää.
Jokainen pitempään tietokoneen omistanut tietää, että kiintolevy nykyisessä muodossaan hajoaa ennemmin tai myöhemmin ja korppuasema samoin jne.

Samoin voidaan ruveta tekemään tietokoneohjelmia, jotka eivät vaadi jatkuvasti kasvavaa tallennustilaa.
Minulla on semmoinen vaikutelma, että ohjelmien valmistajilla ei nykyisellään ole lainkaan halua yrittääkään tehdä niistä semmoisia, jotka hyödyntäisivät olemassa olevan kiintolevykapasiteetin mahdollisimman hyvin koska markkinoille tulee koko ajan uusia ja isompia levyjä.
Näin saadaan myytyä molemmilla puolilla uutta roinaa ja mahdollisesti reilustikin hankalammin tehtävä "tiiviimmin pakatun" ohjelman kehittelytarve jää pois rasittamasta ohjelmistofirman kukkaroa.

En tiedä onko joku laskenut sitä, että hyödyttääkö lähes vuosittainen koneiden ja ohjelmien uusiminen koskaan varsinaista loppukäyttäjää.
En vaan ole kenenkään kuullut semmoista kertovan oli sitten kyse koti tai yrityskäytöstä.
Monissa firmoissa on ongelmia esimerkiksi silloin kun hankitaan muutamia uusia koneita ja niihin uusia ohjelmia, jotka taas eivät sovi yhteen vanhojen versioiden kanssa kaikilta osin.

Eli on yhtä tappelua se näiden tietokoneiden kanssa.
Pitäisi olla jotkut normit, joissa määrättäisiin vaikkapa, että uusien ohjelmien tulee toimia moitteetta samalla ja samantehoisella tietokonekokoonpanolla vaikkapa 5 tai 10 vuotta.
Eihän sitä kukaan joudu uutta CD-soitintakaan ostamaan kun joku uusi bändi tekee levyn tai uutta pesukonetta, jos pesupulverista ilmestyy uusi - muka parempi - versio.

Olen puhunut.

TAKAISIN, JOS TYKKÄÄT !!