MARMORIA JA OOPPERAA....


10.4.1998

Merkillistä on ihmisten itsepäisyys tuossa Finlandia-talon pinnoituksessa. Kun ovat tutkineet ettei moinen marmori voi kestää pohjolan oloissa niin kumminkin sitä pitää laittaa muka esteettisistä syistä.
Sitten taas muutamien vuosien jälkeen pannaan uusiksi kun se on hajonnut.
Tänä päivänä on kehitetty ties minkämoisia keinotekoisia materiaaleja mitkä väritykseltään ovat haluttuja ja kestävät vaikka avaruudessa. Jos ei kotimaiset kivilajit kelpaa.
Mutta italialaista sen pitää olla. Sama se toisaalta minulle on vaikka päällystäisivät sen pirtin vaikka spagetilla - jos maksajiksi jäävät ainostaan helsinkiläiset.

Sitten toiseen aiheeseen joka tänään sattui päätäni riivaamaan.
Näistä kulttuuriin liittyvistä raha-asioista tulee aina mieleen oppera ja varsinkin se, että maksaako se lipputuloillaan siihen yhteiskunnan pistämät rahat.
Silloin kun olin koululainen ei ollut herrasväen "kevyeksi" kutsuman musiikin puolella tarjolla juuri mitään koulutusta ja Yleisradionkin tehtävä oli yrittää tyrkyttää ihmisille muka "parempaa" musiikkia.
Kaikesta huolimatta minä niinkuin monet muutkin valitsin amerikkalaisten neekerien bluesin ja siihen pohjautuvan musiikin vaikka kuinka yritettiin niin koulun musiikkitunneilla kuin muuallakin muka parempaa klassista vaihtoehtoa tyrkyttää.

Itselleni ei ole selvinnyt mitenkään minkä takia ihmisten pitäisi väkisin oppia "yrittämään ymmärtää" semmoista musiikkia - kuten itseni kohdalla vaikka oopperaa - jota ei kertakaikkiaan voi sietää.
Ja jos joku sitten pitää opperasta tai jostain muusta musiikin lajista niin siitä vaan. Mutta se, että jos yhteiskunnan rahoitusta annetaan suhteessa paljon hyvin pienen väestönosan mieltymysten mukaiselle musiikille ja sen esityspaikoille on väärin.
Tuttavapiirissäni olevista musiikinharrastajista on yhden käden sormilla laskettavissa ne, jotka edes sietävät oopperaa saati että vielä oikein kuuntelisivat sitä tai menisivät jopa katsomaan.
Ja varmasti on totta se varsin yleinen käsitys, että monet käyvät katsomassa tämmöisiä esityksiä "koska se on hienoa" ja koska se kuuluu määrätyssä sosiaalisessa asemassa olevien tapoihin.
Mielestäni olisi tehtävä "leikkauksia" myös reilusti musiikkipuolella nykyisinä aikoina kun kaikessa pyritään tehokkuuteen ja säästöihin turhissa menoissa.
Musiikin olisi itsensä hankittava kuuntelijansa ja myös suurimmalta osalta rahoitettava myynnillään sen tekeminen.
Jos klassinen musiikki ei nykyisissä muodoissaan pärjää, niin sen olisi aika kehittyä ja hankittava siten lisää kuulijakuntaa.
Ja jos sitä rahaa olisi käytettävänä niin toisena vaihtoehtona olisi sitten se, että yhteiskunnan varoilla rakennettaisiin ja ylläpidettäisin järjestelmiä myös niin kutsutulle "kevyelle" musiikille komeine rakennuksineen ja kaupunkien palkkalistoilla olevine rockbändeineen.
Tyypillinen muusikkoluku verrattaessa nykyisiä kaupunginorkestereja tyypillisiin rockbändeihin mahdollistasi koko joukon yhtyeitä yhteiskunnan palkkalistoille myös "kevyellä" puolella.